Terug naar overzicht

Mooie thema's voor kinderuitvaarten

05/07/2018
Redactie
Delen:
thema's voor kinderuitvaarten

Als een kindje (onverwacht) overlijdt, dan wil je hem of haar een zo mooi mogelijk afscheid geven. Niet alleen omdat hij of zij dat verdient, maar ook omdat je jouw kleintje wil eren op een manier die kenmerkend voor hem of haar is. Dit kun je onder andere doen door de uitvaart in een bepaald thema te organiseren. Wellicht heb je zelf al een mooi en passend thema in gedachten. Toch willen we je bijpraten over een aantal mooie thema's voor kinderuitvaarten. Gewoon, omdat 't soms heel lastig is om in een situatie als deze zelf met ideeën te komen... en omdat wij je graag een stukje op weg helpen.

Disney thema

bijna alle kinderen hebben wel een favoriet Disney figuur waar ze tegenop kijken. Bij de ene kan dat Nemo zijn en bij de ander bijvoorbeeld Doornroosje. Is er een bepaald Disney figuur waar jouw kleintje heel erg vrolijk van werd? Gebruik dit fictieve figuur dan als uitgangspunt voor het afscheid. Dat hoeft echt niet all the way te zijn; dat kan bijvoorbeeld ook heel subtiel. Door het op de rouwkaart terug te laten komen bijvoorbeeld, of de catering erop af te stemmen. Wat dacht je bijvoorbeeld van cupcakes met afbeeldingen van zijn of haar favoriete Disney figuur?

Kleurenthema

Thema's voor kinderuitvaarten kunnen in een eenvoudige variant ook heel mooi en passend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bepaald kleurenthema. Was jouw kleintje bijvoorbeeld dol op de kleur blauw, dan kun je er voor kiezen om in alle aspecten van het afscheid deze kleur terug te laten komen. Vraag bijvoorbeeld aan alle gasten of ze een blauw element in hun kleding terug willen laten komen.

Creatieve thema's voor kinderuitvaarten: origami thema

Origami is een vouwkunst, afkomstig uit Japan, waarbij een beperkt aantal vouwen wordt gebruikt en waarmee je hele mooie creaties kunt maken (zie afbeelding bovenaan dit artikel). Het geeft een speels karakter aan een afscheid en is daarmee één van de passende thema's voor kinderuitvaarten. Hang origami figuurtjes op als decoratie, geef het mee als (extra) bedankje en gebruik de knutselwerkjes als gastenboek item. Vraag iedereen een origami werkje te voorzien van een persoonlijke note bijvoorbeeld, en deze vervolgens op te hangen in een zogenaamde memorytree.

Dierenthema

Bij een dierenthema kun je het invullen zoals jij dat zelf wilt. Trek het breed en ga voor verschillende dieren of houdt het wat eenvoudiger en ga voor één type dier dat je als uitgangspunt neemt. Bij een dierenthema is het een mooi idee om de uitvaart wellicht buiten plaats te laten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een afscheid op een boerderij?

DIY thema

Eén van de thema's voor kinderuitvaarten die wat creatiever is ingestoken, is het DIY thema. DIY, dat ook wel staat voor Do It Yourself, houdt eigenlijk in dat je de uitvaart invult met spulletjes die zelf gemaakt zijn. Hield jouw kleintje bijvoorbeeld heel veel van knutselen? Dan zou dit een passende optie kunnen zijn. Maak zelf de rouwkaarten, maak een bijzonder gastenboek voor jullie kindje en knutsel verschillende decoratie items in elkaar. Je kunt dit overigens ook doortrekken in de catering, door zelf hapjes te maken bijvoorbeeld die hij of zij heel lekker vond.

Prinsen & prinsessenthema

Was hij of zij ook zo dol op prinsen en prinsessen? Was haar lievelingskledingstuk bijvoorbeeld die grote prinsessenjurk en kon hij verdwalen in de wereld van de prins op het witte paard? Denk dan eens aan een prinsen en prinsessenthema. Hoe mooi is het bijvoorbeeld om het afscheid plaats te laten vinden op een kasteel?

Boekenthema

Als jullie kindje niets liever deed dan lezen of plaatjes bewonderen in boeken, dan kun je er eens aan denken om een boekenthema door te voeren in het afscheid. Denk hierbij aan een rouwkaart die opengeslagen de vormgeving van een boek heeft, leg al zijn of haar leesboeken bij de kist en lees een stuk uit zijn of haar lievelingsboek voor tijdens de ceremonie.

Dit zijn zeven verschillende opties voor thema's voor kinderuitvaarten. Uiteraard is het ook mogelijk om onderdelen uit de thema's te combineren. Of om voor een geheel eigen thema te gaan. Heb je zelf nog mooie ideeën? Laat het ons dan weten middels een reactie onder dit artikel.

 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje