0
Terug naar overzicht

Troostgeschenk voor iemand in rouw: ideeën en inspiratie

30/05/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
troostgeschenk

Het kan erg lastig zijn om te achterhalen waar iemand in rouw behoefte aan heeft. Je wilt op de een of andere manier toch graag laten blijken dat je er voor diegene bent en dat je met hem of haar meeleeft. Een manier om je steun te betuigen is met een troostgeschenk. Dit kan iets zijn wat je zelf maakt, maar je kunt natuurlijk ook een mooi en liefdevol geschenk kopen. Ter inspiratie geven wij 10 ideeën voor een troostgeschenk voor iemand in rouw.

10 x ideeën en inspiratie voor een troostgeschenk

1. De Troostbox

Onze eigen Troostbox is een origineel troostgeschenk gevuld met mooie, lieve en toepasselijke artikelen die voor een glimlach kunnen zorgen op het gezicht van de persoon die je wilt troosten. De Troostbox is perfect om een hart onder de riem te steken en om even voor ontspanning te zorgen. Je kunt kiezen uit diverse varianten van de Troostbox. Zo heb je de keuze uit een grote en een medium box en een keuze tussen voor hem of voor haar. In de Troostbox zit onder andere een troostboekje met handige tips, mooie quotes en gedichten over rouw en verlies. De Troostbox is gemakkelijk en snel online bij ons te bestellen. Op onderstaande foto is onze Troostbox afgebeeld met een aantal artikelen die erin zit.

2. Geef een ster als troostgeschenk

Wist je dat het mogelijk is om een unieke ster te vernoemen naar een overleden dierbare? Het geven van een ster is een origineel en bijzonder troostgeschenk, het is een eeuwigdurende herinnering aan de hemel. Er zit een speciale emotie of gebeurtenis aan de ster vast, zoals bijvoorbeeld de sterfdag van de dierbare en het is een mooie manier om zijn of haar leven voor altijd te gedenken. De benoemde ster met een emotionele en symbolische waarde zal elke avond weer aan de hemel glinsteren. Een reden te meer om elke avond de prachtige sterrenhemel te bewonderen en even een zen-momentje te pakken.

3. Stel een dag samen vol met leuke activiteiten

Wat voor activiteiten buitenshuis deed de rouwende graag voordat zijn of haar dierbare kwam te overlijden? Een hapje eten in een leuk restaurant? Naar de film of theater gaan of gewoon gezellig bowlen met een groep vrienden? Er even op lekker op uitgaan kan wonderen doen voor iemand in rouw. Daarom is een dag vol met activiteiten een leuk troostgeschenk. Een leuke dag waarop hij of zij weer lekker even bezig is, kan zorgen voor een beetje afleiding in een periode van verdriet. Plan echter wel activiteiten in waarvan je zeker weet dat de rouwende het leuk zal vinden. 

4. Herinneringssieraden

Een ander mooi troostgeschenk voor iemand in rouw is een herinneringssieraad. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van de as van de overleden dierbare in een sieraad. Een assieraad ter herinnering aan een overleden dierbare kan troost bieden en dienen als steun tijdens de rouwverwerking. Je draagt een dierbare natuurlijk voor altijd met je mee in het hart, maar een assieraad kan ook een erg mooie en bijzondere manier zijn om een dierbare altijd met je mee te dragen, waar je ook bent. Ter inspiratie geven wij 8 voorbeelden van unieke assieraden. Natuurlijk hoeft het niet perse een assieraad te zijn. Je kunt ook een mooi hangertje laten maken met de naam van de overledene erin gegraveerd.

5. Een gedichtenbundel samenstellen

Woorden samenbrengen in de vorm van een gedicht is een bijzondere manier om iemand in rouw een hart onder de riem te steken. Mensen halen troost uit mooie gedichten waar zij onder andere herkenning in kunnen vinden. Daarnaast vertelde we in het artikel 'Rouwgedichten: de helende werking van woorden' over de helende werking van gedichten. Een gedichtenbundel is dan ook een ideaal troostgeschenk voor iemand in rouw. Als de overledene zelf ook gedichten schreef is het een leuk idee om wat met deze gedichten te doen. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf gedichten te schrijven, of het nou korte of lange gedichten zijn. Het gaat om de gedachte en de boodschap die je ermee wilt overbrengen. Vind je het moeilijk om te bedenken waarover de gedichten kunnen gaan? Dan kun je er ook voor kiezen om bestaande gedichten samen te voegen in een mooie gedichtenbundel. Kijk ter inspiratie maar eens op onze gedichtenpagina voor de mooiste gedichten over rouw en verlies.

6. Bak een taart

Ze zeggen wel eens: "Liefde gaat door de maag". Het bakken van een taart voor iemand in rouw mag dus zeker niet in dit lijstje met ideeën voor een troostgeschenk missen! Bak bijvoorbeeld een heerlijke taart in de lievelingsmaak van de rouwende, of laat je juist inspireren door een taart die de overledene heel erg lekker vond. Op deze manier kun je samen met de rouwende mooie herinneringen aan de overledene opdoen onder het genot van een stuk taart en een bakje koffie of een kop thee. Heb je inspiratie nodig voor een mooie en lekkere taart die je kunt bakken? Bekijk dan eens ons Pinterestbord met inspiratie voor een heerlijke taart die je als troostgeschenk kunt geven. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een ander gerecht klaar te maken waar de rouwende dol op is.

7. Een zelfgemaakt boekje met tegoedbonnen

Vaak weet je niet waar iemand in rouw behoefte aan heeft. Misschien heeft diegene op sommige dagen juist even geen behoefte om in het gezelschap van andere te zijn. Hierdoor kan het ook wel eens lastig zijn om het juiste troostgeschenk te geven. Onze tip als je het lastig vindt om het juiste geschenk te vinden: maak een boekje met diverse tegoedbonnen en geef dit aan de nabestaande. In zo een zelfgemaakt tegoedbonnen boekje kun je verschillende vouchers samenvoegen. Denk bijvoorbeeld aan alle bovengenoemde ideeën voor een troostgeschenk, maar misschien heb je zelf ook wel leuke ideeën voor een troostgeschenk waar de rouwende uit kan kiezen. Vertel er bij het geven van het boekje bij dat de persoon in rouw op deze manier zelf mag bepalen wanneer hij of zij behoefte heeft aan een specifieke voucher. Met dit troostgeschenk maak je duidelijk dat je op ieder moment klaarstaat en tegelijkertijd geef je de rouwende de nodige ruimte, wat voor het rouwproces ook erg belangrijk is.

8. Bloemen

Met bloemen kun je de dingen zeggen die je zelf niet kunt uitspreken, omdat je bijvoorbeeld niet de juiste woorden kunt vinden of omdat je het moeilijk vindt. Het geven van bloemen als troostgeschenk is dan ook ideaal op het moment dat woorden tekortschieten. Je kunt kiezen voor de lievelingsbloemen van de rouwende of je kiest voor bloemen met een speciale betekenis. Gaat het om een goede vriend of vriendin in rouw? Dan kun je bijvoorbeeld de Alstroemeria verwerken in het bloemenboeket. De Alstroemeria staat namelijk symbool voor een langdurige vriendschap. Zo heeft bijna elke bloem wel een bepaalde betekenis. Lees eens ons artikel 'De symboliek van rouwbloemen' om meer te weten te komen over de betekenis van diverse rouwbloemen.

9. Herinneringskunst

Een herinneringskunstwerk is ook een heel uniek en creatief troostgeschenk. Je kunt bijvoorbeeld een portret of schilderij laten maken van de overledene om hem of haar te herdenken. Een herinneringskunstwerk is een perfect troostgeschenk als de rouwende een herdenkingshoekje in huis heeft met allemaal spullen van de overledene. Een herinneringskunstwerk kan dit mooi aanvullen. Bekijk ook eens het artikel 'Een overleden dierbare in huis gedenken: 11 ideeën' om inspiratie op te doen voor andere troostgeschenken voor in huis.

10. Hulp in huis

Een troostgeschenk hoeft niet perse iets tastbaars of super leuk te zijn. Je kunt iemand in rouw namelijk ook een geschenk in de vorm van (praktische) hulp aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan gangbare zaken zoals koken, boodschappen doen, helpen met de kinderen en het huis schoonmaken. Voor de rouwende kan jouw hulp in het huishouden net zo waardevol zijn als een tastbaar troostgeschenk. Je biedt hem of haar namelijk een stukje ontzorging in een moeilijke periode en dat kan erg fijn zijn.

Iemand in rouw steunen

Een troostgeschenk is een mooie manier om jouw steun te betuigen en om iemand in rouw te laten weten dat je voor hem of haar klaarstaat. Er zijn natuurlijk ook heel veel andere manieren om iemand in rouw te steunen. In het artikel 'Iemand in rouw steunen: acht tips' geven wij 8 tips die jou hierbij kunnen helpen.

Troostgeschenk webshop

Bekijk ook eens onze online shop met liefdevolle troostgeschenken. Heb je zelf nog ideeën voor een troostgeschenk voor iemand in rouw? Laat het ons dan weten in de reacties. Wij lezen deze graag terug.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje