Terug naar overzicht

Heb jij al nagedacht over je uitvaartwensen?

08/03/2016
Redactie
Delen:
uitvaartwensen vastleggen

Bezig zijn met de dood, waarom zou je? Wij zeggen: waarom zou je het eigenlijk niet doen? Oké, het is misschien best wel een confronterend onderwerp, maar wie weet nu beter wat voor afscheid bij jou past dan jijzelf? Je uitvaartwensen vastleggen klinkt je misschien een beetje vreemd in de oren, maar geloof ons: er hangen echt wel een aantal heel fijne voordelen aan.

Je zorgt ervoor dat al je laatste uitvaartwensen uitkomen

Van de uitvaartmuziek en de aankleding tot de gastenlijst en de locatie: jij bent de enige die diep van binnen weet en voelt wat je fijn vindt en waar je voorkeuren naar uitgaan. Bij het plannen van je uitvaart zijn dit dingen die je vastlegt, waardoor je zeker weet dat 't afscheid verloopt zoals jij dat voor ogen hebt. Enne... geloof ons: er is geen mooier afscheid dan een afscheid waar jijzelf voor honderd procent achter staat. Ook voor de nabestaanden geeft het een fijn gevoel als het afscheid aansluit bij jouw persoonlijke stijl.

Je brengt de kosten in kaart waardoor je het juiste bedrag alvast kunt reserveren

Je uitvaart plannen zorgt ervoor dat je de uitvaartkosten tijdig in kaart brengt en dat betekent: geen onvoorziene kosten voor de nabestaanden. En niet alleen voor de nabestaanden, maar ook voor jezelf is dit een prettige bijkomstigheid. Waarom? Doordat jij hebt uitgevogeld wat je wilt en het betreffende bedrag hiervoor hebt gereserveerd of gespaard, weet je zeker dat je het afscheid krijgt dat jij wilt. Misschien wel inclusief die enorme bloemenmuur en die zelf uitgekozen, handgemaakte urn. Geef toe: dat klinkt best wel fijn, toch?

Het geeft je de mogelijkheid bepaalde keuzes te bespreken

Soms heb je het gewoon even nodig om bepaalde keuzes te bespreken met de fijne mensen om je heen. Want stiekem twijfel je toch wel een beetje of je voor een begrafenis of een crematie gaat. En ja, als er iemand is die jou altijd goed kan helpen in het nemen van lastige beslissingen, dan is het die ene, goede vriend of vriendin wel, toch? Hij of zij wil jou vast helpen en met je meedenken en zal zich misschien zelfs een beetje vereerd voelen dat je dit met hem of haar wilt bespreken. Wie weet wordt jullie band hierdoor zelfs nog wel hechter, juist omdat je jouw uitvaartwensen met hem of haar wilt delen.

Je geeft nabestaanden de ruimte om te rouwen, in plaats van te regelen

Tuurlijk, je nabestaanden zullen hoe dan ook dingen voor jou in orde moeten gaan maken. That's a fact. Wat echter ook een feit is, is dat je jouw familie en vrienden een hoop werk uit handen neemt als jij je uitvaartwensen kenbaar maakt, door bijvoorbeeld een wensenboek te maken. Doordat jij over de invulling van je uitvaart hebt nagedacht hoeven zij het enkel en alleen nog in orde te maken, wat hen weer meer de ruimte geeft om de focus te leggen op het rouwen. En ja: die ruime en tijd hebben ze écht nodig.

Je maakt het afscheid bespreekbaar, en dat is heel mooi

Want eerlijk: praten over de dood blijft voor velen toch een lastig dingetje. Ken je het spreekwoord van dat ene schaap dat over de dam is? Juist...met zijn allen kunnen wij het verschil maken en het is heel erg mooi als jij hier een bijdrage aan wilt leveren. Op deze manier wordt het ook voor anderen makkelijker om het onderwerp bespreekbaar te maken en kan ook hun afscheid een mooie persoonlijke invulling krijgen. 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje