0
Terug naar overzicht

De betekenis achter het branden van een kaarsje

02/11/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
kaars met waxinelichtjes
Om iemand een hart onder de riem te steken, iets te vieren of omdat je aan iemand denkt die je ongelofelijk veel mist... Dit zijn allemaal redenen om een kaarsje te branden. Maar waar komt dit ritueel eigenlijk vandaan? En wat is de betekenis achter het branden van een kaarsje? In dit artikel gaan we dieper in op deze gewoonte.

Een ritueel dat stand houdt

Er zijn genoeg redenen om een kaarsje te branden; in vrolijke situaties zoals met verjaardagen, maar ook op verdrietige momenten zoals het afscheid van een dierbare. Het is een laagdrempelig ritueel dat toegankelijk is voor iedereen. Het vraagt vrijwel geen inspanning en het hoeft niet veel geld te kosten. Maar dat zijn natuurlijk niet de voornaamste redenen dat het branden van een kaarsje zijn populariteit niet verliest.

Een kaarsje aansteken geeft veel mensen een gevoel van kracht en verbinding. Het branden van een kaarsje is dan ook niet voor niets één van de meest uitgevoerde afscheidsrituelen. Tijdens de afscheidsceremonie worden vaak gezamenlijk kaarsjes aangestoken. Maar ook thuis blijven veel nabestaanden dit ritueel in stand houden. Ze branden het kaarsje op speciale dagen, zoals bijvoorbeeld de verjaardag van hun overleden dierbare of op momenten dat het gemis extra groot is en je wel een beetje warmte, licht en kracht kunt gebruiken. Het is een universeel en open ritueel dat iedereen begrijpt en waar iedereen zijn of haar eigen persoonlijke invulling aan mag geven.

Uit gevoel

Omdat het zo een open ritueel is, zijn er ontelbare redenen om een kaarsje te branden voor een ander of voor jezelf. Toch hebben de verschillende redenen één ding gemeen: het wordt uit gevoel gedaan. Uit liefde, omdat je je verdrietig voelt en iets wilt verwerken of omdat je ergens op hoopt. Het branden van een kaarsje is over het algemeen altijd een mooi gebaar.

De religieuze betekenis van een brandende kaars

Binnen veel religies en spirituele stromingen zijn vuur en licht al eeuwenlang zeer bijzondere symbolen. Vuur en licht worden gezien als tegenpolen van elkaar. Ze staan namelijk niet alleen symbool voor leven en dood, maar ook voor goed en kwaad. En dat is niet alles. Vuur en licht stralen ook warmte uit, wat weer symbool staat voor de liefde. Voor sommigen religies schuilt achter het branden van een kaars nog steeds een religieuze betekenis. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het christen- en jodendom. Bij het christelijke geloof zijn het ontsteken van de paaskaars (symbool van Gods liefde) en ook de advent enorm belangrijke gebeurtenissen. En het joodse Chanoeka wordt niet voor niets het lichtjesfeest genoemd.

Tussen hemel en aarde

Licht wordt gezien als een symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde. Dit is dan ook een van de redenen dat er vaak een kaarsje wordt aangestoken tijdens de uitvaart of bij een bezoek aan het graf van een dierbare. Ook bij herdenkingsbijeenkomsten spelen kaarsen een grote rol. Het leven van de overledene wordt belicht, terwijl je aan de overledene denkt en oude herinneringen worden opgehaald.

Allerheiligen en Allerzielen

Jaarlijks wordt op 1 november Allerheiligen gevierd in de katholieke kerk. De naam zegt het al een beetje, op deze dag worden alle heiligen en martelaren herdacht. Op 2 november, een dag na Allerheiligen, is het Allerzielen (ook wel bekend als het feest van alle zielen). Op Allerzielen komt men samen om degenen die niet meer met ons zijn te herdenken en organiseren vele begraafplaatsen en kerkhoven een Lichtjesavond. Tijdens een kerkdienst of mis worden de namen van de overledenen genoemd en worden kaarsjes aangestoken. Veel nabestaanden gaan ook naar de begraafplaats om hun geliefden te gedenken met kerkkaarsen. Maar ook thuis en op georganiseerde bijeenkomsten, zoals in het Vondelpark, steken mensen een kaarsje aan voor de mensen die niet meer onder ons zijn. In de donkere novemberdagen rondom Allerzielen en Allerheiligen brengt een brandend kaarsje letterlijk licht en verbinding. Lees hier meer over Allerzielen en Lichtjesavond.

Brand jij wel eens een kaarsje voor je (overleden) dierbaren? Laat het ons weten in de reacties!

Delen:

Reacties (15)

Reactie van Ria van Weel op 3 okt. 2023 21:51
"Hans ik mis je erg. Je bent hier bij mij je geest is om me heen. Ik kan je soms nog zien zitten aan tafel met je krantepuzzel. Dra zien we elkander Je Ria"
Reactie van Maarten Bruin op 13 jun. 2023 10:33
"Lieve Pieter en Monique van der Toorn. Uit het oog maar nooit uit mijn ♥️ Ik hoop dat jullie samen kunnen zien hoe goed jullie moeder en Bert voor jullie jongens zijn. Liefs ome Maarte"
Reactie van Cor op 22 apr. 2023 15:16
"Beste Rob hou vol"
Reactie van Adri op 24 jan. 2023 14:32
"Hoe heet zo n meubel in de kerk waar waxinelichtjes op staan die je aan kunt steken?"
Reactie van Dennis op 25 dec. 2022 03:13
"Ik had een relatie van 18 jaar met mijn vriendin tot ze op 8 april 2021 aan kanker overleed. Voor mij is het nu nog steeds onwerkelijk dat ze er niet meer is. Ik heb een beetje as van haar in een ring laten maken zodat, als ik weg ga, ze altijd een beetje bij me is. Een pasfoto heb ik in epoxy hars gegoten en daar staat de hele dag een waxinelichtje bij. Zo gauw die op is krijgt ze een nieuwe. Ik ben niet gelovig en toch heb ik het gevoel dat er meer is. Het voelt een beetje als een troost als ik met haar praat als ik het kaarsje vervang."
Reactie van F op 1 dec. 2022 09:27
"Ik steek een kaars op voor mijn dierbare zus. Lieve zus, we spraken elkaar 10 x per dag en nu ben je er niet meer. Het is enorm stil in mijn hart zonder jouw. Vandaag is het 1 december 2022. Jou sterfdag 8 jaar geleden. OmG ik mis je enorm! Liefs je kleine zus F."
Reactie van F op 1 dec. 2022 09:25
"Ik steek een kaars op voor mijn dierbare zus. Lieve zus, we spraken elkaar 10 x per dag en nu ben je er niet meer. Het is enorm stil in mijn hart zonder jouw. Vandaag is het 1 december 2022. Jou sterfdag 8 jaar geleden. OmG ik mis je enorm! Liefs je kleine zus F."
Reactie van D.Grootfaam op 21 okt. 2022 07:38
"Wij hebben onze vader op 15 september 2022 verloren en sindsdien brand ik iedere avond 2 kaarsjes voor hem."
Reactie van D.Grootfaam op 21 okt. 2022 07:36
"Wij hebben onze vader op 15 september 2022 verloren en sindsdien brand ik iedere avond 2 kaarsjes voor hem."
Reactie van Mariken Van Bree op 25 sep. 2022 16:15
"Ja, mijn vriend en ik steken ook altijd een kaarsje aan op de verjaardagen en sterfdagen van onze ouders. Thuis of in het Mariakapelletje. En ook voor oma’s en opa’s."
Reactie van Yessica op 11 aug. 2022 23:34
"Liefde"
Reactie van Sam op 18 jul. 2022 10:41
"Bedankt voor het delen van zulke geweldige tips in je artikel."
Reactie van Valerie op 25 mei 2022 23:43
"Mijn vader is op 10 september 2021 overleden. En sindsdien brandt hier elke dag een kaarsje voor hem. Om hem te eren. Ik denk altijd aan hem... altijd."
Reactie van Marijke op 8 mrt. 2022 13:34
"Ja ik brand iedere dag thuis 2kaasjes bij een foto van mij overleden dochter. Zij is 10 december 1921 overleden . Brand ook om de dag 2kaasjes op haar graf."
Reactie van Tineke koster op 9 jan. 2022 08:41
"Ja ik heb een olie lampje met as erin van mijn man die 9.7 2021 is overleden het lampje brand elke dag geeft veel troost"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje