0
Terug naar overzicht

Hoe kan je een overleden dierbare gedenken tijdens feestdagen?

30/01/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
Een overleden dierbare gedenken tijdens feestdagen

Eerder kon je in het artikel Hoe ga je om met rouw tijdens de feestdagen? al een aantal algemene tips lezen om het gemis tijdens de feestdagen wat dragelijker te maken. Bij het verlies van een dierbare zijn herinneringen je meest waardevolle bezit, omdat herinneringen ervoor zorgen dat je voor altijd verbonden blijft. Maar hoe sta je op bijzondere dagen stil bij mensen die er niet meer zijn? Een overleden dierbare gedenken tijdens feestdagen en speciale gelegenheden kan op verschillende manieren. Hieronder noemen we een aantal feestdagen en ook wat je dan kunt doen. Uiteraard kun je deze ideeën ook toepassen op andere bijzondere dagen.

Exact één jaar na het overlijden

Het herdenken van een overleden dierbare op de dag dat er precies één jaar voorbij is gegaan is vaak erg moeilijk. Veel mensen staan op deze dag extra stil bij de overleden persoon, je denkt namelijk terug aan het afgelopen jaar zonder hem of haar. Een creatieve manier om de overledene op deze dag te gedenken is door het maken van een persoonlijk herdenkingsplekje in huis. Hiermee sluit je het eerste jaar van verdriet af en creëer je een mooi plekje waarbij je de overleden persoon dichtbij je voelt. Dat kan al heel simpel door een foto te plaatsen die een mooie herinnering aan de overledene naar boven brengt en hier een mooie kaars bij te zetten die je regelmatig kan aansteken. In het artikel herdenkgebaren voor thuis vind je nog veel meer mooie voorbeelden om iemand in huis te herinneren.

Verjaardagen

Verjaardagen vieren van jezelf of van bijvoorbeeld je kinderen zonder die ene dierbare erbij kan een dubbel gevoel geven. Op deze dag hoor je blij te zijn maar je mist hem of haar op deze dag wellicht net wat meer. Je kunt wat kleine dingen doen waardoor die ene persoon er toch een beetje bij is voor je gevoel. Bijvoorbeeld door de favoriete taart van de overledene te bakken of zijn of haar favoriete drankjes te serveren. Ook kan het fijn zijn om de favoriete muziek van de overledene te draaien op verjaardagen. Wil je stilstaan bij de geboortedag van de overledene? Dan is het misschien een mooi idee om iets kleins te organiseren voor een select gezelschap. Ga een drankje doen in haar of zijn favoriete café of ga met elkaar uit eten. Aansluitend zou je een bezoek kunnen brengen aan zijn of haar graf indien de overledene begraven is. 

Bruiloft

Een overleden dierbare gedenken tijdens feestdagen zoals een trouwdag en het trouwfeest kan je op een creatieve manier doen. Je trouwdag is één van de mooiste dagen uit je leven. Maar helaas voor sommigen ontbreken er een of meerdere belangrijke personen. Je mag daar best even bij stil staan als je dat wilt. Dat kan heel subtiel. Ben je van plan om bijvoorbeeld witte ballonnen te gebruiken? Denk dan eens aan ballonnen in de lievelingskleur van de overledene. Door deze tegelijk op te laten gaan in de lucht creëer je toch een mooi moment met een knipoog naar de overledene. Ga je een speech geven? Dan zou je hierin ook aandacht kunnen geven aan de overledene. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je hem of haar juist op dit bijzondere moment heel erg mist en dit graag met hem of haar gedeeld zou hebben. Ook is het een idee om de lievelingshapjes van de overledene te serveren op de bruiloft.

Huwelijksjubileum

Als de overleden dierbare je partner was, dan heb je jaarlijks weer die moeilijke dag; jullie huwelijksjubileum of de dag waarop jullie elkaar ontmoetten. Iets moois om deze dag te doen is om het fotoalbum erbij te pakken waarin jullie trouwfoto's of leukste foto's staan. Steek naast je een kaarsje aan bij een foto van de overledene en herleef in gedachten de dag dat jullie trouwden of iets bijzonders meemaakten samen. Je kunt er zelf voor kiezen of je dit liever alleen doet of in gezelschap van familie. Als je het samen met anderen doet, kun je er ook voor kiezen om met elkaar mooie herinneringen aan hem of haar te delen.

Pasen

Pasen valt vaak samen met het begin van de lente. Als het droog is en er wellicht zelfs een zonnetje tevoorschijn komt kun je misschien wel een wandeling maken langs plekken waar hij of zij graag kwam. Op deze manier ben je er even uit en kun je fijne herinneringen ophalen. Daarnaast zijn er rondom Pasen ook herdenkingsdiensten te vinden, in een kerk bijvoorbeeld. Deze diensten geven nabestaanden de kans om mensen te herdenken die het jaar ervoor zijn overleden. Tijdens deze diensten worden de namen genoemd van de overledenen en is er de gelegenheid om een kaarsje aan te steken voor diegenen.

Kerst

Met de kerstdagen is het belangrijk om met de mensen te zijn die je liefhebt. Een overleden dierbare gedenken tijdens feestdagen zoals Kerst kan op verschillende manieren. Een mooie manier om herinneringen op te halen is door iedereen te vragen om iets mee te nemen dat hem of haar herinnert aan de persoon die er niet meer is. Het kan gaan om een voorwerp dat de overledene ooit heeft gegeven of simpelweg een leuke herinnering samen die je nooit meer zal vergeten en graag wilt delen.

Oud en nieuw

De feestdagen aan het eind van het jaar staan vooral in het teken van familie en vrienden die bij elkaar komen en elkaar het beste wensen voor het komende jaar. Een unieke en passende manier om een overledene te herdenken op oud en nieuw is door gezamenlijk een wensballon op te laten gaan op een van de favoriete plekken van de overledene. Fluister om de beurt een wens voor de overledene in de wensballon en laat die dan los. Kijk samen toe hoe de wensballon langzaam opstijgt.

Uit het oog, maar nooit uit het hart

Het is fijn om op feestdagen en belangrijke momenten samen te zijn met je dierbaren. Op deze dagen mis je iemand die er niet meer is vaak het meest. Een overleden dierbare gedenken tijdens feestdagen en speciale gelegenheden kan er voor zorgen dat je het gevoel krijgt dat diegene er toch een beetje bij is. Een overleden dierbare gedenken tijdens feestdagen kan natuurlijk op meerdere manieren. Heb jij misschien nog een idee die wij aan deze lijst kunnen toevoegen? Laat het ons weten in de comments!

Delen:

Leveranciers

Zoek je een product waarmee je een dierbare kunt gedenken? Bekijk dan onderstaande bedrijven.
Bekijk alle leveranciers

Reacties (2)

Reactie van Elvira Ventriglia op 19 apr. 2023 18:35
"Ik zou graag ballonen in de lucht laten vliegen voor de verjaardag op de kerkhof mag dat"
Reactie van Morscha op 16 apr. 2021 08:34
"Bedankt voor dit artikel. Het heeft mij geholpen met ons huwelijksjubileum en andere dagen. Ik blijf continue op zoek naar nieuwe ideeën. Nogmaals heel erg bedankt!"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje