0
Terug naar overzicht

Nederlandstalige uitvaartmuziek: 10 populaire liederen

30/04/2018
Redactie
Delen:
Nederlandstalige Uitvaartmuziek

Je eigen taal begrijp je het beste. Gevoelens en emoties kun je daarin precies uitdrukken. Veel Nederlandse zangers en zangeressen hebben de meest ontroerende en mooie liederen in de Nederlandse taal geschreven. Uitvaarten zijn een geschikte gelegenheid om deze liederen ten gehore te brengen. Weet jij niet precies voor welke uitvaartmuziek je wilt gaan? Dan kun je prima voor Nederlandstalige uitvaartmuziek kiezen. We gingen op onderzoek uit om de beste nummers bij elkaar te zoeken.

Nederlandstalige uitvaartmuziek: onze top 10

1. Claudia de Breij - Mag ik dan bij jou

Claudia de Breij bracht dit lied uit in 2009, tijdens haar voorstelling Hete vrede. Het gaat over iemand die op zoek is naar geborgenheid, bij iemand die ze vertrouwt. In 2012 kreeg het lied veel bekendheid. Claudia zong het toen tijdens de Wereld Draait Door naar aanleiding van het ski-ongeluk van Prins Friso. "In 2016 werd dit lied opvallend vaak gedraaid op uitvaarten die ik verzorgde", zegt Madeleine. Ook als we andere bronnen raadplegen komt dit nummer steeds naar voren. Als je het hebt over populaire Nederlandstalige uitvaartmuziek staat Mag ik dan bij jou toch wel bovenaan het lijstje.

2. Rob de Nijs - Zo zal het zijn

Dit is een geruststellend lied over de dood. Het gaat over iemand die stervende is, maar diegene hoeft niet bang te zijn want hij of zij gaat naar een veel mooiere plek. Dit lied is een prima keus om te draaien tijdens een uitvaart voor iemand die een lang leven heeft gehad. Een van de mooie zinnen eruit is: En waar jij gaat laat ik mijn hart en ziel met jou meegaan, jouw taak op aarde is voldaan.  

3. Kinderen voor Kinderen - Ik heb een vraag aan de baas van de hemel

Zijn er kinderen aanwezig bij de uitvaart? Dan kun je het begrijpelijker maken door dit mooie lied van Kinderen voor Kinderen te draaien. Kinderen willen alles weten, maar soms zijn er geen antwoorden op hun vragen. Voornamelijk wanneer het gaat over de dood. In dit nummer horen ze dat andere kinderen ook niet begrijpen waarom er mensen doodgaan. Dit kan hen troost bieden.

4. Trijntje Oosterhuis - De gestorvene

Dit lied is een gedicht van Ida Gerhardt. Zij werkte in het verleden samen met Huub Oosterhuis, de vader van Trijntje. Toen Trijntje klein was maakte Ida veel gedichtjes voor haar. Later wilde Trijntje het gedicht De Gestorvene zingen. Ida vond dit eerst niet goed, want ze wilde niet dat haar gedichten gezongen werden. Toch lukte het om haar over te halen. Uiteindelijk is het resultaat erg mooi geworden. Het gaat over wat je er allemaal voor overhebt om 'De gestorvene' te laten terugkeren. Het maakt niet uit wat je moet doen, als de ander maar weer bij je terugkomt. Zeer toepasselijk om te draaien op een uitvaart van een overleden dierbare.

5. Chantal Janzen - Papa

Op nummer vijf van deze top 10 Nederlandstalige uitvaartmuziek, staat Chantal Janzen. Het origineel is van Stef Bos, maar de versie van Chantal Janzen wordt vaker gedraaid tijdens uitvaarten die Madeleine verzorgt. Chantal Janzen zong 'Papa' tijdens het programma 'Een nieuwe jas', waarin oude Nederlandse nummers in een nieuw jasje worden gestoken. Ze werd begeleid door het Metropole Orkest. Sindsdien is dit nummer zeer populair geworden tijdens uitvaarten voor vaders. Een mooie zin hieruit is: Voor alles wat jij doet, Heb ik hetzelfde ritueel, Papa, Ik lijk steeds meer op jou.

6. Glennis Grace - Afscheid

Glennis Grace zong dit nummer van Volumia! tijdens een aflevering van De Beste Zangers van Nederland. Ze won die aflevering, dankzij haar geloofwaardige en emotionele vertolking. Sindsdien is de door haar gezongen versie zeer populair. Een mooie zin hieruit is: Nooit meer zal ik voelen, wat ik voel voor jou, Dus ga nu maar, veeg je tranen af, En onthoud heel goed, dat ik van je hou.

7. Frank Boeijen - Zeg me dat het niet zo is

Je wilt het niet geloven dat hij of zij er niet meer is. Dat je je maatje, waar je zoveel van hebt gehouden, nooit meer zal zien en voelen. Dat staat centraal in dit prachtige lied van Frank Boeijen. We vergeten de oneerlijkheid van het lot, is de belangrijkste zin. Het overlijden van een dierbare is voor iedereen moeilijk te accepteren. Het enige wat we nog hebben zijn onze herinneringen. Deze kunnen ons troosten in de moeilijke tijd. In 1989 kwam het nummer uit en het is onderdeel van het album Een zomer aan het eind van de twintigste eeuw.

8. Bart Herman - Slaap mijn kind

Bart Herman is een Vlaamse zanger. Het lied Slaap mijn kind schreef hij in 2001. Het is een heel lief en troostrijk liedje. Over een vader die zijn kindje probeert te troosten omdat zijn moeder is overleden. Een prachtige zin uit dit lied: En zie je haar in dromenland, ergens aan de overkant, Zeg, dan dat ik van haar hou, en dat ze leeft in jou.

9. Frans Bauer - Een trein naar niemandsland

Frans Bauer schrijft ook vaak heel gevoelige en emotionele liederen. Het is niet voor niets dat zoveel Nederlanders fan van hem zijn. Madeleine hoort zijn lied Een trein naar niemandsland regelmatig op uitvaarten. Het gaat over de reis naar de plek waar je heengaat als je overlijdt: het paradijs. Een mooie en geruststellende gedachte. Een treffende zin uit het lied is: Als eindstation het paradijs, het kaartje is een enkele reis, daar zul je ooit voorgoed de rust gaan vinden. 

10. Jan Smit - Je naam in de sterren

We sluiten de top 10 van Nederlandstalige uitvaartmuziek af met Jan Smit. Dit nummer zong Jan Smit speciaal voor Yolanthe, toen haar vader was overleden. Hij probeerde al haar gevoelens zo goed mogelijk te vertolken in het lied. Yolanthe was heel blij met het nummer en dacht zelfs haar vader in de sterren te zien. Het is niet heel verrassend dat Madeleine dit lied regelmatig hoort tijdens uitvaarten. Een mooie zin eruit: Ik lees je naam in de sterren, overal waar ik ga, ben of sta fluisterend hoor ik van verre, jouw geluid, je leeft nog elke dag.

Ken jij Nederlandstalige uitvaartmuziek die hier niet bij staat? Laat het hieronder weten! Wist je trouwens dat je op de uitvaart professionele muzikanten kunt inhuren die ervaring hebben met het optreden tijdens uitvaarten? Kijk voor een mooi overzicht eens bij onze partners op het gebied van muziek. Daar vind je verschillende professionele uitvaartmuzikanten.

Delen:

Reacties (18)

Reactie van Dennis op 2 mrt. 2024 08:19
"Het meest pakkende lied voor het verlies van je partner vind ik persoonlijk: "Iech bleif altied met diech danse" van Erwin van het Merretkoer. Het is een vertaling van Rob Stewart in het Nederlands Limburgs dialect. Wij hebben echter vorig jaar onze 19 jarige zoon moeten afgeven. Hij was niet opgewassen tegen deze harde wereld. Zijn vrienden wilden absoluut "Memories' van Maroon 5 op zijn uitvaart. Prachtige tekst die ze blijkbaar altijd keihard mee brulden. De tranen springen spontaan in mijn ogen als ik dat nummer hoor."
Reactie van Fons Van de Pol op 17 jan. 2024 12:07
"Er zijn zóveel mooie Vlaamse uitvaartliedjes! Een ster van Stan Van Samang/Christophe - Een parel als jij van Lisa del Bo - Ik mis je zo van Udo - Wat nog komen zou van Bart Peeters - Jij leeft van Dana Winner - Kom bij mij van Lisa del Bo ..."
Reactie van R. M van Maurik op 11 apr. 2023 20:07
"Op de begrafenis van mijn moeder hebben we You Lift Me Up van Johnny Logan en Mama van ildivo gespeeld. Dat was heel mooi en ontroerend."
Reactie van Tineke Goldschmitz op 18 feb. 2021 19:38
"Mijn man is op 31 december 2020 gestorven. Hij vond het lied van Elvis Presley "I Love You Because" heel mooi. Hij heeft een leuke en minder leuk leven gehad. Omdat ik hem begreep hadden wij o.a. dit lied bij zijn afscheidsdienst laten spelen, als dank van hem aan mij. Dit lied zit heel erg in mijn hoofd."
Reactie van J.M.HUISMAN op 13 jan. 2021 15:55
"ZELF BEN IK NU 81 JAAR 3 JAAR TERUG IS MIJN VROUW OVERLEDEN HAD IK DRIE EN EEN HALF JAAR VERPLEEGT ZE WAS 75 JAAR DIE HAD ALS LIED [ ALS DE WEG LEIDT MIJ MIJN HEILAND ] UIT DE BUNDEL VAN JOH. DE HEER . ANDER HALF JAAR LATER VERLOOR IK MIJN ZOON 48 JAAR DIE HAD ALS LIED; DON,T GIVE THE FIGHT VAN RACOON. BEIDE LIEDEREN ZAL IK NOOIT VERGETEN EEN VAN DE BEIDE WORDT OOK MIJN LIED."
Reactie van Eve op 16 nov. 2020 20:25
"Luister eens naar Wat nog Komen zou van Bart Peeters"
Reactie van Gerda op 11 nov. 2020 22:40
"Een mooi lied; Hallelujah ( Cohen) in het Nederlands gezongen door het Urker mannenkoor Halleluja. Bijzonder mooi lied. Met mooie beelden en tekst . Tevinden op You tube. Ook een mooi nummer is ; You raise me up in verschillende uitvoeringen."
Reactie van Sylvia Bonnet-Huurman op 3 okt. 2020 11:46
"Bij het afscheid van mijn man, het nummer voor het laatst langs de kist, door Robert Long. If van Bread, dat ik je mis van samanta, Du (was ons nummer) en als laatste Exodus van Andy Williams , het nummer dat hij altijd voor mij zong. Het waren de nummers die hij zo mooi vond. Ikmis hem zo verschrikkelijk."
Reactie van Nancy vanhauwe op 5 jul. 2020 15:41
"Mama van floor Janssens dat nummer gaat door merg en been .ik heb het laten horen op de begrafenis van mijn ma op 02072020 iedereen zei dat het een liedje was dat naar je hart ging"
Reactie van Anoniem op 25 jun. 2020 07:02
"Breng me naar het water - marco borsato en matt simons kan hier echt niet ontbreken. Misschien wel op 1"
Reactie van Wesley allermeersch op 25 mrt. 2020 10:20
"Bij mijn memetje haar begraving werd het lied gespeeld van Rob de nijs en ik vind het zo een pracht van een tekst dat ik het ook op mijn begraving zou willen"
Reactie van Carla Izelaar van Beek op 7 aug. 2019 16:19
"De band waarin mijn man gitaar speelde heeft mooie liederen gezongen en gespeeld op zijn crematie. Hij heeft samen met onze dochter de overige muziek uitgezocht. Waaronder Hotel California van the Eagles"
Reactie van Berry Akkermans op 21 jun. 2019 18:06
"Angelique Stein , zou ik het excel bestand van je kunnen ontvangen? groet Berry Akkermans"
Reactie van Barbara op 25 apr. 2019 13:06
"Niemand heeft het antwoord kunnen geven- Wolter Kroes Hart van mijn gevoel- De Kast en Trots op jou- Wesly Bronkhorst"
Reactie van Paul op 19 apr. 2019 09:54
"Ik ben zelf aan het einde aan het komen maar vind "Jouw armen" van Paul de Leeuw erg mooi. en inderdaad "Toch hoor jij er altijd bij" zoals Angelique ook al meldt"
Reactie van Erica op 17 mrt. 2019 22:25
"Karin Bloemen met Geen kind meer. Elke keer weer een kippenvel moment. Net zoals Marco Borsato met Afscheid nemen bestaat niet."
Reactie van Marion op 6 jun. 2018 10:23
"5 jaar geleden overleed mijn vader en hij wilde perse: Freek de Jonge, Is er leven na de dood. Het gaf wat onrust tijdens de uitvaart maar later hebben we er vele mooie reacties op gekregen."
Reactie van Angelique Stein op 1 mei 2017 12:58
"Er is zoveel moois! Ik heb een excel-bestand met honderden tips. De laatste paar Nederlandstalige nummers die ik heb toegevoegd: Paul de Leeuw - Toch hoor jij er altijd bij (overleden baby) Nick & Simon - Zonder jou Joris Linssen & Caramba - Op een dag als deze Of luister eens naar de Spotify-lijsten van @desandwichonline (de lijsten met Ultieme Muziek)"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje