0
Terug naar overzicht

Dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand in de rouw

21/03/2024
Redactie
Delen:
Wat niet zeggen tegen iemand die rouwt

Dat je voor iemand klaar staat die net iemand kwijt is geraakt, dat is mooi. Heel mooi zelfs. Deze persoon kan namelijk alle mogelijke vormen van steun gebruiken. Toch is er een aantal dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand in de rouw. Gewoon, omdat het net even te gevoelig ligt. Wij raden je dan ook aan de volgende uitspraken liever even te mijden...

'Blijf sterk'

Ja, iemand mag zich in een periode van rouw van zijn 'minder sterke' kant laten zien en zijn of haar kwetsbare kant blootleggen. Rouwen betekent immers dat je je gevoel -welke emoties dit ook zijn- onder ogen komt en verdriet is daar een heel belangrijk onderdeel van. En eerlijk: door je zo kwetsbaar op te stellen, ben je eigenlijk ook weer heel sterk, toch?

'Ik weet precies hoe je je voelt'

Wat je zelf ook hebt meegemaakt, je zal nooit voelen wat hij of zij voelt. Gevoel is namelijk iets subjectiefs; iets heel persoonlijks. Iedereen rouwt op een eigen manier en hier komen dan ook eigen emoties en gevoelens bij kijken. Je snapt zijn of haar verdriet, maar precies weten met welke gevoelens hij of zij rondloopt, kun je simpelweg niet.

'Het is nu tijd om verder te gaan'

Helaas, dat is niet aan jou. En verder gaan? Dat is iets dat hij of zij op zijn eigen tempo moet doen. De één doet dit al na een paar weken, de andere doet hier misschien wel jaren over. Moraal van het verhaal: wanneer het tijd is om verder te gaan (en óf die tijd aanbreekt) ligt in zijn of haar handen.

'Je bent nog jong. Er komt vast wel een nieuw iemand in je leven'

Dat is het laatste wat iemand wil horen die bijvoorbeeld net zijn partner is kwijtgeraakt. Ja, er zal vast ooit wel weer een andere man of vrouw zijn of haar leven binnenwandelen... Dat betekent niet dat die persoon daar nu al aan moet denken. Integendeel zelfs, dit is vaak iets waar ze aan het begin van het rouwproces helemaal niet voor open staan.

'Alles gebeurt met een reden'

Ai, dit is een pijnlijke. Hiermee insinueer je eigenlijk dat er een geldige reden is voor zijn of haar dood. En ja, soms is die er ook, maar dat is nog geen reden om het zo duidelijk uit te spreken.

'Hij is nu op een betere plek'

Iemand die rouwt wil de overledene het liefst in zijn of haar armen hebben. Lekker dichtbij. Veilig en wel. Dat is de beste plek. En natuurlijk: we weten dat 't goed bedoeld is, maar 'die betere plek' zal -zeker kort na het overlijden- niet als de beste plek aanvoelen voor iemand die rouwt. Wat je wel kunt doen? De persoon tegenover je de beste plek geven die er op dat moment is: bij jou, met een arm om 'm heen.

Dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand in rouw: extra tips

Maar wat kun je dan wèl zeggen tegen iemand in rouw? Ook hier hebben wij uiteraard een artikel over geschreven: 'Dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw'. Daarnaast kun je er ook altijd nog voor kiezen om een troostgeschenk op te sturen met een persoonlijk kaartje, gewoon om te laten weten dat je aan hem of haar denkt. In onze webshop vind je diverse liefdevolle producten die je aan iemand in rouw kunt geven, als je niet zo goed weet wat je moet zeggen.

Wat zijn uitspraken die jij liever niet zou willen horen na het verlies van een dierbare? Laat het ons weten in de reacties.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje