0
Terug naar overzicht

Wanneer ben je terminaal?

21/08/2018
Stephanie Sequeira
Delen:
wanneer ben je terminaal

Je bent ongeneeslijk ziek en krijgt van de arts te horen dat je bent uitbehandeld... De behandelingen wegen niet meer op tegen de nadelen ervan of het heeft geen zin meer. Jij en je naaste omgeving moeten zich voorbereiden op jouw laatste fase van het leven, oftewel de 'terminale fase'. In het artikel 'Wat is terminaal?' heb je al kunnen lezen wat de term terminaal precies betekent. In onderstaand artikel geven we antwoord op de vraag: wanneer ben je terminaal? Ook geven we tips over hoe je er mee om kan gaan en hoe je toch nog zoveel mogelijk kunt genieten van het leven.

Wanneer ben je terminaal?

Bijna iedereen heeft een ander antwoord op de vraag “wanneer ben je terminaal?”. Hier zijn namelijk nog verschillende meningen over. Officieel is iemand niet terminaal, maar is iemand terminaal ziek. Echter wordt in de volksmond toch wel vaak gesproken over terminaal zijn. De een vindt dat je de term terminaal al kan gebruiken wanneer je te horen krijgt dat je niet meer beter wordt en je in de laatste fase van je leven zit en de ander vindt dat je de term terminaal pas kan gebruiken als de artsen je ook een daadwerkelijke tijd hebben gegeven en je dus weet dat je nog maar enkele weken tot maanden te leven hebt. Artsen gebruiken doorgaans de term terminaal wanneer de verwachting is dat een patiënt niet langer dan drie maanden te leven heeft. Het gebeurt natuurlijk ook wel dat patiënten te horen krijgen dat ze in de terminale fase zitten en langer dan drie maanden blijven leven.

De overgang van een ziekbed naar sterfbed

De overgang van een ziekbed naar een sterfbed kan op verschillende manieren gebeuren. Dit maakt het vaak ook erg lastig om in te schatten wanneer een ziekbed overgaat in de terminale fase. Deze verandering kan plaatsvinden op diverse manieren:

  • Je leeft al jaren met de ziekte. De ziekte heeft misschien een tijd stilgestaan of zich langzamerhand ontwikkeld, maar de ziekte is nu aangekomen bij de laatste fase: de terminale fase.
  • Op het moment dat de arts de diagnose heeft gesteld en je krijgt meteen te horen dat je niet lang meer hebt om te leven. Soms gaat hier niet eens een (bewust) ziekbed aan vooraf.
  • Wanneer je te horen krijgt dat het geen zin meer heeft om de behandelingen van de ziekte voort te zetten en je daarom besluit om de verdere behandelingen niet te ondergaan.

Hoe ga je er mee om?

Je hebt nu een beter beeld als het gaat om de vraag "wanneer ben je terminaal?". Maar hoe ga je er nou mee om? Je hebt te horen gekregen dat je in de terminale fase zit, je leven staat in een keer op zijn kop en je weet niet zo goed hoe je nu verder moet. Wij hebben tips voor je verzameld die je kunnen helpen om nog zoveel mogelijk uit je laatste levensfase te halen:

  • Probeer spanningen te vermijden. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je spierspanning toeneemt en daarmee dus ook de eventuele pijn. Spanningen verminderen kan op verschillende manieren: praten met anderen, schrijven, lezen of ontspanningsbewegingen. Deze activiteiten helpen om beter met de ziekte om te gaan en dienen tevens als fijne afleidingen.
  • Neem deel aan bijeenkomsten waar je mensen ontmoet die hetzelfde meemaken als jij. Zij begrijpen jou nu namelijk het beste en kunnen jou misschien helpen met hun eigen ervaring. In dit soort bijeenkomsten kunnen jullie elkaar ook tips geven om er beter mee om te gaan.
  • Mensen om je heen hebben, kan erg fijn zijn. Wees niet bang om het aan te geven als je behoefte hebt aan mensen om je heen. Familieleden en vrienden staan graag voor je klaar en geven je de steun die je nodig hebt. Maar ook als je behoefte hebt om juist wel even alleen te zijn, kun je dat aangeven. Mensen om je heen weten niet altijd even goed wat ze voor je kunnen doen, dus aangeven wat je prettig vindt of niet is belangrijk.
  • Is het nog mogelijk om zelf de deur uit te gaan? Ga er dan zoveel mogelijk op uit, ga op bezoek bij vrienden of familie en doe leuke dingen die je eerder nooit durfde te doen. Zijn er echt nog dingen die je graag gedaan wilt hebben en kan je die nu nog doen? Doe het dan!  Dat kan variëren van iets groots zoals een bepaalde reis tot iets heel kleins zoals die ene brief aan hem of haar schrijven. Het is belangrijk dat je er niet te veel over nadenkt, omdat je dan telkens weer in een dip raakt. Het is daarom van belang om afleiding te zoeken, binnen of buitenshuis.
  • Praat erover met mensen die je vertrouwt. Hoe voel je je, waar ben je bang voor? Wat zou je graag nog willen doen? Heb je bepaalde wensen ten aanzien van je afscheid?  Je wilt de ander er misschien niet mee belasten maar houd in gedachten dat het juist voor de ander heel fijn kan zijn dat je hem of haar in vertrouwen neemt en zo krijgt hij of zij ook de kans om jouw laatste wensen te kunnen vervullen. 
  • Last but not least: probeer er niet te veel over te piekeren. Natuurlijk denk je “makkelijker gezegd dan gedaan”, maar het is echt zo. Te veel stress heeft alleen maar een slechte impact op je lichaam. Dit moet je in deze periode juist zien te vermijden.

Wees niet bang om hulp te vragen

Vind je het toch erg moeilijk om nog plezier te hebben en zit je dag en nacht met allerlei gedachten waar maar geen einde aan komt? Dan is het aan te raden om professionele hulp te zoeken. Er zijn vaak toch wel degelijk mogelijkheden om je beter te voelen. Er zijn bijvoorbeeld ook gespecialiseerde rouwcoaches die je kunnen helpen bij deze laatste fase. Houd ook goed in gedachten dat de mensen in je naaste omgeving je ook al te graag willen helpen waar ze kunnen, maar dat ze vaak niet weten hoe. Geef zelf aan waar ze je mee kunnen helpen, ook al is het iets kleins als boodschappen doen.

Delen:

Reacties (5)

Reactie van Tini deschan op 5 mei 2023 14:34
"Ik heb vulvakanker waarvoor ik in 2014 ben geopereerd. Alles was toen weg. Helaas is de kankter teruggekomen waarvoor ik chemoradiatie heb gekregen. Ben er slechter uitgekomen. Ben nu klaar, onbehandeld. Ik heb het heel moeilijk om hiermee te moeten leven. Kan niet meer genieten van de dag. En hoe nu verder?… Elke dag verdrietig. Heb trauma dol gekregen voor de pijn. Dat gaat maar kan moeilijk itten omdat er een bult in mijn lies zit. Ik zoek hulp om dit te kunnen verwerken. Bij wie kan ik daarvoor het beste terecht? Ik ben in het inloophuis Esperanza geweest en die werkt samen met de BosGroep voor de psychologische nazorg bijklanken. Kent iemand dat?"
Reactie van Rianne Knol op 7 jun. 2022 18:06
"Ik ben ook ongeneeslijk ziek ik heb pulmonale hypertensie en ik heb COPD maar ik voel mij niet ziek ik geniet nog intens van mijn hond van de familie uitjes wil weer vrijwilligerswerk gaan doen doe nog mijn huishouding 1 keer in de week krijg ik hulp voor de wat zwaardere dingen. Ik sta positief in het leven en sta er vaak niet eens bij stil dat ik ongeneeslijk ziek ben in je achterhoofd weet je het wel maar ik ga er niet anders van leven ofzo. Ik zie wel waar het schip strandt maar ik doe gewoon lekker mijn ding ik heb geen pijn ofzo. Mensen zouden meer positiever moeten zijn Okay ik ben ongeneeslijk ziek medicijn is er niet maar ik ben nog lange niet terminaal ga straks ook weer naar de sportschool."
Reactie van Rini van de wal op 22 jan. 2022 05:53
"waarom zeggen ze een tijd,omdat ze het niet weten,ik ben zelf ook ongeneeslijk ziek,maar een tijd geven ze niet meer,want 2 weken kan ook een jaar zijn of langer"
Reactie van Wijnand Winter op 27 mei 2021 06:37
"In Juni 2019 levensverwachting 8/12 mnd. Zijn nu 24 mnd. verder. Is mij vorig jaar euthanasie aangeboden, had hier zelf niet om gevraagd. Je leeft in constante spanning en angst. Dan trekken ze zich terug en moet je maar zien. Is toch niet gezond voor een patient die volgens behandelaars al 2 jr. terminaal is. Verdere hulp of onderzoek word niet geboden. Een ieder die hier iets herkent mag mij a.j.b. contacten. Email: wijnandwinter6@gmail.com. Wens alle lotgenoten veel sterkte."
Reactie van Els Slegtenhorst op 30 okt. 2020 14:48
"Ik zou maar drie maanden leven ofnegen maanden.. Zo erg je leeft in angst word nu albijna 3 jaar. Word er gezegt obent biezonders iemand. Nou dan sta je weer buiten"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje