0
Terug naar overzicht

Herdenken op Moederdag: tips

11/05/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
Herdenken op Moederdag

Op Moederdag kan het gemis van een moeder extra voelbaar zijn. Ook voor moeders die een kind hebben verloren is dit vaak een emotionele dag. Daarom delen wij een aantal tips om op Moederdag extra stil te staan bij de fijne herinneringen aan een overleden moeder en delen we ter inspiratie ideeën om een kind dat wordt gemist te herdenken. Het herdenken van een dierbare kan op dit soort dagen troost bieden en een moment van verbinding creëren.

Overleden moeder herdenken op Moederdag: tips

  • Brand een kaars: steek een kaars aan ter nagedachtenis aan je moeder. Dit kan een symbolische manier zijn om haar te eren.
  • Bezoek haar graf of gedenkplek: leg bloemen of een knuffeltje bij haar neer en neem de tijd om haar te herdenken en de mooie momenten samen te herinneren. Of vertel over wat er allemaal in je leven speelt.
  • Schrijf een brief: schrijf een brief aan je moeder waarin je haar bedankt voor alles wat ze voor je heeft gedaan en waarin je je gevoelens en herinneringen deelt. Dit kan ook helpen bij het verwerken van het verdriet.
  • Doe iets wat ze graag deed: denk na over de activiteiten die je moeder graag deed en probeer er een paar van uit te voeren. Dit kan een manier zijn om haar te eren en om verbonden te blijven. Doe dit alleen of samen met broers of zussen.
  • Praat met familie en vrienden: praat met familie en vrienden over je moeder en deel mooie herinneringen en anekdotes. Dit kun je thuis doen of op een bijzondere locatie waar ze graag kwam.

Bekijk ook eens deze prachtige rouwgedichten over moeders die troost kunnen bieden op Moederdag.

Overleden kind herdenken op Moederdag: tips

  • Allereerst: geef jezelf toestemming om te rouwen, ook op deze dag. Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te rouwen en om de gevoelens van verdriet en gemis toe te laten. Het is normaal om je verdrietig te voelen op Moederdag, en het is belangrijk om dit te erkennen en te accepteren.
  • Breng een bezoek aan het graf van je kind: vooral in het begin kan het bezoeken van het graf een manier zijn om dicht bij iemand te blijven. Je kunt bloemen neerleggen, een brief schrijven, een verhaal voorlezen, vertellen hoeveel je hem of haar mist of gewoon even stil staan en reflecteren.
  • Maak een herdenkingsplek thuis: je kunt thuis een speciale plek creëren ter nagedachtenis aan je kind. Dit kan bijvoorbeeld een hoekje zijn met foto's, kaarsen, bloemen of andere persoonlijke voorwerpen. Denk ook aan allerlei tekeningen, knutselwerk of spullen die je ooit hebt gekregen op Moederdag.
  • Ga creatief aan de slag: misschien vind je het fijn om iets creatiefs te doen als manier om te herdenken en te uiten. Dit kan bijvoorbeeld een schilderij zijn, een gedicht schrijven of iets anders waar jij je goed bij voelt. Of kook zijn of haar favoriete gerecht of bak een smaakvolle taart.
  • Schrijf over het verlies of gemis: in 'Het Vriendenboekje van een Sterrenkindje' kunnen ouders en naasten van een sterrenkindje hun verhaal kwijt. Er is ruimte om te vertellen over de zwangerschap, de bevalling, maar ook over het afscheid. Foto's en herinneringen kunnen erin gedeeld worden. Het kan fijn zijn om hier mee bezig te zijn op Moederdag.

Klik hier voor meer tips en inspiratie om een overleden kind te herdenken op Moederdag. Neem ook een kijkje in onze webshop voor herinneringsproducten die de herinneringen aan je dierbare levend houden en troost bieden.

Het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt voor jou en wat bijdraagt aan het herdenken en eren van je moeder of kind op Moederdag.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje