0
Terug naar overzicht

Wat doe je met de bloemen na een uitvaart?

02/03/2023
Redactie
Delen:
bloemen na de uitvaart-uitvaartbloemen-bloemen

Bij een uitvaart ontvangen de nabestaanden soms een zee van bloemen als blijk van steun en medeleven. Het is gebruikelijk dat de nabestaanden deze bloemen mee naar huis nemen na de uitvaart, maar dat wilt niet iedereen. Als de bloemen niet mee worden genomen, eindigen ze vaak op een hoop met andere bloemen of worden ze weggegooid. Erg zonde natuurlijk! Gelukkig kun je veel dingen doen met de bloemen na een uitvaart en hier zelfs een persoonlijk aandenken van (laten) maken. Ter inspiratie delen wij vijf tips voor wat je kunt doen met de bloemen na een uitvaart.

Wat doe je met de bloemen na een uitvaart? 5 tips

1. Laat de bloemen achter op de begraafplaats

Je kan ervoor kiezen om de bloemen na een uitvaart achter te laten op de begraafplaats. De bloemen worden dan bij een ander graf neergelegd. Misschien liggen er wel familieleden, vrienden of kennissen op de begraafplaats waarbij je de bloemen zelf kunt achterlaten. Of wellicht is er een graf dat niet meer bezocht wordt, dat de bloemen kan gebruiken. Bespreek dit met de werknemers van de begraafplaats. Zij kunnen je daarbij helpen en vertellen wat daar wel en niet kan met de bloemen.

Of...

Overleg met het uitvaartcentrum of zij nog ideeën hebben over waar de bloemen voor gebruikt kunnen worden. Bij sommige uitvaartcentra blijven de bloemen achter op het centrum zelf. Deze krijgen dan een speciale plek, aan de rand van het looppad bijvoorbeeld of binnen in een van de openbare ruimtes.

2. De bloemen na een uitvaart hergebruiken

Je kunt er ook voor kiezen om de bloemen na een uitvaart te hergebruiken. Laat de bloemen die je wilt hergebruiken een aantal dagen drogen tussen een dik boek, zodat deze goed plat worden gedrukt. Met de gedroogde bloemblaadjes kun je een kleurrijk schilderij maken als aandenken, je kunt een bloem in een doorzichtig telefoonhoesje bewaren, zodat je deze altijd bij je hebt, of je kunt de bloemen inlijsten. En zo zijn er nog veel meer creatieve manieren om de bloemen na een uitvaart te hergebruiken. Klik hier voor meer inspiratie tips.

3. Leg de bloemen op een speciale plek

Kijk in de buurt van jouw woonplaats of er monumenten zijn. Vaak brengen mensen hun overgebleven bloemen daar heen. In Rotterdam heb je bijvoorbeeld op het Stadhuisplein het monument voor de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog, De Boeg voor de tijdens de oorlog omgekomen opvarenden van koopvaardijschepen en het monument 1872, ter ere van de bevrijding en inneming van Den Briel. Ga op zoek naar een monument dat waarde heeft voor jou of de overledene. Maar een speciale plek hoeft geen monument te zijn. Dit kan natuurlijk ook een plek zijn waar de overledene graag kwam, een plek waar jullie samen graag kwamen of een plek die je aan die persoon doet denken.

4. Verander de bloemen in een aandenken voor altijd

Je kan de bloemen van de uitvaart voor altijd bij je houden als aandenken aan degene die je verloren hebt. Zo kun je de bloemen bijvoorbeeld door Floral Stories laten prepareren en verwerken in epoxy. Op deze manier zijn de bloemen met emotionele waarde vereeuwigd tot een object of sieraad dat je voor altijd kunt bewaren. Je kunt zelf kiezen in welk object je de bloemen wilt laten gieten. Een stijlvol vierkant, een piramide, een waxinelichtje, een sieraad of een andere vorm. Daarnaast is het mogelijk om de as toe te voegen aan de bloemen in het object of sieraad. Op deze manier draag je je dierbare op een bijzondere wijze voor altijd met je mee. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met de bloemen na een uitvaart. Maak zelf potpourri van de rouwbloemen. Of laat de bloemen drogen en lijst ze in.

5. Geef de bloemen mee aan de gasten

Als je de bloemen na een uitvaart niet mee naar huis wilt nemen, of niet alle bloemen, kun je deze ook aan de gasten meegeven. Aan het eind van de uitvaart geef je iedereen een bloemstuk of één bloemetje uit een bloemstuk mee naar huis. Kies voor iedereen een boeket uit dat zij mee mogen nemen. Maak van de grote bloemstukken, kleine boeketten als er veel gasten zijn. Kies ervoor om zelf de boeketten te maken, zo hou je de bloemen over die je zelf mooi vindt en graag mee naar huis wilt nemen als aandenken, of laat de gasten zelf hun mini boeketten maken. De uitvaartondernemer kan jou hier eventueel bij helpen. 

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Marloes op 13 jun. 2024 23:12
"Wow dat vind ik echt niet kunnen. Het is geen feest."
Reactie van Arpad op 2 mrt. 2023 20:07
"Je kunt ook op de kaart zetten In plaats van bloemen : ✉️ De zo verkregen bijdragen kun je dan gebruiken voor bijkomende kosten van de uitvaart."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje