Terug naar overzicht

Rouw na het verlies van een broer of zus

30/09/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
verlies van een broer of zus

Het verliezen van een broer of zus is zeer ingrijpend, ongeacht de leeftijd die je hebt. Afscheid nemen van iemand waarmee je bent opgegroeid en mooie momenten hebt gedeeld, is dan ook een van de moeilijkste dingen in het leven. Toch ben je al snel geneigd om jouw verdriet aan de kant te schuiven, omdat je bijvoorbeeld bezorgd bent over je ouders of de partner en kinderen van je broer of zus. Omdat het belangrijk is dat ook jij de tijd neemt om het verlies te verwerken, delen wij graag een aantal rouwverwerking tips na het verlies van een broer of zus.

Rouw na het verlies van een broer of zus: tips

Benoem je broer of zus

Praten over een overleden dierbare kan moeilijk zijn. De één heeft het er liever helemaal niet over en voor de ander kan het juist pijnlijk zijn als zijn of haar naam niet meer wordt uitgesproken. Het kan echter fijn zijn om over je overleden broer of zus te praten. Het ophalen van herinneringen kan namelijk voor mooie en persoonlijke gesprekken zorgen en houdt de herinneringen aan hem of haar levend.

Wees duidelijk

Eigenlijk vrij vanzelfsprekend, maar toch is het voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan. Duidelijkheid! Voor de omgeving is het vaak moeilijk om aan te voelen wat je nodig hebt. Je kunt een hoop miscommunicatie vermijden door aan te geven waar je behoefte aan hebt of wat je fijn vindt. Zij weten dan wat ze kunnen doen om jou in je rouwverwerkingsproces te steunen.

Stop je emoties niet weg

Een belangrijke! Stop je emoties niet weg. Het is volkomen normaal dat je na een (persoonlijk) verlies vele emoties voelt. Dit hoeft niet alleen verdriet te zijn. Ook boosheid, schuldgevoelens en soms zelfs opluchting kunnen voorbijkomen. Ervaar deze emoties dan ook, onderdruk ze niet. Het wegstoppen zal de emoties niet laten verdwijnen. Door de emoties die je voelt met anderen te delen, kun je ze ook beter plaatsen en dus ook beter verwerken. Dit betekent helaas niet dat de pijn hierdoor minder wordt. Maar het delen van je emoties kan je wel weer kracht geven.

Houd de herinneringen levend

Is er een bepaald liedje dat je doet denken aan je broer of zus? Of heb je mooie foto’s van bijzondere momenten samen? Door thuis een herinneringsplek in te richten sta je ook in je vertrouwde omgeving stil bij het verlies van de overledene. Een andere optie is om een etentje te organiseren met je ouders en eventuele andere broers en zussen. Zonder aanhang. Als oorspronkelijk gezin is dit een mooie gelegenheid om herinneringen op te halen aan vroeger.

Afleiding

Balans zoeken is niet voor iedereen even gemakkelijk, maar het is wel belangrijk. Vooral als je in rouw bent. Door leuke dingen te ondernemen, veel te werken of te sporten kun je het verdriet en gemis misschien even vergeten. Een beetje afleiding is natuurlijk hartstikke gezond, maar probeer hier niet in door te slaan. Vlucht niet, maar laat de emoties die je voelt ook gewoon toe. Rooz Steenks van Resight schenkt als rouwcoach niet alleen aandacht aan het intense verdriet en gemis na het verlies van een dierbare, maar helpt jou ook om balans te vinden tussen rouwen en het nieuwe leven aangaan. 

Hulp zoeken wanneer dat nodig is

Ieder mens is anders en iedereen verwerkt het verlies van een dierbare op een andere manier. Schaam je dus niet als jij het gevoel hebt dat je het even niet meer aankan in je eentje en (professionele) hulp nodig hebt om het leven langzamerhand weer op te pakken. Je kunt natuurlijk altijd steun vinden bij een vriend of vriendin, maar ook het zoeken van lotgenoten of contact opnemen met een rouwtherapeut kan een stap in de juiste richting zijn.

Voor de omgeving: hoe kun je iemand die een broer of zus heeft verloren steunen?

Verlies de aandacht niet

Soms ontstaat het gevoel dat praten over het verlies de rouwende alleen maar verdrietiger kan maken. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je hem of haar elk uur ondervraagt, maar wanneer je samen bent kun je best wel vragen hoe het gaat of eventueel je zorgen kenbaar maken. Lukt het uitdrukken van je gevoel echt niet in een gesprek? Dan kun je ook een kaartje of een berichtje sturen. Een simpel gebaar waaruit blijkt dat je aan hem of haar denkt kan erg waardevol zijn. Ook na lange tijd wordt belangstelling nog steeds erg gewaardeerd.

Steun hoeft niet altijd in woorden te zijn

Op het gebied van rouw, bestaat er geen competitie. Er is niet iemand die meer pijn heeft dan de ander, alle familieleden - maar ook vrienden - kunnen dezelfde pijn ervaren. Je kunt dit niet altijd zien aan de buitenkant. Voor de omgeving is het hierom ook lastig om aan te voelen waar iemand behoefte aan heeft. Of wat er gezegd kan worden. Het meest toegankelijke advies: als je niet weet wat je moet zeggen, geef dat dan aan. Niks zeggen of doen kan vaak pijnlijker zijn. Een mooie blijk van steun en medeleven is de Troostbox. Als je niet zo goed weet wat je moet zeggen tegen iemand die net een dierbare verloren heeft, kun je deze box gevuld met lieve artikelen opsturen.

Heb jij nog meer tips om om te gaan met het verlies van een broer of zus? Laat het weten in de reacties!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje