0
Terug naar overzicht

Rouwverwerking tips voor meer rust

03/01/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
Rouwverwerking tips voor meer rust

In de periode na het verlies van een dierbare komt er een hoop op je af. Er moet nog van alles geregeld worden en je houdt nauwelijks tijd over voor jezelf. De rouwverwerking op zich kan al een zwaar en uitputtend proces zijn dat veel energie van je vraagt. Daarom zijn rustmomenten in deze moeilijke periode belangrijk voor je fysieke en geestelijke gesteldheid. Toch blijkt dit in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom delen we een aantal rouwverwerking tips voor meer rust, die kunnen helpen om weer in je kracht te komen.

Rouw en rust: rouwverwerking tips

1. Laat je gevoelens toe

Geef ruimte aan je gevoelens en emoties. Onderdruk deze vooral niet. Het verdriet is er nu eenmaal, je kunt het verbergen met een glimlach, maar niet ontkennen... Ga op zoek naar manieren om met het verdriet om te gaan. Praat of schrijf er bijvoorbeeld over. Wat past het beste bij jou en waar voel jij je prettig bij? Zoek de confrontatie met je emoties op, zet je masker af en durf toe te geven aan je verdriet, boosheid of angst. Hoe meer je jezelf hier tegen verzet, hoe meer je hier onder kunt lijden. Ze zeggen niet voor niets dat rouw er mag zijn. Het is (helaas) een onderdeel van het leven en niets om je voor te schamen. Een toepasselijke quote om te onthouden als je even niet zo goed weet wat je met je gevoelens aan moet: “Geniet als het lukt, huil als het moet. Verdriet of plezier, alles is goed.” 

2. Overweeg professionele hulp bij rouw

Als je het gevoel hebt dat je vastloopt in je rouwproces is professionele hulp bij rouw een optie. Samen met een rouwbegeleider of rouwcoach doorloop je de verschillende fases van rouw. Een professional weet precies welk soort begeleiding je nodig hebt in elke fase. Daarnaast kan professionele hulp bij rouw ook helpen met het verminderen van stress en woede doordat je jouw gevoelens in een veilige omgeving kunt uiten. Rouwbegeleiding biedt handvatten om het leven langzamerhand weer op te pakken. Als je sinds het verlies last hebt van lichamelijke klachten, kun je ook een rouwmassage overwegen. Na een rouwmassage kun je meer rust ervaren. En je houdt er een ontspannen lichaam en geest aan over. Daarnaast kunnen rouwmassages helpen om specifieke blokkades aan te pakken en significante veranderingen in je leven te helpen aanvaarden. 

3. Muziek om te ontspannen

Een laagdrempelige manier om rust te vinden tijdens het rouwproces is met muziek. De positieve effecten van muziek worden nog vaak onderschat. Muziek heeft een positief effect op de bloeddruk, de hartslag en bloedcirculatie. Ook zou muziek bepaalde delen in de hersenen die bepaalde emoties oproepen activeren. Als je het moeilijk vindt om je gevoelens te uiten zou muziek kunnen helpen om opgekropte emoties toe te laten. Ter inspiratie hebben wij in het artikel 'Rustgevende muziek voor als je in rouw bent' een lijst samengesteld met rustgevende muziek voor als je in rouw bent. De nummers bieden erkenning, troost, steun en ontspanning.

4. Mindfulness bij rouw

Een rouwperiode kan een intense periode zijn die veel energie van je vergt. Mindfulness is een fijn hulpmiddel dat steeds populairder wordt. Ook bij rouwverwerking. Het helpt je om in een moeilijke periode weer in je kracht te komen. Mindfulness draait om het 'leven in het nu' en de acceptatie van onvermijdelijke ervaringen, zowel negatief als positief. Bij mindfullnes wordt dit bereikt met meditaties en ademhalingstechnieken. Je hebt het misschien niet meteen onder de knie, maar als je er volledig voor open staat kun je er veel baat bij hebben. Er bestaan ook mindfulness-coaches die jou leren om mindfulness bij rouw te beheren. Let wel: een mindfulness-coach is niet hetzelfde als een rouwcoach of rouwtherapeut. Een mindfulness-coach traint je voornamelijk om mindful in het leven te staan.

5. Wees lief voor jezelf

Last but not least: wees lief voor jezelf. Zoals we eerder al schreven: het verdriet mag er zijn. Je hoeft je niet altijd sterker voor te doen dan je bent. Wees niet te streng voor jezelf. Rouwen kent immers geen eindtijd. Dus ook als er weken, maanden of zelfs jaren zijn gepasseerd mag je jezelf best de ruimte geven om verdrietig te zijn om het verlies van je dierbare. Wees er voor jezelf zoals je er ook voor een ander bent die die je een warm hart toedraagt. Word je blij van een lekker kopje thee vergezeld met een biscuit, een goede film en een warme deken erbij? Plan dan vaker van dit soort momentjes in als je hier behoefte aan hebt. Men zegt niet voor niets dat geluk in de kleine dingen zit. Kortom: zorg goed voor jezelf en neem de tijd voor jezelf. De (innerlijke) rust volgt vanzelf.

Rouw en rust: extra tip

Bovengenoemde rouwverwerking tips voor rust kunnen voor de een heel goed werkten, maar voor een ander weinig toegevoegde waarde hebben in het rouwproces. Vind rust en ontspanning in activiteiten die je zelf leuk vindt om te doen. Maak een lijstje van de dingen die je graag doet en je hoofd even mee kunt legen. Creatief bezig zijn kan ook helpen om meer rust te vinden wanneer je in rouw bent. Maar denk ook aan activiteiten zoals:

Heb jij nog rouwverwerking tips voor meer rust? Deel deze dan in de reacties. Neem ook eens een kijkje in de RememberMe webshop voor herinnering & troost producten die kunnen helpen bij het vinden rust in je rouwproces.

Bron: TinyTweaks

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje