Terug naar overzicht

Herdenken op de Internationale Dag van de Vriendschap

28/07/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
Internationale Dag van de Vriendschap

Samen de slappe lach krijgen op de meest ongemakkelijke momenten, elkaars tranen drogen wanneer het nodig is, een steuntje in de rug krijgen zonder er ook maar om te vragen, je nooit alleen voelen... Je weet wat ze zeggen: een goede vriendschap is waardevol. Er bestaat dan ook niet voor niets een Internationale Dag van de Vriendschap. Deze dag vindt sinds 2011 jaarlijks plaats op 30 juli, maar is in Nederland nog niet heel bekend. Daarom vertellen we je er graag meer over en delen we tips voor degenen die op deze dag extra aandacht willen besteden aan een (overleden) vriend of vriendin.

Internationale Dag van de Vriendschap: in het kort

De Internationale Dag van de Vriendschap is door de Verenigde Naties uitgeroepen met de achterliggende gedachten het belang van vriendschap tussen mensen, relaties tussen landen, culturen en individuen voor de bevordering van de vrede te benadrukken. Hiermee willen zij regeringen, internationale organisaties en maatschappelijke groeperingen aanmoedigen om jaarlijks evenementen, activiteiten en initiatieven te organiseren die een bijdrage leveren aan de inspanningen van de internationale gemeenschap. De Internationale Dag van Vriendschap wordt over de hele wereld op verschillende manieren gevierd. Sommigen komen samen met hun vriendengroepje om een hapje te eten. Anderen geven elkaar een presentje als teken van dankbaarheid. En in sommige landen worden zelfs uitbundige parades, concerten en andere feestelijke bijeenkomsten georganiseerd die mensen samen met hun vrienden gratis kunnen bijwonen.

Solidariteit

Met een goede vriend of vriendin aan je zijde kun je (bijna) alles aan! Je doet leuke dingen samen, je lacht met elkaar, huilt met elkaar, je hebt altijd iemand om mee te praten, je leert van elkaar, en ja af en toe kunnen jullie elkaar niet uitstaan, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Kortom: met een échte vriend deel je vreugde en verdriet. In uitdagende situaties sta je er niet alleen voor, je wordt gesteund en gemotiveerd om je er doorheen te slaan. En juist dit gevoel van solidariteit is volgens velen de kracht van vriendschap én een onderliggende reden geweest om een Internationale Dag van de Vriendschap in het leven te roepen. Deze dag biedt mensen over de hele wereld een moment om gezamenlijk stil te staan bij het belang van vrienden en je waardering voor hen extra te belichten. Ook als je hem of haar moet missen...

Een overleden vriend(in) herdenken op de Dag van de Vriendschap: tips 

Als je een vriend of vriendin moet missen, kun je op de Dag van de Vriendschap op verschillende hartverwarmende manieren stilstaan bij de vriendschap die jullie hadden. Ter inspiratie delen wij tips om een overleden vriend of vriendin te herdenken op Vriendschapsdag.

 • Ga uit eten. Maak een reservering bij een eettent waar jullie vaak samen kwamen.
 • Schrijf al je mooiste herinneringen aan de overledene en jullie vriendschap in een schriftje.
 • Maak zijn of haar favoriete gerecht of bak een taart.
 • Hadden jullie samen een bucketlist samengesteld? Doe dan iets wat jullie nog graag wilden doen.
 • Stel een playlist samen met nummers die je aan je overleden vriend(in) doen denken.
 • Bezoek zijn of haar rustplaats en praat over alles wat er de afgelopen periode in je leven is gebeurd.
 • Of zet woorden op papier. Net zoals praten, lucht schrijven enorm op. Schrijf over jullie vriendschap: hoe is jullie vriendschap begonnen? Wat maakte jullie vriendschap zo bijzonder? Etc.
 • Organiseer een herdenkingsbijeenkomst met gemeenschappelijke vrienden.
 • Een speciaal gedenkplekje in huis creëren met een brandend kaarsje biedt ook troost.
 • Draag iets wat je ooit van hem of haar hebt gekregen. Een armband of een trui bijvoorbeeld.
 • Doe iets wat jullie graag samen deden: een film kijken thuis op de bank of in de bioscoop, een strandwandeling maken of fietsen door het park.
 • Deel een leuke herinneringen met eventueel een foto op social media, waarbij je vertelt wat jullie vriendschap voor jou betekende.

Besteed aandacht aan een vriend(in) in rouw op de Dag van de Vriendschap

Als je beste vriend of vriendin onlangs een dierbare heeft verloren wil je er natuurlijk graag voor hem of haar zijn. Je kunt op Vriendschapsdag met de volgende gebaren laten weten dat je ook in moeilijke tijden voor hem of haar klaarstaat:

 • Geef een Troostbox met een persoonlijke tekst als troostgeschenk.
 • Of geef een ander lief rouwgeschenk cadeau dat ook meteen jullie vriendschap weerspiegelt.
 • Bied een luisterend oor en geef aan dat je er voor hem of haar bent.

Bekijk hier meer tips om iemand in rouw te troosten.

Hoe vier jij deze dag?

Natuurlijk biedt iedere dag een goed moment om je waardering te uiten aan de mensen om je heen. Toch kan een speciaal daarvoor bestemde dag je nét dat extra zetje geven om hier ook echt de tijd voor te nemen. Het is fijn om af en toe stil te staan bij de rol die je vrienden in je leven hebben (gespeeld). Hoe sta jij op deze dag stil bij de vrienden in je leven?

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje