0
Terug naar overzicht

Do's en dont's voor de uitvaart

19/10/2023
Redactie
Delen:
do's en don'ts uitvaart

Vijftien minuten te vroeg zijn, zonder toestemming van de familie foto's maken of nog even snel een aantal smsjes versturen tijdens de afscheidsdienst ... Wat wel en niet te doen tijdens het afscheid? Veel mensen vinden het lastig om te bepalen wat wel en niet kan bij een uitvaart. No worries. Wij hebben een lijst met do's en dont's voor de uitvaart voor je opgesteld. Want afscheid nemen doe je maar één keer.

De do's voor de uitvaart

 • Op tijd zijn natuurlijk! Je kunt beter vijftien minuten te vroeg zijn, dan vijftien minuten te laat. Binnen komen stormen terwijl de ceremonie al gaande is, is namelijk echt not done.
 • Je in de periode voor de uitvaart richten naar de familie als je ergens over twijfelt. Wil je bijvoorbeeld een persoonlijk gebaar voor bij het afscheid meenemen, maar weet je niet of de familie dit prettig vindt? Leg het gewoon even aan ze voor.
 • Wil je graag een speech houden? Informeer dan altijd eerst even bij de familie of hier ruimte voor is en op welk moment dit mogelijk is. Vinden ze dit oké? Dan hebben we ook gelijk een lijstje met de do's en dont's voor de uitvaartspeech voor je ;-)
 • Heb je jonge kinderen? Vraag dan altijd even na bij de familie of deze ook uitgenodigd zijn. Mogen de kinderen mee, dan is het verstandig om ergens dicht bij een uitgang te zitten, mochten ze onrustig worden.
 • De familie op de dag zelf zoveel mogelijk de ruimte geven. Je kunt ze op dit moment beter niet overladen met allerlei vragen. Ze hebben immers al genoeg aan hun hoofd.
 • Emotie tonen. Wees niet bang om je tranen te laten zien.
 • Laat in de zaal waar afscheid genomen wordt de eerste rijen leeg. Deze zijn namelijk gereserveerd voor naaste familie en vrienden.
 • Is er mogelijkheid tot afscheid nemen? Houd dan een gepaste afstand als er mensen voor je bij de kist staan.
 • Je respectvol gedragen. Ook als er mensen aanwezig zijn waar je misschien een wat minder goede band mee hebt.

De dont's voor de uitvaart

 • Naar de condoleance of uitvaart gaan zonder uitnodiging van de familie of zonder hen hierover gesproken te hebben. Het kan zomaar zijn dat hun wens is om in een besloten kring afscheid te nemen (vaak wordt dit in de rouwkaart of rouwadvertentie aangegeven).
 • Continu met je telefoon bezig zijn. Zet hem op de stille stand en stop hem lekker weg. Belangrijk is dat je oog hebt voor het afscheid. Je telefoon komt later wel weer.
 • Je bemoeien met het verloop van de dag. De decoratie is misschien niet helemaal jouw smaak, maar dit is wel hoe de familie het hebben wil. En dat is het allerbelangrijkste.
 • Te zware make-up dragen. Denk aan een felblauwe oogschaduw of knalroze lippen. Waarom? Alle aandacht moet uitgaan naar de persoon in kwestie en zijn of haar afscheid. Een bescheiden look is daarom het beste.
 • Ongepaste kleding. Pas op met wat je aantrekt. Beter even niet dat hele korte rokje of die fel rode jurk. Vraag eventueel bij de familie na wat de wensen qua kleding zijn. Het kan natuurlijk zijn dat op de uitnodiging staat aangegeven dat een bepaalde kleur kleding juist gewenst is.
 • Foto's maken van het afscheid. Tenzij de familie heeft aangegeven hiermee in te stemmen.
 • De uitvaart op social media delen. De familie heeft immers bewust gekozen voor een bepaalde groep mensen die aanwezig mogen zijn op deze dag. Het kan natuurlijk zo zijn dat de familie social media wel accepteert tijdens de uitvaart. Check dan ons artikel 'Social  media tijdens de uitvaart: do's en dont's' even.
 • De kaartjes en berichtjes van anderen uitgebreid zitten lezen, het is bestemd voor de familie. Daarnaast staan er vast meer mensen te wachten die iets in het condoleance boek willen schrijven.
 • Vervelende of negatieve gebeurtenissen uit het verleden oprakelen. Natuurlijk mag hier best een keer wat over gezegd worden, maar niet op deze dag.
 • Zonder toestemming bloemen uit het rouwstuk plukken. Hoe fijn het ook kan zijn om een tastbare herinnering mee naar huis te nemen, vraag het dan altijd even aan de uitvaartondernemer. Hij of zij heeft hier wellicht afspraken over gemaakt met de familie of kan dit met hen overleggen.
 • Je in volle glorie storten op alle hapjes en snacks. Ja hoor, je mag best iets te eten pakken, maar houd het netjes. De rest van de gasten zal ongetwijfeld ook wel wat lusten.

Wij zijn benieuwd: wat vind jij echte do's en dont's voor de uitvaart? Mis je wat in deze lijst? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Leveranciers

Voor hulp bij het organiseren van de uitvaart kun je terecht bij een uitvaartondernemer. Neem contact op met een van onderstaande uitvaartondernemers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties (5)

Reactie van Gerda Gerritsma op 29 nov. 2021 16:50
"Dat de familie zich onder de gasten begeeft. Makkelijker voor de genodigden om te condoleren. Blijf niet te lang en neem altijd afscheid van de familie"
Reactie van Pauline kok op 12 sep. 2021 19:58
"Te lang blijven hangen alsof het een reünie is voor sommigen,niet klappen,praten tussen door."
Reactie van Riet op 19 feb. 2019 17:53
"Waar ik me aan erger is dat de al dan niet genodigden in de wachtruimte geen stilte betrachten. Luidruchtig zijn, soms hoor je zelfs gelach. Als de goegemeente naar de aula kan gaan wordt er middels een verlichte tekst "Stilte" aangegeven, maar dan nog wordt er doorgepraat."
Reactie van Britt Leenaarts op 8 jan. 2016 18:08
"Beste Annette, dankjewel! En ook dank voor je feedback. Dit is een hele goede en waardevolle tip. Mensen die dergelijke 'concrete acties' ondernemen, zijn inderdaad heel waardevol voor mensen die net iemand verloren hebben. Nogmaals dank voor je aanvulling op dit artikel en wij wensen jou een fijn weekend toe :-). Een warme groet, Britt - RememberMe.nl"
Reactie van Annette de Bus op 8 jan. 2016 15:22
"Mooie lijst. Misschien ook een don't: al te makkelijk zeggen "bel maar als ik iets voor je kan doen". Wat moet een nabestaande daarmee? Die zal niet zo makkelijk iemand bellen om hulp in te schakelen. Biedt concrete hulp aan, ga samen boodschappen doen, maak een afspraak voor een kopje koffie, ga langs om de strijk te doen, biedt aan een middagje op de kids (of huisdieren) te passen. Neem in ieder geval zelf actie om de nabestaande te ondersteunen en hou het contact warm."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje