0
Terug naar overzicht

Troost vinden na een overlijden

24/04/2018
Redactie
Delen:
Troost vinden na een overlijden

Troost vinden na het verlies van een dierbare kan erg moeilijk zijn. Misschien heb je vlak na een overlijden niet eens behoefte aan troost en wil je vooral rust. Maar toch kan zo nu en dan een beetje troost je enorm helpen. Of dit nou door een ander is of je er zelf naar op zoek gaat. Er zijn vele verschillende vormen van troost. In dit artikel geven we je 9 tips over troost vinden na een overlijden.

Troost vinden na een overlijden: 9 tips

1- Weet dat verdrietig zijn normaal is!

Onze eerste tip kan eigenlijk ook gezien worden als de eerste stap naar troost vinden na een overlijden. Het is vanzelfsprekend dat je je verdrietig voelt na het verlies van een dierbare. Laat dat ook toe. Het komt regelmatig voor dat mensen zich sterker voordoen dan hoe ze zich in werkelijkheid voelen. Bijvoorbeeld omdat ze anderen niet lastig willen vallen met hun verdriet. Het is echter wel belangrijk dat je jezelf toelaat om verdrietig te zijn, het is namelijk heel begrijpelijk en logisch. En dit mogen anderen ook best bij je zien. Ze zullen het zeker begrijpen. En uiteraard kun je er erover praten. Dat hoeft niet met iedereen, je bepaalt zelf wie je in vertrouwen neemt. Alleen op deze manier kan je omgeving jou op de juiste manier proberen te troosten. Door ze buiten te sluiten van je gevoelens en verdriet krop je je emoties alleen maar op. Dit kan je niet lang volhouden, op een dag komt alles naar buiten en dan kan het vaak nog moeilijker zijn om troost te vinden, omdat je het al die tijd hebt ontweken.

2- Denk aan fijne dingen

Als je een dierbare verliest lijkt het een onmogelijke taak om nog aan leuke dingen te denken. Maar vaak kan dit juist de nodige troost bieden. Als er iemand in jouw omgeving verdrietig is probeer je diegene natuurlijk ook te troosten met woorden en afleiding. Denk bijvoorbeeld na over hoe je die ene vriend of vriendin hebt getroost in moeilijke tijden. Of wat je tegen een kind hebt gezegd dat verdrietig was. Deze woorden kan je ook voor jezelf gebruiken. Daarnaast helpen fijne gedachtes je gerust te stellen.

3-Troost vinden bij anderen

Jezelf troosten kan op verschillende manieren, maar het is niet altijd de beste oplossing! Je kan je hierdoor juist ook eenzaam voelen, omdat je het alleen doet. Geef andere mensen ook de kans om je te troosten, dit geeft jou ook het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Zoek andere mensen op, waar je je vertrouwd bij voelt. Door samen te zijn voel je je niet alleen en het creëert warmte om je heen. In verdrietige tijden kan de warmte van je vrienden of familie troost bieden. Wees niet bang om een vriend of vriendin te laten weten dat je behoefte hebt aan gezelschap. Misschien heb je ook wel hulp nodig in het huishouden of andere praktische dingen. Durf te zeggen dat je iemand nodig hebt! Soms kan zelfs een warme knuffel van iemand al heel veel doen. Meestal vinden mensen die om jou geven het ook fijn als ze iets voor je kunnen doen. Er is niks zo vervelend als iemand om wie je geeft te zien 'struggelen' en niets te kunnen doen.

Het kan ook fijn zijn om troost te krijgen van mensen die hetzelfde als jou meemaken of hetzelfde hebben meegemaakt. Dit hoeven niet perse mensen in je naaste omgeving te zijn. Er zijn verschillende lotgenotengroepen en ook online zijn er genoeg forums of groepen te vinden waarbij je gezamenlijk kunt praten over troost vinden na een overlijden.

4- Beeldmateriaal

Vaak heb je de neiging om vrolijke momenten eerder op beeld vast te leggen dan bijvoorbeeld een emotionele dag als de dag van de uitvaart. Toch komt het steeds vaker voor dat er een fotograaf of videograaf wordt ingehuurd om deze dag vast te leggen met foto's en videobeelden. Ook de dag van de uitvaart is een herinnering, namelijk de laatste herinnering die je overhoudt aan de overledene voordat je definitief afscheid neemt. Je kan er een mooi fotoalbum van laten maken of een goed geconstrueerde film. Je bent er misschien niet klaar voor om dit beeldmateriaal meteen te bekijken, maar na maanden of zelfs jaren zul je er geen spijt van hebben dat je het hebt vastgelegd. Je kan er voor kiezen om het samen te bekijken met een familielid of een goede vriend of vriendin. Het kan troost en warmte bieden om te zien hoe de aanwezigen op de dag van de uitvaart samenkwamen om voor het laatst afscheid te nemen van een dierbare en hoe iedereen er voor elkaar was op die moeilijke dag.

5- Geen beeld, maar tekst

Als je er klaar voor bent kan schrijven ook een helende werking hebben. Houd in een dagboek bij hoe je je voelt en wat je op die dag hebt gedaan. Waar haal je elke dag je troost uit? Dit kan van dag tot dag verschillen. Of heb je 'vandaag' juist even de tijd voor jezelf genomen om terug te kijken op de afgelopen moeilijke periode? Lees na enkele maanden alles terug vanaf het begin van je dagboek en probeer de progressie hierin te vinden. In het begin is het natuurlijk veel zwaarder en naarmate de tijd voorbij gaat zul je zien dat het steeds ietsje beter met je gaat. 

Een ander idee is om op de dag van de uitvaart ergens een pot neer te zetten waarin alle aanwezigen leuke herinneringen kunnen leggen. Het kan van alles zijn; romantische herinneringen, vrolijke, grappige of gekke herinneringen. Wanneer je je even down voelt trek je een briefje uit de pot en lees je deze hard op voor, voor jezelf. De leuke herinneringen kunnen je weer even opvrolijken.

6- Herinneringsboek: beeld én tekst

Of combineer beeldmateriaal en tekst in een herinneringsboek. Plak er foto's in die je hebt van en met de overledene. Leg alle leuke momenten met hem of haar vast in dit boek en schrijf onder of naast de foto welke dag dat was (als je dit nog weet natuurlijk), wat er op die dag is gedaan en misschien een leuke, onvergetelijke gebeurtenis of uitspraak van die dag. Op deze manier kan je troost vinden in levendige herinneringen. Doe dit alleen of samen met het gezin, familie of vrienden. Ook kan iedereen in het boek wat leuks schrijven over de overledene.

7- Herdenkingsbijeenkomsten

Er bestaan heel veel manieren om een overleden dierbare te herdenken. Sommigen doen dit dagelijks door iets simpels als een kaarsje aan te steken. Anderen organiseren speciale bijeenkomsten voor familie en vrienden om een dierbare te herdenken. Er zijn ook uitvaartondernemers die nabestaanden de mogelijkheid bieden om een of twee keer per jaar bij elkaar te komen, maar je kunt dit uiteraard ook zelf doen. Tijdens de herdenkingsbijeenkomsten kun je samen een overleden dierbare herdenken met bijvoorbeeld muziek, foto's en leuke verhalen over de overledene. Veel mensen vinden troost in zo een bijeenkomst.

8- Professionele begeleiding

Na het overlijden van een dierbare is het meer dan begrijpelijk dat je te maken hebt met veel verdriet. Als je van alles hebt geprobeerd om troost te vinden kan het gebeuren dat je vast komt te zitten en extra hulp nodig hebt om het verlies te accepteren en je leven weer terug op de rails te krijgen. Professionele begeleiding van bijvoorbeeld een rouwcoach kan hier goed bij helpen. Een rouwcoach helpt je om het verdriet enigszins verdraagzaam te maken, zodat je langzaam maar zeker weer grip op jouw leven krijgt.

9- Troost vinden na een overlijden in een box

Troost vinden na een overlijden kan ook nog op vele andere manieren dan die wij hebben beschreven. Wij zien tips die niet in ons lijstje staan graag terug in de comments onderaan dit artikel. Last but not least geven we nog 1 extra tip mee, namelijk onze eigen Troostbox. De Troostbox is geschikt voor jezelf, maar ook om aan iemand anders cadeau te geven die een dierbare is verloren. De box is gevuld met bruikbare artikelen voor iemand in rouw en bevat tevens een boekje met allerlei tips en informatie rondom rouw en verlies. De Troostbox biedt bij uitstek een stukje liefde, ontspanning en vooral ook troost en is online te bestellen.

troostbox
Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje