0
Terug naar overzicht

Mandala's tekenen als medicijn

07/09/2018
Redactie
Delen:
Mandala's tekenen

Heb je mijn vorige blog gelezen? En heb je de zeven tips om de zomer door te komen toegepast? Ik ben benieuwd of het je heeft geholpen en waar je het meest aan gehad hebt! Vandaag ga ik je weer iets nieuws leren: Hoe teken je een mandala?

Rouw heeft vele vormen

Veel mensen die een verlies meemaken voelen zich als verdoofd. Alsof de grond onder hun voeten is weggeslagen. De droom om samen oud te worden is ineens weg. Of als je al samen oud bent geworden moet je ineens zonder en ben je ineens na al die jaren voor het eerst weer alleen. Ook de droom om je kind te zien opgroeien en zelf een gezin te zien stichten, oma worden… het is allemaal voorbij. Volgens Manu Keirse, hoogleraar verliesverwerking aan de universiteit van Leuven, kan rouw vele vormen aannemen. “Iedereen rouwt op zijn eigen manier, je kunt het verlies niet wegen of meten. Het is zo erg als het voor deze persoon is. Soms voelt het alsof je op de reservebank zit en naar iets zit te kijken waar je geen deelgenoot meer van bent. Of mensen voelen het juist als een emotionele rollercoaster."

Het leven gaat door

Wat mensen vaak confronterend vinden is dat het leven gewoon doorgaat. Mensen om je heen staan op, gaan naar hun werk, ze lachen, hebben lol, vieren het leven, terwijl het leven voor jou stil is gaan staan op de dag en het uur van overlijden. Hoe kom je uit dit moeras? Rouwen heeft tijd en aandacht nodig, dat is de enige weg. Maar wij leven in een snelle samenleving waar eigenlijk geen tijd meer is om hier lang bij stil te staan. Hoe kom je uit dat oneindige moeras, waar je telkens weer in wegzakt? Het is belangrijk om actief te blijven, dingen te doen, al is het maar op de automatische piloot. Ik zeg altijd: Ga niets forceren, maak baby-stapjes! Hoe klein het ook is, je hebt het wel gedaan! Hoe moeilijk het ook is, het werkt helend! Pak het gewone leven weer langzaam op. Ga naar buiten de natuur in en geniet van de groene blaadjes aan de bomen of de herfstbladeren met de mooie kleuren. Spreek af met een vriendin en vraag haar op de koffie. Ga nieuwe recepten uit proberen en vraag iemand te komen eten. Of maak een afspraak met jezelf en ga mandala’s tekenen.

De betekenis van de mandala

Het woord Mandala komt uit het Sanskriet en betekent cirkel. Maar het heeft nog meer betekenissen. De cirkel staat symbool voor het niets, voor leegte, maar ook voor vrijheid. Want door de begrenzing van de cirkelrand kun je het zien als jouw eigen veilige plek waar niemand binnen kan komen. Universeel betekent cirkel rustpunt van de ziel. Het staat ook voor eeuwigheid. Graag wil ik je leren om het mandala-tekenen te gebruiken om de cirkel van jouw leven weer rond te krijgen zodat jij weer in je kracht komt te staan. De indianenvrouwen maakten in vroeger tijden al krachtschilden voor mensen die ziek waren om er kracht uit te putten, ze konden het
gebruiken om beter te worden. Ik ga het jou nu ook leren.

Opdracht:

Leg klaar: papier, potlood en puntenslijper, kneedgum, passer, lineaal of geodriehoek. Zoek het midden op van je papier. Dit kun je doen door de maat van het papier met de lineaal op te meten. Zoek het midden en zet daar een streepje. Dan heb je het midden van het papier. Zet heel zacht (dat je het haast niet ziet) een lijn naar de overkant van je blad en doe hetzelfde met de andere kant. Nu heb je een kruis op je papier staan en het midden gevonden. Het “kruis’ kun je nu uitgummen. In dit midden zet je nu je passerpunt en trekt een cirkel, de grootte hangt af van je papier, bijvoorbeeld drie centimeter.

Je hebt nu de hulpcirkel getekend. Houd de passer in dezelfde stand en prik deze in het 'Noordpunt' van de hulpcirkel en trek wederom een cirkel. Prik vervolgens je passer in het Noord-Oostpunt van de hulpcirkel en trek wederom een cirkel. Herhaal dit ook voor het Oostpunt, Zuid-Oostpunt, Zuidpunt, Zuid-Westpunt, Westpunt en Noord-Westpunt. Vervolgens ga je weer naar de kern van de hulpcirkel en maak je een grotere hulpcirkel. Houd de passer weer in dezelfde stand en prik deze in het 'Noordpunt' van de tweede hulpcirkel en trek wederom een cirkel en herhaal ook dit proces weer door dit ook te doen voor het Noord-Oostpunt, het Oostpunt, Zuid-Oostpunt, Zuidpunt, Zuid-Westpunt, Westpunt en Noord-Westpunt. Je ziet als het goed is een mooi ontwerp ontstaan.

Mandala's tekenen
Een voorbeeld van een lotus-mandala

Dit kun je zo vaak herhalen als je wilt, als je papier maar groot genoeg is. Dus je trekt weer zes cirkels met dezelfde straal. Je hebt nu een lotus gemaakt, deze staat symbool voor wedergeboorte. Ga deze mooi inkleuren. Geef hem een mooi plekje in je huis en geniet van je eerste mandala. Veel succes. Tot de volgende keer!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje