0
Terug naar overzicht

Het nieuwe jaar ingaan na een verlies: 7 tips

26/12/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
nieuwe jaar ingaan na een verlies

Het nieuwe jaar ingaan na het verlies van een dierbare kan best zwaar zijn, vooral als het de eerste keer is dat je Oud en Nieuw zonder hem of haar moet vieren. Het einde van het eerste jaar na het verlies kan voor velen namelijk het gevoel van afscheid nemen benadrukken. Daarnaast beleef je na de jaarwisseling (opnieuw) een jaar met allerlei speciale dagen waarop het gemis van de geliefde persoon extra groot is. Omdat het voor velen een emotioneel zware dag is, hebben wij ter ondersteuning 7 tips op een rij gezet voor hoe je het nieuwe jaar in kan gaan na een verlies.

Het nieuwe jaar ingaan na een verlies: 7 tips

1. Bepaal waar je grenzen liggen

Bepaal voor jezelf goed waar je grenzen liggen en waar je behoefte aan hebt. Ben je helemaal niet in de stemming om Oud & Nieuw te vieren? Dat is meer dan begrijpelijk. Geef toe aan je gevoel, overschrijd je grenzen niet en forceer vooral niets. Als dit betekent dat je de uitnodigen van je vrienden of familie moet afslaan, voel je dan vooral niet schuldig. Zij hebben hier vast en zeker alle begrip voor. Door je grenzen niet te overschrijden blijf je binnen je comfortzone en hoef je je gevoelens niet te onderdrukken, omdat je je anders misschien als een ‘last’ kan voelen.

2. Laat je gevoelens toe

Na het verlies van een dierbare krijg je te maken met allerlei emoties, van verdriet tot aan stress en boosheid. Zoals hierboven al een beetje werd benoemd is het belangrijk om je gevoelens toe te laten en deze zeker niet te onderdrukken. Accepteer je gevoelens. Het verdriet mag er zijn, zeker op een dag als deze waarbij de emoties nog meer kunnen oplopen dan normaal. Huilen mag, ook met Oud & Nieuw… Het kan een gevoel van verlichting geven. Geef jezelf de ruimte om te rouwen.

3. Blijf bereikbaar

In je eentje het nieuwe jaar ingaan na een verlies klinkt niet leuk, maar als je in rouw bent kun je hier misschien juist de behoefte aan hebben. Wellicht heb je even de ruimte nodig om alleen te zijn, vooral op een dag waarop de meeste mensen met plezier aftellen tot het nieuwe jaar. Probeer ondanks alle verdriet echter bereikbaar te blijven voor vrienden, familie en buren. Sluit jezelf niet al te veel af van de buitenwereld. Zij hebben natuurlijk het beste met je voor en wie weet is dat ene telefoontje van je beste vriend of vriendin om middernacht wel precies wat je nodig hebt op dat moment. Of misschien doet die lekkere warme oliebol die de buurvrouw na twaalven bij je langs komt brengen je wel goed! De gedachten dat je mensen om je heen hebt die aan je denken en het gevoel dat je er niet alleen voor staat kunnen erg veel betekenen als je het nieuwe jaar ingaat na een verlies.

4. Zorg voor voldoende afleiding

Heb je niet zo’n zin om het nieuwe jaar huilend in te gaan? Zorg dan vooral voor voldoende afleidingen voordat de klok twaalf uur slaat. Richt je gedachten op andere dingen. Plan activiteiten voor jezelf in die je leuk vindt. Als dit betekent dat je het nieuwe jaar lezend ingaat met een goed boek, so be it! Of ben je liever aan het lachen en gieren om een geweldige comedy film, terwijl je buren met sterretjes in hun rechterhand en een glaasje in hun linkerhand buiten staan? Waarom ook niet? Doe vooral waar jij je goed bij voelt!

5. Luister naar (harde) muziek

Word jij blij van muziek? Ga dan vooral het nieuwe jaar in met (keiharde...) muziek. Ook op momenten van verdriet en pijn kan muziek wonderen doen. Zet de favoriete swingnummers van de overledene op of liedjes waar je zelf vrolijk van wordt en draai de volumeknop vol aan (denk wel aan de buren ;)). Was de overledene gek op feestjes, ga dan het nieuwe jaar in zoals hij of zij in het leven stond en het graag had gewild. Zing uit volle borst mee en laat je afleiden door de vrolijke melodietjes.

6. Zet tradities voort of roep een nieuwe traditie in het leven

Behoorde het bakken van koekjes op Oud & Nieuw tot een van jullie tradities? Verzamel dan vooral alle ingrediënten bij elkaar en bak die overheerlijke koekjes. Was er een film waar jullie elk jaar naar keken op een bepaald tijdstip vóór middernacht? Leg dan je warme deken klaar, koop wat snacks en vind de juiste positie op de bank voordat je de film opzet. Of misschien heb je juist behoefte aan een nieuwe traditie die de liefdevolle herinneringen aan de overledene in stand houden op zo een feestdag. Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Denk aan iets simpels zoals het aansteken van een kaarsje om klokslag 1 minuut voor middernacht of heel wat anders zoals het drinken van chocolademelk in plaats van een fles champagne opentrekken, omdat de overleden hier dol op was. Deze tradities kunnen je misschien een reden geven om toch nog uit te kijken naar de jaarwisseling.

7. Omring jezelf door mensen waar je van houdt!

De een vindt het fijn om met oudejaarsavond alleen te zijn en de ander heeft juist behoefte aan de warmte en steun van vrienden of familie. Hoewel de jaarwisseling er dit jaar vanwege het coronavirus wellicht ietsjes anders uitziet dan de voorgaande jaren, kan het je juist ook goed doen om met twee of drie vrienden het nieuwe jaar in te luiden. Het nieuwe jaar ingaan na een verlies, samen met de mensen waar je van houdt heeft zo z’n voordelen. Wij benoemen drie belangrijke voordelen:

  1. Je kunt altijd op iemand terugvallen als het je allemaal even te veel wordt naarmate het nieuwe jaar nadert. 
  2. Je gezelschap kan jou wellicht een beetje afleiden van het verdriet. Maak er gezamenlijk een gezellige avond/nacht van en wie krijg je toch nog zin om die fles champagne open te trekken.
  3. Je gaat het nieuwe jaar niet alleen in. Alleen dat al kan je een fijn gevoel geven...

Last but not least

Natuurlijk hoef je niet perse te proosten op het nieuwe jaar, dat wordt van je omgeving gelukkig ook niet verwacht. Houd echter in gedachten dat je ondanks het verdriet nog alle mooie herinneringen aan de overledene hebt. Het is zeker niet makkelijk, maar houdt je vast aan alle fijne momenten die jullie samen hadden en wie weet ga je toch het nieuwe jaar in met een (kleine) glimlach...

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje