0
Terug naar overzicht

Woningontruiming na overlijden

09/01/2024
Stephanie Sequeira
Delen:
woningontruiming

De woningontruiming na het overlijden van een dierbare is een ingrijpende en emotionele aangelegenheid. Je hebt waarschijnlijk niet zo lang geleden de uitvaart gehad en nu moet je alweer afscheid nemen van heel wat dierbare en tastbare herinneringen die de overledene heeft achtergelaten. In dit artikel vertellen we waar je rekening mee kunt houden bij de woningontruiming na overlijden en op welke manier je jezelf kunt ontzorgen in deze moeilijke periode.

Wie is er verantwoordelijk voor de woningontruiming na overlijden?

Een belangrijke vraag waar wel eens verwarring over ontstaat. In eerste instantie zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor de woningontruiming na overlijden. Dit is echter niet altijd het geval, want het komt ook wel eens voor dat de overledene iemand anders heeft aangewezen als de verantwoordelijke voor het leegruimen van zijn of haar woning. En in het geval er geen testament is opgesteld door de overledene, wordt er volgens het wettelijke erfrecht bepaald wie verantwoordelijk is voor de woningontruiming. Let wel op: als jij officieel verantwoordelijk bent gesteld voor de ontruiming van de woning na overlijden, ben jij ook degene die de bijkomende kosten draagt.

Houd ook rekening met het volgende...

Bij de ontruiming van de woning van een overleden dierbare komt er ineens heel wat op je af. Naast alle emoties die gepaard gaan met het maken van moeilijke keuzes bij het doorspitten van al zijn of haar spullen, is de kans groot dat je ook stuit op een aantal administratieve zaken. Zo zal de overledene vast nog een hoop papieren ergens hebben liggen van lopende contracten en abonnementen. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheek, leningen en verzekeringen. Bewaar alle papieren die je tijdens de ontruiming tegenkomt goed! Deze zijn namelijk van belang voor de afhandeling van de administratie. Daarnaast kun je bij een woningontruiming na overlijden ook nog denken aan het volgende: 

  • Het aanstellen van een aanspreekpunt. Dit kan bijvoorbeeld een familielid of een goede vriend zijn die de woningontruiming van begin tot eind coördineert. Dit werkt vaak efficiënter doordat iedereen bijvoorbeeld een taak aangewezen krijgt. Hierdoor verklein je ook de kans dat er iets over het hoofd wordt gezien. 
  • Verdeel de inboedel in verschillende categorieën. Zo maak je voor je zelf en de eventuele ingehuurde ontruimers/verhuizers inzichtelijk wat weg kan en kun je makkelijker labelen waar de spullen naartoe moeten. Lees hier hoe je dit kunt aanpakken. 
  • Gaat het om een huurwoning? Houd dan rekening met de opzegtermijn van één maand. Bij een koopwoning is het van belang om op tijd een makelaar te contacteren.

Doe zoveel mogelijk in je eigen tempo

Bij een woningontruiming na overlijden is het belangrijk om de tijd te nemen. Er zijn namelijk belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden. Welke spullen houd je en wat kan weg? Sommige beslissingen hebben net wat langer bedenktijd nodig. Daarnaast is het voor de rouwverwerking ook fijn als je alle dierbare herinneringen in het huis nog even in alle rust in je op kan nemen. Let in het geval van een huurhuis wel op de opzegtermijn en benut de periode die je hebt zo optimaal mogelijk. 

Een professional inhuren

Omdat de woningontruiming na een overlijden vaak een emotionele handeling is in een periode van verdriet, kan het fijn zijn om een professioneel ontruimingsbedrijf in te huren. Een ontruimingsbedrijf kan mogelijk heel wat zorgen uit handen nemen en levert de woning bezemschoon op. Neem maar eens een kijkje bij Schouwman woningontruiming. Schouwman is een ontruimingsbedrijf met jarenlange ervaring. Zij zijn gespecialiseerd in het ontruimen van woningen en zorgkamers. Zij zorgen ervoor dat de inboedel op een discrete en duurzame wijze uit de woning wordt verwijderd en dat de woning opleverklaar is voor de verhuurder of voor de verkoop van een woning.  Met een jarenlange ervaring in de opruimbranche is dit bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een prominente speler binnen de ontruimingssector.

Online platform met een ruim aanbod aan ontruimers

Neem ook eens een kijkje op het platform van OntruimersVergelijken.nl. Op dit platform kun je een professioneel ontruimingsbedrijf voor de woningontruiming vinden. De website is voor iedereen gratis en vrijblijvend toegankelijk. Daarnaast kun je tot vijf offertes gratis opvragen en deze met elkaar vergelijken. Op deze manier kun je een ontruimingsbedrijf vinden dat bij jouw wensen en budget past.

Woningontruiming na overlijden: wat doe je met de spullen?

Wat er met de spullen gebeurt na de woningontruiming, ligt in de meeste gevallen in handen van de erfgename(n) of de persoon die verantwoordelijk is gesteld voor de ontruiming na overlijden. Je kunt er onder andere voor kiezen om het volgende te doen met de spullen:

  • De spullen verdelen en aan goede doelen doneren.
  • De spullen laten taxeren en naar een veilinghuis brengen. 
  • Spullen met een emotionele waarde kun je zelf houden of verdelen over de andere nabestaanden.  

Er zijn natuurlijk heel wat dingen die je kunt doen met de spullen van een overleden dierbare. Zo kun je er voor jezelf, of als bijzonder troostgeschenk voor een ander, een mooi herinneringsproduct van maken. Zo maakt Atelier Life Story bijvoorbeeld een prachtig troostproduct van de kledingstukken van een overleden dierbare en kun je bij Herinner-Dingen-Doos terecht voor een unieke herinneringsdoos waarin je waardevolle voorwerpen en persoonlijke briefjes van de overledene kunt bewaren. Dit soort opties zijn voor veel nabestaanden veel fijner dan de spullen na de woningontruiming ergens op een stoffige zolder te moeten stallen.

Kijk voor meer inspiratie om van de spullen van de overledene een waardevolle tastbare herinnering te maken op onze leverancierspagina.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje