Terug naar overzicht

"Dan weet ik wie er voor mijn kist uitloopt"

28/12/2016
Moniek van Mens
Delen:
rouwstoet

Voor het eerst in 5 jaar ben ik langer dan een week op vakantie geweest. Veertien dagen naar India. Ik heb er een heerlijke tijd gehad. Alhoewel ik natuurlijk van vakantie geniet heb ik altijd wat moeite om weg te gaan. Ik heb het idee dat ik er moet zijn als er mensen sterven met wie ik de uitvaart heb voorgesproken. Maar mijn compagnon Marion is erg goed en we vonden dat het er toch maar eens van moest komen. Zij zou het van me overnemen als ik in India zat.

Vredig en rustig ingeslapen

Een paar dagen voor ik afgelopen vrijdag van vakantie thuiskwam overleed een 93-jarige meneer. In oktober had ik met hem en zijn neef zijn uitvaart voorbesproken. Ik was blij voor hem dat hij, zoals ook op de kaart stond, op een rustige en vredige manier thuis was ingeslapen. En ik wist dat de uitvaartbegeleiding in goede handen was bij Marion.

Voorlopen in de rouwstoet

Ik kreeg een eervolle uitnodiging voor de uitvaart van de 93-jarige man, waar Marion uitvaartleider was. De neef, met wie ik de uitvaart had doorgenomen, vertelde dat hij zijn oom na onze voorbespreking had gesproken. Hij had gezegd het een geruststellend idee te vinden dat hij wist dat ik voor zijn kist uit zou lopen op weg naar de kerk en de begraafplaats. Het was voor hen helemaal goed dat Marion de uitvaart leidde maar ze wilden graag dat ik zou voorlopen in de rouwstoet. Niet iedereen hecht waarde aan dit ‘voorlopen’, maar deze overledene vond dit wel belangrijk en het paste ook helemaal in de traditie van zijn kerkgemeenschap waarvan hij een trouw lid was.

Een mooie weg

Zo was ik op die prachtige, zonnige, koude maandag paraat om voorin de rouwstoet te lopen. Ik liep voor de auto met daarin de overledene en daarachter liepen de genodigden. De overledene wilde graag sterven en hij had me toevertrouwd dat hij een mooie weg had afgelegd en nieuwsgierig en vol vertrouwen uitkeek naar wat zou komen. Dankzij hem liep ik voor de rouwstoet uit. Een bijzondere ervaring. Ik ben hem dankbaar en denk met een glimlach aan hem terug.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje