0
Terug naar overzicht

Uitvaartthema kiezen voor een mooi afscheid

06/03/2019
Redactie
Delen:
uitvaartthema

Het is goed om alvast over je afscheid na te denken en dit ook te bespreken met je dierbaren. Zo weten zij wat jouw wensen zijn en hoeven ze niet voor jou te bedenken wat je prettig zou hebben gevonden als het afscheid eenmaal daar is. Misschien heb je al verschillende ideeën over wat je wel of juist niet wilt. Maar hoe zorg je er nu voor dat alle wensen en aspecten ook bij elkaar een mooi geheel vormen? Een uitvaartthema kan je helpen om tot een passend afscheid in stijl te komen. Ook als het afscheid plots komt en niet is voorbereid, kan een uitvaartthema je helpen om invulling te geven aan de dag van het afscheid.

Uitvaartthema kiezen

Een uitvaartthema, dat past bij de overledene, kan voor de juiste sfeer en uitstraling zorgen op het afscheid. Voer het uitvaartthema door in de kistkeuze, decoratie, catering, gastenboek enzovoorts. Natuurlijk kan je de gasten ook betrekken in het thema om zo te zorgen voor een mooi afscheid. Om je te inspireren, geven wij je een lijstje met tien mooie uitvaartthema’s. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een thema te bedenken. Bespreek met de uitvaartondernemer welk thema je graag wilt terugzien zodat hij of zij bij de invulling hiervan kan helpen.

Bourgondische uitvaart

Ben je altijd al een levensgenieter geweest? Vind je het bijvoorbeeld heerlijk om gezellig met vrienden te tafelen of te borrelen? Dan past misschien de bourgondische uitvaart bij je afscheid. Serveer prosecco in plaats van koffie of thee en ga voor een sweet table of een uitgebreid diner. Ook op andere vlakken kan je het bourgondische thema doorvoeren. Denk aan een live band die de muziek verzorgt, een huiselijke uitvaartlocatie en grootse bloemstukken.  

Sportthema op je uitvaart

Wanneer je tijdens je leven een enorme fan bent geweest van een (voetbal)club: waarom dit dan ook niet laten terugkomen tijdens het afscheid? Zo kan je de kleuren van het sportteam laten terugkomen in de aankleding en het clublied laten horen tijdens de ceremonie. En mocht je het sportthema écht terug willen zien… Misschien is zelfs een uitvaart in het stadion mogelijk?

Traditionele uitvaart

Misschien denk je bij een traditionele uitvaart aan een afscheid in een aula, waarna een receptie volgt met koffie en thee met een plakje cake. Dat is natuurlijk een traditie in Nederland, maar deze kan je meer eigen maken door bijvoorbeeld een heuse koffiebar toe te voegen aan de catering. Daarnaast zijn er nog meer bijzondere tradities. In Suriname is het normaal om de kist dansend naar het graf te brengen. En wist je dat het in Ghana gebruikelijk is om een doodskist in een andere vorm te gieten, afhankelijk van wat er bij de overledene past? Of je nu begraven wilt worden in een kist in de vorm van een leeuw, Colafles of ananas: het kan allemaal. Bijzonder toch? Misschien heb je geen culturele achtergrond in die traditie, maar waarom zou je je niet door bijzondere tradities laten inspireren?

Uitvaart met kleur

Een kleurenthema is een manier om de uitvaart een bepaalde uitstraling mee te geven. Dat kan een rustig zachtblauw thema zijn of juist een felle knalkleur voor een vrolijker tintje. Voer het uitvaartthema door in verschillende aspecten van het afscheid zoals de kaart, de kist en de decoratie en vraag de gasten om de kleur terug te laten komen in hun kleding.

Een moderne uitvaart...

Altijd op zoek naar de nieuwste trends? Dan kan een moderne uitvaart helemaal bij je passen. Wat dacht je van een Tesla als rouwvervoer, een strak vorm gegeven grafmonument, een digitaal condoleanceregister, chique hapjes zoals sushi en decoratie met strakke lijnen. En wij hebben nog een tip: huur een uitvaartfotograaf of videograaf in om de uitvaart vast te leggen, zodat de nabestaanden het afscheid kunnen terugzien.

...of juist een historische uitvaart

Tijdens de uitvaart sta je stil bij het leven en geschiedenis van de overledene, dus waarom niet dat als uitgangspunt gebruiken voor je thema? Misschien genoot de overledene van de flowerpower in de jaren zestig of was hij of zij juist fan van jaren ‘80 muziek. Laat het als thema terugkomen in bijvoorbeeld decoratie en muziek.

Romantische uitvaart

Bij een romantische uitvaart denken wij van de redactie aan liefde, warmte en knusheid. Die sfeer kan je creëren door bijvoorbeeld de ruimte te versieren met allemaal kaarsen en mooie bloemstukken. Geef nabestaanden de ruimte om hun liefdevolle herinneringen op te halen met een wensboom. Daarnaast kan je ook voor een romantische locatie kiezen, bijvoorbeeld een landhuis of een kasteel.

Ecologische uitvaart

Wanneer je graag in de natuur komt of milieubewust leeft, past een ecologische uitvaart vast goed bij je. Ga bijvoorbeeld voor een duurzame kist van onbewerkt hout of een urn die oplost in de natuur. Ook op andere vlakken kan je ecologisch verantwoorde keuzes maken: kies voor een natuurbegraafplaats, voor biologische hapjes, voor paard en wagen als rouwvervoer of voor rouwkaarten van gerecycled papier… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een uitvaart in het thema van het seizoen

Laat de schoonheid van het seizoen terugkomen op de uitvaart. Daarvoor kan je de bloemen van het seizoen terug laten komen in de aankleding of seizoensproducten serveren. Zorg voor een knus haardvuur in de winter met winterse hapjes, of organiseer het juist buiten met verfrissende drankjes in de zomer. 

DIY uitvaart

Wanneer de overledene altijd creatief is geweest of creatieve mensen in zijn of haar omgeving heeft, is het mooi om dat terug te laten komen op het afscheid. Bij een DIY uitvaart kan je bijvoorbeeld kiezen om zelf een originele rouwkaart te ontwerpen of zelf hapjes met familie en vrienden te maken of om samen de kist te beschilderen.

Zou jij een van deze uitvaartthema’s terug willen zien op je afscheid of heb je nog een ander uitvaartthema voor op ons lijstje? Vertel het ons!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje