0
Terug naar overzicht

Wanneer en waarom schakel je een rouwcoach in?

09/07/2019
Redactie
Delen:
waarom schakel je een rouwcoach in

Het verliezen van een dierbare is erg ingrijpend. Het rouwproces dat volgt ervaart iedereen op zijn eigen manier. In het artikel 10 rouwverwerking tips geven we verschillende tips die kunnen helpen bij het rouwproces. Een van de tips die we geven is dat je gebruik kunt maken van professionele begeleiding in de vorm van een rouwcoach. Daar willen we in dit artikel wat verder op ingaan. Want wanneer en waarom schakel je een rouwcoach in? Wij lichten het toe.

Waarom schakel je een rouwcoach in?

Bij rouw denk je wellicht alleen aan het verlies van een dierbare, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Je kunt rouwen om verschillende verliezen, bijvoorbeeld het verlies van een baan, een goede vriendschap of als je net een scheiding achter de rug hebt. Een rouwcoach inschakelen helpt je om je verdriet te verwerken in zo een moeilijke periode. Wanneer je niet goed met het verlies, je verdriet en de daarbij komende emoties om kunt gaan kan een rouwcoach inschakelen een goede uitkomst bieden. Een rouwcoach herkent snel welke vorm van ondersteuning je nodig hebt om weer wat meer balans te krijgen en beter met je emoties om te gaan. Hij of zij zal je de handvatten geven die je nodig hebt om weer uit dat diepe en vaak donkere dal te klimmen na een verlies. 

Wanneer schakel je een rouwcoach in?

Over het algemeen voel jij zelf aan wanneer je behoefte hebt aan een rouwcoach. Soms kun je twijfelen, want is het echt wel erg genoeg zul je je misschien afvragen. Het gaat er echter om dat je goed naar je gevoel luistert. Om je wat op weg te helpen hebben we een aantal symptomen benoemd die er op kunnen wijzen dat het goed is om een rouwcoach in te schakelen:

  • Als je na drie of vier maanden nog steeds niet in staat bent om het dagelijkse leven weer een beetje op te pakken.
  • Als je een depressief gevoel blijft hebben waar maar geen verandering in komt.
  • Als het lijkt alsof er geen verandering in je rouwproces zit.
  • Als je veel aan jezelf twijfelt. Bijvoorbeeld door je veel zorgen te maken over de kinderen.
  • Als je erg slecht slaapt sinds het verlies en dit maanden later nog steeds het geval is waardoor je dagelijks erg moe bent.
  • Als je sinds het overlijden met een groot schuldgevoel rondloopt, omdat je bijvoorbeeld ruzie of andere problemen had met de overledene.
  • Als je het moeilijk vindt om over het verlies te praten met anderen.
  • Als je juist niemand om je heen hebt om over het verlies te praten en je liever geen deel wilt nemen aan een lotgenoten groep.
  • Als er ook andere verzwarende omstandigheden zijn, zoals familieproblemen, oud onverwerkt verlies, andere psychische problemen etc.

Als je een rouwcoach inschakelt zal er eerst een intake plaatsvinden om je situatie te bespreken en hier een plan voor op te stellen. Er zijn verschillende methodes die kunnen worden toegepast. Een coach zal je professionele begeleiding bieden waarbij hij of zij jou gaat helpen bij het behalen van zelfgekozen doelen.

Een rouwcoach inschakelen voor kinderen

Rouwcoaches zijn er niet alleen voor volwassenen in rouw, maar ook voor kinderen en jongeren. Maar wanneer en waarom schakel je een rouwcoach in voor kinderen? Als ouder kan het lastig zijn om met kinderen over het verlies van een dierbare te praten, zeker als je zelf ook verdriet hebt. Vaak weten ouders niet hoe zij dit het beste kunnen aanpakken. Kinderen rouwen anders dan volwassenen, zo zie je bij kinderen hun verdriet vaak terug in het gedrag dat ze vertonen. Soms loop je dan als ouder vast of je ziet dat je kind vastloopt in het rouwproces bijvoorbeeld doordat het kind het verdriet wegstopt, lange tijd een negatieve houding heeft, agressief gedrag vertoont of zich erg verantwoordelijk opstelt voor andere gezinsleden. Dan kan het verstandig, en vaak ook wel erg fijn zijn, om er samen met een rouwcoach en het kind over te praten. Een rouwcoach weet hoe hij of zij een kind effectief kan benaderen en begeleiden tijdens het rouwproces.

Een online rouwcoach

Een online rouwcoach inschakelen is tegenwoordig ook mogelijk. Dit is vooral fijn als je niet per se behoefte hebt aan persoonlijk contact of als je daar nog niet helemaal klaar voor bent. Ook op afstand kan een rouwcoach jou goed begeleiden en helpen om na het verlies weer balans te vinden in je leven. Veel rouwcoaches bieden bijvoorbeeld een online chat aan via hun website, of ze geven jou de ruimte om te kiezen welke vorm van online communicatie jij het fijnst vindt. Ook videobellen is vaak een optie als je toch liever een vorm van face to face communicatie wilt op afstand. Informeer altijd goed of de gewenste rouwcoach online coaching aanbiedt en wat er allemaal mogelijk is.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje