0
Terug naar overzicht

Bloemen voor het afscheid: welke kies je?

25/08/2020
Redactie
Delen:
Bloemen voor het afscheid

Bloemen kopen voor het afscheid is vaak toch een stuk lastiger dan gedacht. Welke soort bloemen kies je? Welke kleuren zijn geschikt? Waar moet je rekening mee houden? Allemaal vragen die je jezelf stelt bij het kiezen van de bloemen voor het afscheid. Om je een beetje op weg te helpen beantwoorden wij al deze vragen en delen wij een aantal tips.

Wat is jouw relatie tot de overledene?

Een belangrijke factor bij het uitzoeken van de bloemen voor de begrafenis of crematie is jouw relatie tot de overledene. Vertel de bloemist wat meer over jouw band met de overledene en overleg samen met de bloemist welke bloemen het meest geschikt zijn voor het afscheid. Een bloemist kan jou helpen bij het uitkiezen van bloemen die de overledene eer doen op een manier die bij jullie relatie past. Lees ook eens het artikel 'Etiquette uitvaartbloemen: informatie en tips' om hier wat meer over te weten te komen.

Wat past bij de overledene?

Als je weet wat de lievelingsbloemen van de overledene waren, dan kun je jouw keuze hierop afstemmen, mits er in de rouwkaart wordt gevraagd om specifieke bloemensoorten of bloemen met een bepaalde kleur. Hield de overledene bijvoorbeeld van zonnebloemen? Dan is het een mooi gebaar om dit mee te nemen in jouw keuze voor de bloemen voor het afscheid. Je kunt ook kiezen voor bloemen in de lievelingskleuren van de overledene.

Bloemen met een betekenis

Bijzondere en geschikte bloemen voor het afscheid kiezen is niet zo makkelijk als het lijkt. Het kan daarom erg handig zijn om de betekenis van bloemen in het rouwboeket te kennen. Daarnaast kan het je ook helpen bij het uitkiezen van de bloemen voor in de rouwkransen en decoratie. Misschien past een bepaalde symboliek van een bloem wel heel erg bij de overledene of de relatie die jullie hadden. Bekijk maar eens de symboliek van de verschillende bloemsoorten. Zo staat de Alstroemeria bijvoorbeeld symbool voor een langdurige vriendschap.

Speciale bloemstukken of kransen 

Er is veel meer mogelijk dan een bloemenboeket voor het afscheid. In plaats van een boeket kun je in goed overleg met de nabestaanden ook kiezen voor kistbedekking. Dit is een bloemstuk dat de gehele bovenkant van de kist bedekt. Of een kleiner bloemstuk dat op de kist neergelegd kan worden. Ook een rouwkrans die op een standaard naast de kist kan worden gezet is een optie.

In Rotterdam hebben sommige bloemisten die gespecialiseerd zijn in rouwstukken een bloemenkrans in hun assortiment met in het midden de letter F in rode bloemen. Het gaat immers om de F van Feyenoord. Voor de échte Feyenoordfans kan dit een mooie toevoeging zijn aan een persoonlijke uitvaart. Natuurlijk kan ook het embleem van een andere sportclub in een krans worden verwerkt. Of iets heel anders wat bij de overledene past, bijvoorbeeld een bloemstuk in de vorm van een hart TessRose kan jou hier goed bij helpen. Zij maakt prachtig bloemwerk geheel passend bij jouw dierbare; van een liefdevol hart tot een gehele kistbedekking vol mooie veldbloemen.

Bloemen bij een afscheid hoeven niet altijd traditioneel te zijn. Zeker niet als de overledene bij de eindbeslissing centraal staat. Neem maar eens een kijkje bij de professionele bloemisten op onze leverancierspagina. Zij kunnen jou adviseren bij het kiezen van speciale bloemstukken of kransen.

Het budget

De prijzen van de verschillende bloemstukken zijn erg uiteenlopend. Een rouwboeket is het meest toegankelijk, maar kan net zoals de wat duurdere bloemstukken net zo mooi en persoonlijk zijn. De kistbedekking en de rouwkrans zijn wat duurder dan het rouwboeket. Bepaal daarom voor jezelf wat je er aan kunt uitgeven en bespreek jouw budget en jouw wensen voor de bloemen met de bloemist. De bloemist kan jou duidelijk vertellen wat er allemaal mogelijk is binnen het budget en jou hierin adviseren. Anders Bloemstyling bespreekt samen met jou al jouw wensen en biedt de ruimte voor persoonlijke toevoegingen aan de bloemencreatie.

Bloemen voor het afscheid kiezen: belangrijke tip 

Let altijd goed op wat er over de bloemen staat vermeld op de rouwkaart of in de rouwadvertentie. Soms wordt er namelijk aangegeven dat bloemen niet gewenst zijn, of juist dat de overledene erg van bepaalde soort bloemen hield. Probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een bloemist die het rouwbloemwerk een bijzondere invulling kan geven en graag met jou meedenkt? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk alle bloemisten

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje