Terug naar overzicht

Wat zet je op de verjaardagskaart voor iemand in rouw?

02/06/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
verjaardagskaart voor iemand in rouw

Een goede vriend(in), collega of familielid is binnenkort jarig. Je wilt graag een verjaardagskaart sturen, maar weet eigenlijk niet zo goed wat je erop moet zetten, omdat hij of zij onlangs een dierbare heeft verloren. Een viering zit er dit jaar niet in, maar je wilt zijn/haar verjaardag ook niet stilzwijgend laten passeren. Om je op weg te helpen delen wij enkele tips voor wat je op de verjaardagskaart voor iemand in rouw kunt zetten.

Verjaardagskaart voor iemand in rouw: tips en alternatieven

1. Kies voor een minimalistische kaart

Bij een verjaardagskaart denk je al snel aan uitbundige kleuren, grappige teksten en vrolijke afbeeldingen. Als je een verjaardagskaart verstuurt naar iemand in rouw kun je hier het liefst van wegblijven. Kies in plaats daarvan voor een minimalistische kaart, zonder allerlei toeters en bellen. Tegenwoordig zijn neutrale kaarten in vrijwel iedere winkel te vinden; een kaart met slechts een bloemetje op de voorkant, een kaart zonder standaard tekst aan de binnenkant zodat je genoeg ruimte hebt voor een persoonlijk geschreven bericht of een simpele kaart met slechts "Gefeliciteerd lieverd" op de voorkant. Kortom: keuze genoeg! Je kunt echter ook zelf aan de slag gaan en online een gepaste kaart ontwerpen voor de bijna jarige in rouw. Tip: kies voor zachte kleuren zoals pastel- en natuurtinten of houd het simpel en kies voor een witte kaart.

2. Schrijf vanuit je hart

In een verjaardagskaart voor iemand in rouw schrijf je natuurlijk iets meer dan alleen "Van harte gefeliciteerd" en vermijd je standaardteksten zoals "Maak er een fantastische verjaardag van!" het liefst. Houd er rekening mee dat de ontvanger net een dierbare heeft verloren en dat het gemis juist op deze dag extra voelbaar is. Hij of zij heeft veel verdriet en de emoties kunnen hoog zitten. Schrijf daarom een persoonlijke tekst waarin je degene met een ingehouden toon feliciteert en het verlies en gemis erkent. Laat ook vooral weten dat je aan hem of haar denkt. En vergeet het allerbelangrijkste niet: schrijf vanuit je hart! Dan zit je vrijwel altijd goed.

3. Je steun betuigen

Als je het moeilijk vindt om de verjaardagskaart voor iemand in rouw te vullen, wat niet per se hoeft natuurlijk, kun je ook je steun betuigen. Zoals we eerder al kort omschreven, kun je er vanuit gaan dat de aankomende verjaardag niet 'uitbundig' wordt gevierd, omdat zijn/haar dierbare er nu niet meer bij kan zijn. Wens de ontvanger daarom ook sterkte toe. Gaat het om iemand die dicht bij je staat? Dan kun je in jouw tekst op een subtiele manier benadrukken dat je in deze moeilijke periode voor hem of haar klaarstaat. Een toepasselijk gedicht of een bemoedigende quote kan jou wellicht helpen om dit mooi te verwoorden.

Alternatieven voor een verjaardagskaart voor iemand in rouw

Als je liever geen verjaardagskaart wilt versturen of als je het lastig vindt om te bepalen wat je op de kaart wilt zetten, kun je er voor kiezen om de rouwende op een andere manier een hart onder de riem te steken op zijn of haar verjaardag. Wij lichten drie alternatieven uit:

Stuur een Troostbox

Als je niet goed weet wat je moet opschrijven en toch graag een stukje liefde, zorg of ontspanning wilt bieden, is de Troostbox een perfect alternatief. De box is gevuld met mooie en lieve artikelen die je cadeau kunt doen aan iemand in rouw. De toepasselijke producten kunnen op de verjaardag van iemand in rouw een kleine glimlach op het gezicht toveren. Of geef een ander liefdevol troostgeschenk cadeau. 

Pak de telefoon op

In plaats van een verjaardagskaart kun je natuurlijk ook altijd de telefoon oppakken om iemand te feliciteren. Voor iemand die zich eenzaam voelt na het verlies van een dierbare, kan een openhartig gesprek vaak heel veel betekenen. Vraag hoe het gaat en geef de jarige de ruimte om over zijn of haar gevoelens te praten. Een luisterend oor kan waardevol zijn voor iemand in rouw. Aan de andere kant kun je je natuurlijk ook voorstellen dat de jarige op deze dag door meerdere mensen wordt gebeld of juist geen behoefte heeft om te praten. Wees begripvol als hij of zij de telefoon niet opneemt en stuur in dat geval een lief berichtje.

Ga even langs (indien gewenst)

De een is liever alleen en de ander kan juist gezelschap gebruiken tijdens het rouwproces. Voordat je voor de deur staat van de jarige en "Verassing!" roept, kun je dus liever eerst vragen of er überhaupt behoefte is aan bezoek. Je wilt er graag voor je vriend(in), collega of familie zijn, maar het blijft van belang om zijn/haar wensen en grenzen te respecteren. Spontane (goedbedoelde) acties worden niet door iedereen gewaardeerd. Tip: besluit de jarige om een select groepje thuis uit te nodigen? Bekijk dan eens deze tips om een overledene te gedenken tijdens een verjaardag en andere feestdagen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje