0
Terug naar overzicht

Dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw

29/01/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
Dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw

Eerder kon je in het artikel Dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand in de rouw lezen welke uitspraken je beter kunt vermijden bij het troosten van iemand die een dierbare verloren is. Maar wat kun je dan wèl zeggen? Geen paniek, wij helpen je hierbij! Bedenk in ieder geval dat het belangrijk is om íets te zeggen. Al zeg je dat je niet goed weet wat je moet zeggen. Helemaal niets zeggen kan soms veel pijnlijker zijn. Zolang je echt vanuit je hart spreekt, ben je al een heel eind. Om je verder op weg te helpen hebben we hieronder zes dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw voor je op een rijtje gezet.

'Ik ben er voor je'

Het is belangrijk om de rouwende te laten weten dat hij of zij er niet alleen voor staat. In deze periode verliest de rouwende namelijk houvast; iemand die er eerst wel was, is er nu opeens niet meer. Voor de rouwende is het fijn om de aanwezigheid en warmte van andere dierbaren op dat moment te voelen. Dit zorgt voor nieuwe houvast. Laat blijken dat je er echt voor diegene wilt zijn. In plaats van het vaak gebruikte "je bent altijd welkom om er over te praten", kun je ook zelf even langsgaan bij de rouwende of de telefoon oppakken om te vragen hoe het gaat. Met andere woorden: maak je beloftes ook waar.

'Ik sta voor je klaar, ook voor de praktische hulp die je kan gebruiken'

Naast hulp in de vorm van aandacht en afleiding is het ook goed om werk uit handen van de nabestaanden te nemen. In deze periode van verdriet en vaak ook verwarring is het altijd fijn als de rouwende niet alles alleen hoeft te doen. Het rouwen op zich kost al veel energie. Help mee bij het ontvangen van visite, koken, het schrijven van rouwkaarten en neem telefoontjes op. Maar ook na de uitvaart kun je jouw hulp aanbieden, help bijvoorbeeld mee met het opruimen van de spullen van de overledene. 

'Als je wat nodig hebt, twijfel niet om het te vragen'

Het is moeilijk om te achterhalen wat een rouwende nodig heeft in deze moeilijke periode. Het ene moment is er de behoefte om te praten en soms wil de rouwende juist even rust hebben. Het is daarom goed om regelmatig te vragen of de rouwende wat nodig heeft. Soms is het ook fijn om zelf met ideeën te komen om de rouwende even af te leiden van het verdriet. Bied bijvoorbeeld aan om een wandeling te maken om tot rust te komen of om even te praten.

'Neem je tijd, er bestaat geen tijdslimiet om te rouwen'

Rouwen heeft geen vaste tijdsduur en iedereen rouwt op zijn eigen manier. Er wordt na een bepaalde periode wel eens door de omgeving gezegd dat het nu tijd is om verder te gaan, omdat het leven gewoon door gaat. Dit is iets wat de rouwende op zijn eigen tempo moet doen. Voor sommigen duurt dit enkele maanden en voor de ander kan dit zelfs jaren duren. Laat de rouwende weten dat hij of zij rustig de tijd mag nemen om alles weer op te pakken. Probeer ook altijd een luisterend oor te bieden als hij of zij erover wilt praten, ook al heb je het verhaal al heel vaak gehoord.

'Het is begrijpelijk dat je boos en verdrietig bent'

We weten allemaal dat het niet goed is om emoties voor jezelf te houden, vooral niet in een rouwproces. De rouwende moet zijn of haar gevoelens kunnen uiten en niet het gevoel hebben dat hij zich moet beheersen. Geef de rouwende de ruimte om te huilen en zo nodig te schreeuwen om zo alle gevoelens en emoties er uit te gooien.

'Ik weet niet precies hoe je je voelt'

Een zin die vaak wordt gebruikt in een periode van pijn en verdriet is: "ik weet hoe je je voelt". Je hebt het zelf waarschijnlijk ook wel eens gebruikt, maar dit is niet de beste manier om je steun te uiten. Je begrijpt waarom diegene verdrietig is, je hebt het wellicht zelf ook al eens meegemaakt, maar je weet niet met welke gevoelens hij of zij rondloopt. Gevoel is namelijk iets persoonlijks. Door te zeggen dat je niet weet hoe hij of zij zich precies voelt en aan te geven dat hij of zij altijd zijn hart mag luchten, laat je wel weten dat je begrijpt dat diegene in een sombere periode zit en dat je klaar staat om er eventueel over te praten.

Dus... weg met de cliché uitspraken!

Zet je woorden om in daden. Laat de rouwende niet alleen weten dat je klaarstaat, maar laat dit ook zien door bijvoorbeeld te helpen bij praktische zaken. Laat de cliché uitspraken zoals "hij of zij is nu op een betere plek" achterwege en gebruik troostwoorden waar de rouwende écht wat aan heeft.

Dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw; extra tips?

Dit waren zes dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw. Uiteraard zijn er nog veel meer goede dingen die je kunt zeggen om iemand te laten weten dat je meeleeft. Weet jij wellicht uit ervaring nog andere dingen die fijn zijn om te zeggen of juist om te horen? Laat het ons dan weten in de comments.

Delen:

Reacties (9)

Reactie van Es op 14 aug. 2023 16:39
"Wees er alsjeblieft voor iemand in de rouw, ga naar degene toe of bel, en vraag hoe gaat het nu met je? Mijn vader is 3 maanden terug overleden en niemand neemt de moeite om te vragen hoe het gaat, alleen aan m'n moeder vragen ze hoe het gaat. De partner dus . Als dochter wordt je vergeten. Voor mijn moeder vindt ik het fijn dat ze steun krijgt, en we vinden het ook bij elkaar.. maar mensen toe.., een rouwende hoeft niet vermeden te worden, ooit ben jezelf ook n rouwende, en hoop je steun te krijgen."
Reactie van Elly op 4 aug. 2023 19:05
"Mijn zus is afgelopen november overleden. Ik mis haar heel erg en het wordt niet minder. Maar mijn ervaring is als je er niet meer bent zijn je vrienden je snel vergeten. En er wordt vooral niet meer over gesproken. Ik vindt zolang als je over iemand praat zijn ze er nog een beetje bij je leven."
Reactie van Nora op 28 mei 2023 22:35
"Mijn vriendin is op dit moment heel erg droevig. Hoe kan ik ze nog beter helpen?"
Reactie van Sylvia bonnet-huurman op 28 okt. 2020 10:44
"Ik had het bijna af, maar aangeboden hulpmiddelen na de crematie snel vergeten. Van de 160 personen zijn er 3 die in levende lijve zijn geweest het is nu 10 mnd geleden dat hij overleed maar het gemis wordt alleen maar groter."
Reactie van Petra op 2 okt. 2020 09:44
"Mijn zus is een half jaar overleden haar partner is nu voornemens om naar haar toe te gaan, hij kan niet langer omgaan met de pijn en het verlies hij wilt haar vasthouden. Hoe te reageren?"
Reactie van Nel op 1 okt. 2020 15:45
"Mijn lief is op 29 April overleden na 53 jaar getrouwd te zijn geweest ,op de crematie zoveel beloftes wij komen snel ,ik bel je ik kom op de koffie maar na vijf maanden is het nog steeds oorverdovend stil ,terwijl ik altijd voor anderen klaarstond ,je voelt je zo verschrikkelijk alleen"
Reactie van Anne op 4 mei 2020 21:50
"Een berichtje kan er niet eens af. Tranen met tuiten tijdens het afscheid, daarna niets meer...."
Reactie van Marieke op 10 aug. 2019 09:31
"En helaas uit mijn ervaring na het verlies van me partner. Zijn het vaak loze beloftes. Pijnlijk, maar heeft me geleerd, woorden zijn mooi, maar betekenen pas iets als de daden er ook zijn."
Reactie van Annette op 8 mei 2019 17:42
"Als je zegt "ik ben er voor je" realiseer je dan dat daar voor de rouwende geen houdbaarheidsdatum aan verbonden is en houdt woord. Hetzelfde geldt voor hulp aanbieden, en... Laat het geen loze belofte zijn."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje