Terug naar overzicht

Een intieme uitvaart in een eeuwenoud pand

03/11/2020
Redactie
Delen:
uitvaart in een eeuwenoud pand
Advertorial

Op een rustieke locatie, aan de Diemerzeedijk in Amsterdam-Oost ligt het Gemeenlandshuis. In dit prachtige, eeuwenoude monument kunnen uitvaarten georganiseerd worden. Maaike Odolphi van de Vereniging Hendrick de Keyser –die het pand in eigendom heeft- vertelt over de vele mogelijkheden van een uitvaart in het Gemeenlandshuis. Zoals de meeste locaties van Hendrick de Keyser is het Gemeenlandshuis ook een pand met een bijzondere, rijke geschiedenis. Eeuwenlang werd hier vergaderd over de dijken in het gebied tussen Zeeburg en Diemen. Het gebouw stamt uit 1726, en was tot in 2008 in het bezit van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. Daarna kwam het in het bezit van de Vereniging Hendrick De Keyser. Maar de rijke geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met het pand en de omgeving waar het staat.

Monument van de strijd tegen het water

“Het Gemeenlandshuis is de plek waar vroeger de hoogheemraden bijeen kwamen om te vergaderen over de verdediging van het gebied tegen het water. De locatie aan de vroegere woeste Zuiderzee is dan ook geen toeval.” Maar de Zuiderzee werd ingedamd, en het water aan de voorkant van het pand werd heel wat minder woest. Het Gemeenlandshuis bleef statig staan, als monument van de oer-Hollandse strijd tegen het water.

Binnen de ring van Amsterdam

“De locatie zelf is bijzonder in de zin dat het relatief dicht bij Amsterdam ligt, nog net binnen de ring. Maar het is omringd door water en prachtige natuur en dat maakt het extra bijzonder. Het is een rustgevende locatie en dat maakt het dan ook bij uitstek geschikt voor een uitvaart in een intieme setting. De capaciteit is maximaal 100 gasten. Uiteraard is het mogelijk om zowel binnen als buiten een ceremonie te houden.

Een kijkje in en rondom het Gemeenlandshuis

Uitvaart per boot

Buiten deze mogelijkheden is er nog een bijzonderheid die het Gemeenlandshuis extra speciaal maakt: de mogelijkheid om een uitvaart in de meest letterlijke zin van het woord te organiseren: per boot dus. Odolphi legt uit hoe dit in zijn werk gaat: “Onze eigen tuin is natuurlijk een enorm belangrijk onderdeel van het geheel. Het ligt vrij verscholen, als je naar achteren doorloopt zou je zo vergeten dat je eigenlijk nog heel dicht bij Amsterdam bent. Hier bevindt zich ook de aanlegsteiger waar een boot kan aanmeren voor een uitvaart. Deze boot kan speciaal voor deze gelegenheid worden gehuurd.”

Door de rust en het water realiseer je je bijna niet dat je nog in Amsterdam bent

Ingetogen chique

“Vanuit de tuin gezien is het Gemeenlandshuis misschien nog wel indrukwekkender. Het pand is voor de helft in de dijk gebouwd, dus is het vanaf de achterkant nog groter. Het interieur is verder zo authentiek mogelijk gehouden. Als je via de voorkant binnenkomt zie je meteen de prachtige hal met fenomenaal stucwerk. Het is prachtig en rijk gedetailleerd, maar het blijft wel ingetogen. Dat is de sfeer die we ook uit willen dragen, ingetogen chique. De twee zalen kenmerken zich door de grote hoeveelheid aan natuurlijk licht dat door de grote ramen naar binnen valt. Als je uit die ramen kijkt zie je eigenlijk vooral het water dat het gebouw aan de achterkant omsluit.”

Korte lijntjes

Een dergelijk pand biedt natuurlijk een enorme hoeveelheid aan mogelijkheden. Een uitvaart binnen of buiten, of zelfs een uitvaart per boot: het team achter het Gemeenlandshuis kan het allemaal realiseren. Odolphi: “We werken met een klein, hecht team. Daardoor blijven de lijntjes kort en kunnen we een extra persoonlijke aanpak realiseren. We werken in eerste instantie met een aantal vaste cateraars die een grote keur aan mogelijkheden bieden. Eventueel is het ook mogelijk om zelf een ander cateringbedrijf te zoeken. Ook qua aankleding is er heel veel mogelijk. Het pand op zichzelf is al een lust voor het oog, maar er kan natuurlijk altijd naar wens worden gedecoreerd.”

Het totaalplaatje

De combinatie van een prachtig, historisch pand en een uitstekende en complete aanpak van een hecht team maken het Gemeenlandshuis zo uniek. Er is volgens Odolphi echter nog een ding dat het misschien wel extra bijzonder maakt. “Het is een relatief onbekende locatie, zeker voor het organiseren van een uitvaart. Maar juist het totaalplaatje leent zich ontzettend goed voor een persoonlijk, maar zeker ook intiem afscheid.”

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor organiseren van een uitvaart in het Gemeenlandshuis? Kijk dan even rond op de website of neem contact op met de Vereniging Hendrick de Keyser.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje