0
Terug naar overzicht

De verschillen tussen een rouwcentrum en een andere uitvaartlocatie

21/07/2020
Redactie
Delen:
andere uitvaartlocatie

Als je op zoek gaat naar een mooie uitvaartlocatie voor je dierbare, krijg je wellicht één van de volgende suggesties te horen: 'kies een mooi rouwcentrum' of ‘je kunt ook voor een andere locatie dan een rouwcentrum gaan’. Omdat een keuze maken hiertussen moeilijk kan zijn voor nabestaanden, zetten wij belangrijke verschillen tussen een rouwcentrum en een andere uitvaartlocatie op een rij.

De locatie

Een belangrijk verschil tussen een rouwcentrum en een andere uitvaartlocatie is de sfeer. Terwijl een rouwcentrum vaak wat zwaar aan kan voelen en sober is ingericht, kan een andere locatie juist een hele warme en open sfeer hebben. Zo kun je bijvoorbeeld een uitvaart houden in Fokker Terminal of 't Boshuys. Daarbij komt dat je de locatie kunt laten aansluiten op de wensen van de overledene. Hield hij of zij van kastelen? Dan kun je kiezen voor een uitvaart in Kasteel de Wittenburg. Een creatieve, artistieke vrijdenker zou zich ongetwijfeld hebben thuis gevoeld in één van de Amerpodia locaties.

Natuurlijk is elk rouwcentrum verschillend en hebben deze ook voordelen ten opzichte van een ander soort locatie. Zo kan het goedkoper uitpakken om afscheid te nemen in een rouwcentrum en kan alles plaatsvinden op dezelfde locatie, dus zowel de plechtigheid als het begraven of cremeren. Maar als je rustig de tijd wilt nemen voor elk aspect van het afscheid, hou er dan wel rekening mee dat de tijdsdruk bij een rouwcentrum hoger kan zijn dan een zelf gekozen plek voor de uitvaart.

Catering

De catering zou op beide plekken even goed kunnen uitpakken, maar dit verschilt per locatie. Rouwcentra hebben hier meestal wel ervaring mee en zullen dus ook diverse mogelijkheden kunnen bieden. Echter als je een uitvaart organiseert in een restaurant als 't Sfeerhuys of Ross Lovell aan den IJssel is een diner na afloop of een losse borrel ook zeker mogelijk. Wellicht kunnen ze serveren waar de overledene gek op was. Daarnaast komt een andere uitvaartlocatie met de voordelen als bijvoorbeeld het bieden van ambachtelijke producten in bijvoorbeeld een shared dining concept.

Prijs

Als je qua budget minder te besteden hebt, zal een rouwcentrum wellicht goedkoper zijn dan bijvoorbeeld een landgoed. Desondanks hoeft een andere plek voor de uitvaart niet per se duur te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook een uitvaart in je eigen tuin houden. Dan blijf je ook dicht bij het huis waar je dierbare al zijn of haar jaren heeft doorgebracht. En een toepasselijke catering voor het afscheid van je dierbare mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. Ben je benieuwd naar cateraars voor de uitvaart? Bekijk dan onze lijst aan cateraars voor een persoonlijke uitvaart.

Voorzieningen

Hoewel een andere locatie dan een rouwcentrum ook veel diverse mogelijkheden kan aanbieden, is een rouwcentrum vaak goed voorzien van apparatuur voor beeld en geluid. Een videopresentatie laten zien of een geluidsfragment laten horen van vroeger kan lastiger zijn bij een andere uitvaartlocatie. Ook het opbaren van de overledene is qua ruimte en voorzieningen wellicht makkelijker bij een rouwcentrum dan op een andere uitvaartlocatie.

Wil je de uitvaart zelf mooi laten vastleggen in beeld? Dan kun je een videograaf inhuren. Uitvaartvideo.net maakt bijvoorbeeld een kort filmisch verhaal met vele mooie hoogtepunten. Wil je in de film ook persoonlijk met jouw verhaal in beeld komen als nabestaande? Story of My Life maakt prachtige films om door te geven aan de volgende generaties.

Een andere uitvaartlocatie: de omgeving

Als je een omgeving wilt die ver weg ligt van de dagelijkse sleur, dan biedt een andere locatie meer vrijheid. Waar je bij een rouwcentrum het voordeel kunt hebben van een goede centrale ligging, kun je bij een andere locatie bijvoorbeeld weer genieten van mooie natuurelementen. Hou de uitvaart bijvoorbeeld op het water of op een uitvaartboerderij zoals de boerderij van Uitvaartzorg De Hoeve.

Elke locatie heeft voor- en nadelen. Het is afhankelijk van jouw voorkeur. Wellicht vind je nog inspiratie in ons artikel ‘bijzondere uitvaartlocaties’. Ben je nu op zoek naar een mooie uitvaartlocatie? Dan kun je ook een kijkje nemen bij onze partners voor een toepasselijke uitvaartlocatie.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje