0
Terug naar overzicht

Asverstrooiing per boot voor een eeuwige verbintenis met het water

02/02/2017
Redactie
Delen:
Asverstrooiing per boot, WaterRitme, Joyce Blok, Biologische Urn, Haringvliet

-ADVERTORIAL-

Wil jij de as van je overleden dierbare zeer persoonlijk en in kleine kring verstrooien? We spraken met Joyce van WaterRitme over de mogelijkheden van een asverstrooiing per boot op het Haringvliet, een heel bijzonder vaargebied tussen de Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. Een plek waar je alle tijd en rust hebt voor een mooi en persoonlijk afscheid.

Dicht op het water

Het Haringvliet is een prachtig gebied voor een asverstrooiing. “Ik heb altijd een passie gehad voor water en varen”, zegt Joyce. “Ik vaar al van kinds af aan. Mijn ouders, beiden overleden, hebben mij altijd gestimuleerd om te varen en te zeilen.” Ze is een ervaren en gecertificeerde schipper. Haar boot is een luxe jacht die plaats biedt aan ongeveer zes gasten. Tijdens een asverstrooiing legt ze de boot voor anker, zodat je alle tijd hebt voor het afscheid. “Door het zwemplateau zit je heel dicht op het water. Een van de nabestaanden kan zelf de biologisch afbreekbare urn in het water leggen.” Hierdoor blijft de urn nog even drijven voor hij langzaam naar de bodem zinkt en uit elkaar valt. Zo’n speciale urn kun je zelf meenemen, of bestellen bij Joyce.

"Toen de familie de urn in het water legde werden de kaarsen aangestoken. Dat was prachtig om te zien"

Persoonlijke benadering

Na een eerste aanvraag heeft Joyce telefonisch contact met de nabestaanden. “In dat gesprek vraag ik altijd hoe ze het afscheid vorm willen geven.” Daarna maakt ze met een of meerdere nabestaanden een persoonlijke afspraak. Om alles goed door te spreken, maar ook om te kijken of overal aan gedacht is. Met alle wensen van zowel de overledene als de nabestaanden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden. “Deze wensen staan absoluut centraal”, zegt Joyce. “Wil je de as uitstrooien met een biologische urn, dan moet je er rekening mee houden dat alles een ander ritme heeft. Het water, de urn, de boot en de bloemblaadjes.” Voor de verstrooiing maakt Joyce altijd drie afspraken met de nabestaanden. “Gaat de eerste afspraak bijvoorbeeld niet door vanwege te veel wind, dan gaan we voor de tweede datum, en zo verder. Zo kan er eigenlijk niets mis gaan.”

Klik op de pijltjes om de foto's te bekijken

Waterlelies van krantenknipsels

“Een asverstrooiing is het allerlaatste wat er door de nabestaanden voor de overledene gedaan kan worden. Het is heel belangrijk dat het een mooi afscheid wordt.” Een van de urnen kan dankzij twee gaatjes vastgebonden worden aan de boot. “Aan het doorknippen van de draad kun je weer een ritueel verbinden.”  Ook is het mogelijk om bloemblaadjes over het water te verstrooien. De nabestaanden plukken dan de bloemblaadjes van de bloemen van door Joyce geregelde of zelf meegebrachte bloemen. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo herinnert Joyce zich de bijzondere asverstrooiing van een mevrouw die veel krantenknipsels bewaarde. “Haar dochter is heel creatief en besloot er waterlelies van te maken.” In iedere waterlelie werd een kaars geplaatst en ze werden voorzichtig naast de urn in het water gelegd. Joyce: “Toen de familie de urn in het water legde werden de kaarsen aangestoken. Dat was prachtig om te zien.”

Mist tijdens de asverstrooiing

De weersomstandigheden kunnen echter ook voor een extra bijzondere verstrooiing zorgen. Op de dag van een asverstrooiing mistte het heel erg, maar volgens het weerbericht zou dat later op de dag optrekken. “Op dat moment konden de nabestaanden kiezen. Het is heel mooi om de as in de mist te zien verdwijnen. Maar ze konden ook wachten tot het op zou klaren.” Uiteindelijk kozen ze voor het laatste. Ze wachtten tot de zon door brak om de as uit te strooien. “De overledene hield van de zon, dus daar wachtten ze op. En dat is gelukt.” Naast het adviseren van de nabestaanden over de mogelijkheden kan Joyce ook voor hele kleine gezelschappen voorafgaande aan de verstrooiing of na afloop ervan een lunch verzorgen.

Bij WaterRitme staan de wensen van de overledene en de nabestaanden centraal. Dat merk je meteen bij het eerste gesprek met Joyce. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn en wat ze voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met haar op.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET WATERRITME

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje