0
Terug naar overzicht

Een kaarsje branden op WereldLichtjesDag

07/12/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
kaarsje branden-kaars aansteken-wereldlichtjesdag

Sinds 1997 staat de 2e zondag van december in het teken van 'World Wide Candle Lighting', oftewel WereldLichtjesDag. Op deze dag worden overleden kinderen herdacht. Overal ter wereld worden bijeenkomsten georganiseerd waar mensen samen komen om een kaarsje te branden en herinneringen op te halen. Hierdoor ontstaat er in de diverse tijdzones in de wereld een zogenaamde golf van licht voor de overleden kinderen en de nabestaanden. Het is een mooie manier om degenen die met het verlies van een kind door het leven gaan een hart onder de riem te steken. 

Waarom WereldLichtjesDag?

WereldLichtjesDag is opgericht door 'The Compassionate Friends'. Een non-profit organisatie in Amerika die vriendschap, begrip en hoop biedt aan nabestaanden die een kind hebben verloren. Hun idee was dat er op de 2e zondag van december elk jaar om 19.00 uur (lokale tijd) kaarsen worden gebrand om de overleden kinderen, van alle leeftijden, te gedenken en in het licht te zetten. Door de verschillende tijdzones branden er op WereldLichtjesDag ieder uur kaarsen voor overleden kinderen en de mensen die het overlijden van hun kind hebben meegemaakt. WereldLichtjesDag werd in 2006 in Nederland geïntroduceerd. De eerste bijeenkomsten werden georganiseerd in Apeldoorn. Tegenwoordig leveren meer dan 100 locaties in Nederland een hartverwarmende bijdrage aan deze dag.

Een lichtpuntje in de donkere dagen

Op WereldLichtjesDag ontstaat letterlijk en figuurlijk een lichtpuntje in de donkere dagen. Samen eren en herinneren we kinderen door een kaarsje te branden en te luisteren naar muziek. Speciaal voor deze dag is er ooit een nummer geschreven, genaamd 'Precious Child'. Dit nummer wordt tijdens de bijeenkomsten die op deze dag plaatsvinden ten gehore gebracht. Ook worden er gedichten voorgelezen met troostende woorden. In Nederland worden op verschillende locaties verspreid over het land herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. Bekijk hier waar men dit jaar samenkomt op WereldLichtjesDag en hoe het programma eruit ziet per locatie.

Iedereen is welkom

Iedereen is welkom om samen een kaarsje te branden tijdens die diverse bijeenkomsten die op WereldLichtjesDag worden georganiseerd. Jaarlijks komen mensen van alle leeftijden samen op de 2e zondag van december: jong, oud, broertjes, zusjes, oma's en opa's, maar ook andere familieleden, vrienden en kennissen van nabestaanden die een kind hebben verloren. Puur om elkaar te steunen, er voor een ander te zijn en om de overleden kinderen over heel de wereld te herdenken. Het is een dag waarop veel mensen met elkaar verbonden zijn. Mensen die elkaar totaal niet kennen en zelfs mensen die duizenden kilometers verderop wonen staan door middel van de lichtjes toch met elkaar in verbinding. Iedereen die meedoet aan WereldLichtjesDag brandt het kaarsje met een reden. Het maakt niet uit wie of waar je bent. En dat maakt deze dag extra bijzonder. Als het niet lukt om een herdenkingsbijeenkomst bij te wonen, kun je natuurlijk ook thuis een kaarsje branden om 19.00 uur.

Herinneringsharten

Ook dit jaar kun je een speciaal herinneringshart laten plaatsen in de WereldLichtjesDag-boom. Op de website van WereldLichtjesDag kun je een herinneringshart uitprinten en hier een persoonlijk berichtje op schrijven ter herinnering aan een overleden kind. Het herinneringshart kun je vóór 9 december opsturen naar het adres dat op de website vermeld staat. De organisatie van WereldLichtjesDag in Nederland zal er voor zorgen dat jouw hartje een mooi plekje in de boom krijgt. De WereldLichtjesDag-boom staat in park Berg en Bos in Apeldoorn, waar iedereen de herinneringsharten kan bekijken tot en met oud en nieuw.

Voor wie brand jij een kaarsje op WereldLichtjesDag?

Bron: Wereldlichtjesdag

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje