0
Terug naar overzicht

Rouw en vakantie: hoe ga je hier mee om?

01/08/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
rouw en vakantie

Je denkt er het liefst niet aan... Op vakantie gaan zonder jouw vaste reispartner. Je bent al enige tijd niet op vakantie geweest, omdat het toch niet zo goed voelt om een reis te maken zonder hem of haar, want tja... Hoe kan dat nou nog leuk zijn? Uit ervaring weten wij echter dat een vakantie juist heel veel steun kan bieden als je in rouw bent. Wij vertellen je waarom en geven 6 tips voor hoe je om kunt gaan met rouw en vakantie.

Ontspanning

Normaal gesproken kijk je er ieder jaar vol enthousiasme naar uit om op vakantie te gaan. Je hebt je koffers al weken van te voren ingepakt en telt de dagen af. Sinds enkele jaren is hier helaas verandering in gekomen, omdat de persoon waarmee jij altijd op vakantie ging er niet meer is. Je bent in rouw en je ziet eigenlijk geen reden om zonder hem of haar nog op vakantie te gaan.

Rouwen vergt heel veel energie, zowel mentaal als lichamelijk kun je veranderingen ervaren. Ontspanning is tijdens een periode van rouw dan ook erg belangrijk. Thuis kun je de nodige ontspanning vaak niet vinden. Je moet bijvoorbeeld voor de kinderen zorgen, je zit met het werk en je bent veel bezig met het huishouden zonder dat je het doorhebt. Voor je het weet blijft er nauwelijks tijd voor jezelf over. Stiekem verlang je toch naar een weekje weg...

Even helemaal zen worden

Je neemt als het ware geen vakantie van je verlies, maar wel van de dagelijkse zorgen en bezigheden. Ook al is het maar voor een paar dagen. Een vakantie biedt jou de mogelijkheid weer even helemaal zen te worden. Denk alleen al aan de heerlijke rustgevende strandwandelingen met zonsopgang of -ondergang die je dagelijks kunt maken of het lezen van een goed boek aan de rand van het (privé) zwembad. Voel je het al? Je voeten in het warme zand, de geur van de helderblauwe zee en dat heerlijke briesje dat langs je gezicht waait. Twee woorden: pure ontspanning.

Rouw en vakantie: 6 tips

1. Rouw en vakantie in eigen land

Bij het woord vakantie denken de meeste mensen al gauw aan een reis naar het buitenland. Maar waarom eigenlijk? Een vakantie in eigen land kan net zo leuk zijn, ook als je in rouw bent. Gingen jullie jaarlijks naar de camping? Probeer deze traditie dan zoveel mogelijk voort te zetten en ga alleen, met de kinderen of met een goede vriend(in) naar de camping. Heb je behoefte aan contact met anderen, dan kun je beter in het hoogseizoen gaan. Denk je dat een beetje rust en ruimte je eerder goed zullen doen? Kies er dan vooral voor om in het laagseizoen naar de camping te gaan. Neem genoeg boeken en spelletjes mee om de dagen mee door te komen. 

2. Bouw de duur van de vakanties langzaam op

Als jullie normaal gesproken verre reizen maakten of soms wel 3 tot 4 weken op vakantie gingen, kunnen we ons voorstellen dat het een spannende uitdaging is om een dergelijke reis in je eentje of met de kinderen te maken. Onze tip: bouw de duur van de vakanties langzaam weer op en kies er voor om eerst korte momenten weg te gaan en zo dicht mogelijk bij huis te blijven. Ga bijvoorbeeld weekendjes weg naar onze buurlanden of kies voor een korte vakantie van een week of een paar dagen. Er bestaan genoeg organisaties die weekendjes weg organiseren voor mensen die alleen zijn. Gewoon om er heel eventjes tussenuit te gaan en je gedachten voor even te kunnen verzetten.

3. Maak een rouwreis om weer in je kracht te komen

Ook georganiseerde rouwreizen zijn steeds meer in trek. Deze reizen worden georganiseerd voor mensen die een verlies hebben ervaren. Dit kan gaan om het verlies van een dierbare, de gezondheid of elk ander verlies dat voor een diepe rouw heeft gezorgd. Tijdens een rouwreis ontmoet je lotgenoten en krijg je professionele begeleiding van ervaren rouwcoaches. Een rouwreis bestaat uit diverse activiteiten die voornamelijk in groepsverband worden uitgevoerd. Deze activiteiten hebben als doel om het rouwproces op een positieve manier te stimuleren. Rouw & ik op vakantie organiseert dit soort rouwreizen. Ervaringsdeskundige in rouw Rosemary neemt je aan de hand om het creatieve in jezelf te ontdekken en om in je kracht te komen. Haar prachtige Hotel Welt Lodge ligt in een klein rustig bergstadje vlak bij ‘National Park de Harz’, in het hart van Duitsland, waar je onder andere rustgevende wandelingen kunt maken.

4. Of ga juist op vakantie met mensen die je kent

Zie je er erg tegenop om in je eentje of met onbekenden op vakantie te gaan? Kies er dan voor om op vakantie te gaan met vrienden of familie waarmee je een sterke band hebt en waar je altijd op kunt rekenen. Zij kennen jou als geen ander en hebben er begrip voor als je je op sommige dagen tijdens de vakantie down voelt. Daarnaast is het ook voor jouw eigen gemoedsrust fijn om te weten dat er minstens één persoon in de buurt is waarbij je je emoties de vrije loop kunt laten. Wanneer je behoefte hebt om te praten, om te huilen of juist even helemaal niets, weet jij van deze persoon zeker dat hij of zij het niet ziet als een last. Iemand om op terug te kunnen vallen is niet geheel onbelangrijk als je denkt aan rouw en vakantie.

5. Een actieve vakantie voor de nodige afleiding

Hoewel het belangrijk is om tijdens je vakantie genoeg ontspanning te vinden kun je bij rouw en vakantie ook denken aan een actieve vakantie waarbij je vooral bezig bent. Denk aan lekker fietsen in de natuur of andere avontuurlijke activiteiten zoals bungeejumpen, parachutespringen, noem maar op! Als je je vakantie vult met leuke activiteiten heb je toch nog een beetje afleiding. Vaak slaap je aan het einde van een dag vol met activiteiten ook wel heerlijk. Genoeg nachtrust is immers ook essentieel voor een goed rouwproces. Zo sta je de volgende ochtend weer vol met nieuwe energie op om de dag door te komen.

6. Kies voor een vaste vakantieperiode

We weten allemaal dat als je een bepaalde traditie hebt of een vast structuur aanhoudt, je minder snel geneigd bent om hiervan af te wijken. Maak van jouw vakantie ook een traditie, door bijvoorbeeld ieder jaar op de verjaardag van de overledene met vakantie te gaan. Zo creëer je voor jezelf een soort houvast en kun je zoals vroeger weer uitkijken naar dat speciale vakantiemoment.

Let op: rouw kent geen vakantie

Hoewel rouw en vakantie een positieve invloed kunnen hebben op het rouwproces, neemt het niet weg dat je je tijdens de vakantie verdrietig en emotioneel kunt voelen. Helaas kent rouw geen vakantie en reist het als het ware overal met je mee naartoe. Toch kan het juist ook fijn zijn om tijdens de vakantie momenten te hebben waarbij je terugdenkt aan de tijd die jij met de overledene had tijdens jullie vakanties. Het biedt de mogelijkheid om leuke vakantieherinneringen op te halen op mooie en bijzondere plekken.

Rouw en vakantie: extra tip

Voel je niet verplicht om na het verlies van een dierbare weer op vakantie te gaan en doe alles op jouw eigen manier, en niet te vergeten, in jouw eigen tempo. Doe waar jij je goed bij voelt. Blijf je liever gewoon thuis? Doe dat dan vooral! Het gaat er uiteindelijk om dat je doet waar jij behoefte aan hebt. Lees hier ons andere artikel over op vakantie gaan na een verlies.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje