Terug naar overzicht

Landelijk afscheid nemen: rust en ruimte naar eigen invulling

15/10/2020
Redactie
Delen:
uitvaartzorg de hoeve
Advertorial

Een boerderij is misschien niet het eerste waar we aan denken als locatie voor een passende uitvaart, maar wie een bezoek brengt aan de boerderij van Uitvaartzorg De Hoeve ziet het meteen: dit is juist een ideale plek. Hier staat alles in het teken van een afscheid in een rustige en gemoedelijke sfeer. “Bij ons voelt het niet alsof je in een rouwcentrum zit. Door de landelijke ligging bieden wij vrijheid en ruimte”, zegt Teun Haag, adjunct-directeur. Hij belooft een afscheid op maat, weg van de drukte.

Instrumenten op de uitvaart

De boerderij van Uitvaartzorg De Hoeve stamt uit 1608 en biedt verschillende mogelijkheden. Zowel de afscheidsdienst als de uitvaart en het bewaren van de overledene wordt geheel voor je geregeld. Uitvaartzorg De Hoeve verzorgt deze facetten ook los van elkaar, bijvoorbeeld wanneer je er wel het afscheid wilt houden, maar niet de uitvaart. 

De locatie bestaat uit diverse kamers. De voormalige pronkruimte is omgebouwd tot familiekamer waar je bij een open haard kunt zitten met een drankje. Hier is ook de mogelijkheid om de kist met de overledene te plaatsen om afscheid te nemen, maar deze kan naar behoefte ook een plek krijgen in de bijkamer. Wil je langer de tijd nemen om bij je dierbare te zijn? Dan biedt de locatie ook een zespersoons slaapvertrek. Voor de plechtigheid begeef je je naar de aula waar 120 mensen kunnen plaatsnemen en luisteren naar diverse muziekmogelijkheden. Teun stelt zich graag beschikbaar als begeleider op de piano en het orgel, maar zelf een instrument meenemen is ook mogelijk. Een dwarsfluit is aanwezig op de boerderij voor wie dit instrument wil bespelen. Ouderwets is de audio niet, want ook je cd of mp3 sluit je eenvoudig aan op speakers.

Buiten samenkomen

Niet alleen de binnenkant van de boerderij biedt een mooi decor voor de uitvaart. De buitenplaats bestaat uit een erf met een oude hooischuur met een verstelbare kap. Voor een besloten sfeer wordt de buitenruimte afgedekt met een zeil, waardoor de overledene ook buiten geplaatst kan worden. Dit hoeft niet op het erf, want de boerderij heeft ook een prieel waar de naasten kunnen samenkomen. En als de dierbare veel van dieren hield, is er nog een derde optie om de overledene bij het afscheid een plek te geven in de nabijheid van koeien.

Uitvaartboerderij vs. traditioneel rouwcentrum

Volgens Teun is de boerderij van Uitvaartzorg De Hoeve een ideale locatie als mensen angst hebben voor het proces rondom de uitvaart. De locatie biedt een rust, waardoor je het onderwerp volgens hem beter kunt relativeren. Teun beschrijft hoe mensen die verdrietig zijn meters het weiland in lopen voor kalmte en hoe jongeren doen alsof ze thuis zijn.

Ook met een beperkt budget, biedt de boerderij voldoende mogelijkheden. Ondernemer Teun doet graag een stapje extra voor een waardig afscheid tegen een kleinere prijs. Zo regelde hij ooit een kist voor een vrouw die deze niet kon betalen en anders gedwongen was haar man op een plank met een kleed te leggen. “De vrouw was helemaal blij. Dat was mij alles waard. Ik gun iedereen een waardig afscheid.”  

Speciale aanvraag voor catering

Speciale aanvragen voor catering en rouwvervoer, zijn Teun niet vreemd. Hij houdt rekening met alle behoeftes, uiteenlopend van biologisch eten tot aan drinken zonder E-nummers. Ook de aanvraag voor een Tesla als rouwauto of het rijden op een Harley Davidson met de kist behoort tot de opties. Door de indeling van het erf kan het rouwvervoer eenvoudig keren, waarna deze volgens toeristische route zijn weg vervolgt. Tegen het einde wordt de laatste rustplaats stapvoets betreden voor een eerbiedwaardig afscheid.

Een boerderij is een ideale locatie als je angst hebt voor het proces rondom de uitvaart.

Culturele uitvaart

Teun liep een lange weg voor hij bij de deur van de uitvaartbranche uitkwam. Begin 2018 zag hij kansen voor zichzelf om de boerderij in te zetten voor de uitvaart. De insteek van de locatie is om vooruitstrevend te zijn. “Veel mensen in de omgeving zijn traditioneel en bellen een ondernemer die bepaalt hoe iets eruit ziet. Wij willen laten zien dat bij ons alles mogelijk is.” Als je bijvoorbeeld een uitvaart wilt volgens bepaalde cultuur- of geloofsrituelen is de boerderij van Uitvaartzorg De Hoeve ook zeker geschikt. Alles is mogelijk: van rituele wassingen tot aan bidden bij het vuur.

Teun vertelt dat hij en zijn collega’s Anja van Erkel, Arjan Snoek en Simone Pot in alle opzichten willen meedenken. Als je geconfronteerd wordt met een plots overlijden, gaat het team met je om de tafel om de nodige zaken te regelen. “Of het nou om polissen of aangifte van overlijden gaat, wij willen mensen op alle gebieden ontzorgen. Als nabestaande hoef je niet meer te doen dan droevig bij de overledene zitten." 

Open karakter

De boerderij van Uitvaartzorg De Hoeve heeft een open karakter. Als klant staat het je vrij om langs te komen en informatie op te vragen. Je kunt hierbij ook rondkijken op de locatie. "De boerderij ademt een huiselijke sfeer uit. Als je langskomt, kun je gewoon gaan zitten en onder het genot van een kopje koffie al je vragen stellen." Deze aanpak blijkt succesvol. "Tijdens zo'n gesprek komen we gezamenlijk eigenlijk altijd wel tot een goed besluit."

De boerderij van Uitvaartzorg De Hoeve is een locatie waar je een landelijke uitvaart kunt hebben met ontelbare mogelijkheden. Ze zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. De ruimte is gelijkvloers en een gehandicaptenbus kan voor de deur parkeren.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje