Terug naar overzicht

Wat kun je doen met de kleding van een overleden dierbare?

15/11/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
Wat kun je doen met de kleding van een overleden dierbare?

De kleding van een overleden dierbare opruimen is een moeilijke en vaak emotionele opgave. Vooral als bepaalde kledingstukken mooie herinneringen met zich mee dragen. Die foute kersttrui die je voor hem of haar had gekocht voor jullie eerste kerst samen. Of dat grappige hoedje waar hij of zij je altijd mee kon opvrolijken. Het zijn herinneringen die je liever niet loslaat. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de kleding van je dierbare te bewaren. Heb je geen ruimte om de kleding te houden en wil je deze zeker niet weggooien? Dan zijn er genoeg andere dingen die je kunt doen met de kleding van een overleden dierbare.

Maak een unieke tastbare herinnering van de kleding

Van de kleding van een overleden dierbare kun je prachtige herinneringsproducten (laten) maken. Een tastbare herinnering die je kunt vasthouden, op verschillende manieren met je mee kunt dragen of zelfs een mooi plekje in huis kunt geven. Een tastbaar aandenken waar je troost uit kunt putten op de dagen dat je je dierbare net even extra mist. Wij hebben enkele ideeën voor een tastbare herinnering van kleding op een rij gezet:

  • Een lappendeken
  • Kussentjes
  • Een knuffelbeer
  • Een sleutelhangertje
  • Een haarbandje
  • Een schilderij
  • Een (rug)tas
  • Een sjaal
  • Een vlaggenlijn

Naast bovengenoemde mogelijkheden voor een tastbare herinneringen, gemaakt van de kleding van een overleden dierbare, zijn er nog veel meer opties. Neem maar eens een kijkje bij Atelier Life Story en Goud onder de regenboog. Deze twee bijzondere bedrijven maken van de dierbare kleding die je niet weg wilt doen een prachtig en uniek herinneringsproduct naar keuze, helemaal afgestemd op jouw wensen.

Of draag de kleding zelf

Als je veel waarde hecht aan de kleding van een overleden dierbare en hier liever niet in wilt knippen, kun je de kleding ook zelf dragen. Dit is een optie voor degenen die zich er ook echt prettig bij voelen. Het dragen van de kleding kan troost en steun bieden. Dagelijks of juist alleen op speciale dagen waarop je de aanwezigheid van je dierbare mist. Verjaardagen, feestdagen zoals kerst en oud en nieuw of speciale gelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van de stropdas van de overledene tijdens een diploma uitreiking. Op die manier is diegene er toch nog een beetje bij.

Schenk de kleding van een overleden dierbare aan een goed doel

Zie je bovengenoemde opties niet zitten, maar heb je thuis helaas niet genoeg plek om de kleding van je dierbare te bewaren? Dan kun je er altijd nog een ander blij mee maken. Schenk de kleding van een overleden dierbare bijvoorbeeld aan een goed doel, zoals het Leger Des Heils, het Rode Kruis of Stichting Kinderfonds. Het idee dat je met de kleding een ander kunt helpen, kan het wellicht ook wat makkelijker maken om hier afscheid van te nemen. Je helpt iemand die het goed kan gebruiken én de kleding van je dierbare krijgt een tweede leven. 

Verdelen onder familie en goede vrienden

Blijft voorgoed afscheid nemen van de kleding van een overleden dierbare toch moeilijker dan je had gedacht? Dan kun je de kleding altijd nog verdelen onder familie en eventueel vrienden. Op deze manier blijft de kleding bewaard binnen de vertrouwde kring. Organiseer een dagje waarop je samen met vrienden en familie herinneringen ophaalt aan jullie dierbare en laat degenen die dicht bij de overledene stonden een of meerdere kledingstukken uitkiezen. Het is een mooie manier om de overledene te eren en de waardevolle herinneringen levend te houden.

Heb jij nog kleding van een overleden dierbare thuis liggen en zou je hier naar aanleiding van dit artikel wat mee willen doen? Of heb je misschien al wat gedaan met de kleding van je dierbare? Laat het ons weten in de reacties. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje