Terug naar overzicht

Uitvaartverzorgster maakt kleertjes voor prematuur overleden kindjes

19/07/2017
Redactie
Delen:
kleertjes voor prematuur overleden kindjes

Het vinden van kleertjes voor prematuur overleden kindjes is geen eenvoudige taak. Vaak worden de baby'tjes in een eenvoudige doek gewikkeld, omdat er simpelweg geen kleding in zulke kleine maten beschikbaar is. Dat moet anders kunnen, zo dacht LeighAnne, een uitvaartondernemer uit het Engelse Plymouth.

Waardigheid terugbrengen

De jonge vrouw begon deze bijzondere bezigheid naar aanleiding van een eigen ervaring. Haar eigen kindje werd na 20 weken zwangerschap dood geboren. Er was geen kleding beschikbaar in deze maat, waardoor het baby'tje uiteindelijk gewikkeld in een doek begraven is. Zodoende besloot ze om zelf kleding te gaan produceren. Deze zijn beschikbaar in verschillende maten en kleuren. De kleding wordt aangeboden aan 31 ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels heeft LeighAnne 3.500 baby's van kleding voorzien. Voor LeighAnne is het vanzelfsprekend dat ze dit doet. "Vaak komen kindjes bij de uitvaartonderneming terug en zijn ze in tissues gewikkeld. Met deze kleding probeer ik waardigheid terug te geven," zo legt LeighAnne in onderstaand filmpje van de BBC uit.

Verschillende bedrijven

Ook in ons land zijn er mensen die zich bezighouden met het produceren van kleding voor prematuur geboren overleden kindjes. Één daarvan is bij ons aangesloten. De diverse producten van prematuurkistje.nl zijn handgemaakt en speciaal toegespitst op prematuur overleden kindjes. 

Helpen met het verwerkingsproces

Het werk van deze bedrijven, en natuurlijk de Britse LeighAnne biedt veel steun aan ouders die het verdriet van een miskraam of een prematuur overleden baby te verwerken krijgen. Of zoals LeighAnne het belang van haar bijzondere werk zelf aangeeft: "vanaf het eerste moment dat je als moeder een hartslag voelt ga je al nadenken over een eerste verjaardag, of de eerste trip naar school. Wanneer je kindje komt te overlijden, is het alsof je die controle verliest. Doordat je ze dan wel nog mooie kleertjes kunt geven, krijg je als moeder weer een klein beetje die controle terug. Dit helpt met het verwerkingsproces." Bron: BBC Amazing humans

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Anita op 20 jul. 2017 23:57
"Amelius heeft al jaren (sinds 2005) prematuurkleding. Vanaf maat 38, ongeveer 23 weken zwangerschap) en uit voorraad leverbaar."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje