0
Terug naar overzicht

De eerste vakantie na een overlijden

13/06/2023
Redactie
Delen:
De eerste vakantie na een overlijden

Een vakantie hoort een tijd te zijn om naar uit te kijken. Gezellig samen met familie of vrienden zijn en genieten met elkaar. Echter kan de eerste vakantie na een overlijden zorgen voor veel verdriet. Het is immers een emotioneel moment dat erg confronterend kan zijn. Naast ongetwijfeld veel leuke en mooie momenten zal er ook een flink gemis bij komen kijken. Hoe ga je hier mee om? Wij geven je tips om je een steuntje in de rug te geven.

Ga de eerste vakantie na een overlijden niet uit de weg

Het kan wellicht lastig zijn om te denken aan een vakantie vanwege emotionele redenen. Iedereen in het gezin heeft overigens vaak zijn of haar eigen gedachten bij de eerste vakantie na een overlijden. Wie weet wil er iemand helemaal niet op vakantie. Ons advies? Plan toch een vakantie. Het kan juist helend werken om samen tijd door te brengen in een andere omgeving. Leg de verwachtingen alleen niet te hoog, plan niet te veel en geef iedereen de ruimte om een eigen invulling te geven aan de vakantie. Maak het allemaal bespreekbaar.

Misschien is de vakantie juist het moment waarop iedereen uit het gezin met elkaar kan praten over het verlies. In een ongedwongen, rustige omgeving komen de herinneringen vaak los. Dit kan pijnlijk zijn, maar tegelijkertijd ook fijn. Wist je overigens dat er ook speciale rouwvakanties bestaan? Samen met een rouwcoach ga je naar een prachtige bestemming om tot rust te komen en over het verlies te praten. Deze reizen - doorgaans in kleine groepjes lotgenoten - kun je zowel alleen of met een naaste maken. 

Samen de bestemming bepalen

Ga er met het hele gezin voor zitten en leg alles op tafel. Misschien is het (nog) te zwaar om naar een locatie te reizen waar jullie samen naartoe gingen. Dan kun je misschien beter een andere mooie plek uitkiezen om nieuwe herinneringen te creëren. Maar het kan ook heel goed dat het omgekeerd is en juist dié plek waar jullie al vaker heen gingen het meest steun biedt. De gedeelde herinneringen kunnen voer voor gespreksstof geven en zowel voor een lach als een traan zorgen. Hoewel dit soms lastig is, kan het toch helend werken om ook die emoties de vrije loop te laten. 

Wees voorbereid op stress

Vakanties brengen vaak stress met zich mee. Inpakstress bijvoorbeeld, maar ook het feit dat je een aantal dagen op elkaars lip zit. De spanningen in het gezin kunnen dan wat oplopen, maar dat is normaal. Zeker bij de eerste vakantie na een overlijden kunnen de emoties hoog oplopen. Ook hierbij geldt weer: praat erover met elkaar. Ook kun je veel doen om stressmomenten tot een minimum te reduceren. Begin allemaal op tijd met inpakken, kijk een half jaar voor de vakantie of de paspoorten nog geldig zijn en stel een lijst op met wat er meegenomen moet worden. Creëer voor jezelf zoveel mogelijk rust in de planning.

Plan activiteiten

Er hoeft niet iedere dag iets op de planning te staan, maar het is zeker leuk om een paar dagen van de vakantie er met zijn allen op uit te gaan. De andere dagen kan genoten worden van de vrije tijd. Laat ieder gezinslid bijvoorbeeld een activiteit uitkiezen, dan kan ieder zich ergens op verheugen. Een bomvolle planning biedt ook weinig ruimte voor mogelijkheden, dus zorg dat de planning flexibel is opgesteld. 

Zoek contact, maar geef ook je eigen grenzen aan

Gaan jullie naar een vertrouwde bestemming waar jullie mensen kennen? Zoek ook gewoon weer met hen het contact op en ontwijk ze niet. Het kan vervelend zijn om hen te zien en over het overlijden te moeten praten. Begin er dan ook zelf over en heb het er kort over. Wil je het er misschien even niet over hebben, geef dit dan ook gewoon eerlijk aan.

Resetten

Al met al kan het zwaar zijn om na een verlies weer voor het eerst op vakantie te gaan, maar een vakantie is het uitgelezen moment om te 'resetten'. Boek dus die reis, stedentrip of strandvakantie en geniet zoveel mogelijk van alle indrukken en geuren, smaken en kleuren. En of de reis nu naar Tenerife gaat of naar Terschelling: iedere verandering van omgeving kan een wereld van verschil maken.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje