0
Terug naar overzicht

10 veelgestelde vragen rondom het Donorregister in Nederland

20/07/2021
Redactie
Delen:
Donorregister

Op 1 juli 2020 is in Nederland een nieuwe donorwet ingegaan. Niet iedereen weet echter hoe deze nieuwe regeling met betrekking tot het Donorregister precies in elkaar steekt. Daarom beantwoorden wij in dit artikel 10 veelgestelde vragen rondom het Donorregister in Nederland.

Belangrijke vragen en antwoorden rondom het Donorregister in Nederland op een rijtje

1. Wat houdt de donorwet in Nederland in?

Als je in Nederland de leeftijd van 18 bereikt en ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente kom je terecht in het Donorregister. De keuze voor orgaan- en weefseldonatie heb je zelf in de hand. Deze kun je namelijk zelf invullen door middel van je DigiD op de website van het Donorregister. Wil je het liever via een donorregistratieformulier doen? Dat kan ook. Deze haal je dan op bij je gemeente of een bibliotheek in de buurt. Ook is het mogelijk om de aanvraag telefonisch te regelen. De keuze die je maakt kun je altijd veranderen!

Het kan ook zijn dat je een donorformulier ontvangt zonder dat je dit zelf aanvraagt. Dit gebeurt bij:

  • Jongeren die pas geleden 18 jaar zijn geworden. Zij ontvangen een donorformulier op naam;
  • als je bij een gemeente een paspoort, ID-kaart of reisdocument aanvraagt. Je krijgt sinds de zomer van 2021 dan ook een donorformulier mee om je registratie desgewenst te veranderen;
  • iedereen die sinds 3 jaar in Nederland woont, ongeacht nationaliteit. Zij ontvangen een donorformulier op naam.

2. Waarom zou je orgaandonor worden?

Door toestemming te geven om jouw organen na je overlijden te doneren, kun je mensen helpen die heel ziek zijn. Sommige mensen hebben een donororgaan nodig om te blijven leven, zoals bijvoorbeeld een nier, longen of een lever. Organen zijn niet het enige dat van belang zijn, ook weefsels kunnen erg belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan oogweefsel voor mensen met oogproblemen.

Op dit moment wachten er meer dan 1.000 mensen in Nederland op een orgaan. Terwijl ze wachten op een orgaan, overlijden ongeveer 150 mensen per jaar. Een overleden donor doneert gemiddeld 3 organen. Dit betekent dat orgaandonoren ongeveer 800 mensen per jaar redden! Helaas komen er steeds meer mensen bij op de wachtlijst. De meest gegeven reden waarom mensen kiezen om wel donor te worden, is omdat zij iets willen betekenen voor mensen die ziek zijn. Soms komt dit doordat zij zelf hebben meegemaakt hoe de kwaliteit van leven van een zieke in hun omgeving achteruit is gegaan. Zij hopen als orgaandonor het leven van iemand anders nog te kunnen redden.

3. Waarom zou je geen donor worden?

Er zijn natuurlijk ook redenen om geen donor te willen worden. Iedereen is vrij om hierin een eigen keuze te maken. Echter zijn sommige mensen niet helemaal juist geïnformeerd. Zo hebben sommigen het idee dat als je ziek bent, je automatisch geen donor kan zijn. Dat is niet het geval. Ook als je ziek bent of medicijnen gebruikt kun je orgaandonor worden. Bij het overlijden onderzoekt de arts welke organen of weefsels nog gebruikt kunnen worden voor een patiënt. Het kan natuurlijk voorkomen dat bepaalde organen of weefsels niet meer geschikt zijn voor transplantatie. Maar dat betekent niet meteen dat alle organen ongeschikt zijn.

Er zijn ook mensen die afzien van het idee om orgaandonor te worden vanwege hun geloof. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze compleet begraven willen worden of verbintenis met de ziel belangrijk vinden.

4. Hoe zit de nieuwe registratie wet in elkaar?

De nieuwe donorwet wordt ook wel actieve donorregistratie genoemd. De Rijksoverheid vraagt aan iedere Nederlander van 18 jaar en ouder die nog geen keuze over orgaandonatie en weefseldonatie heeft ingevuld in het Donorregister, dat wel te doen. Heeft iemand de twee herinneringsbrieven om zich te registreren ontvangen, maar niks ingevuld? Dan wordt deze persoon in het Donorregister automatisch vermeld met 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'.

Familieleden moeten in principe accepteren dat de overledene geen bezwaar had tegen doneren van organen of weefsels. Een arts zal met de familie de orgaandonatie bespreken. Als de familie kan aantonen dat de overledene geen orgaandonor wilde zijn, gaat de orgaandonatie niet door. Het doel van de nieuwe wet is vooral dat mensen hun keuze gaan registreren.

5. Bepaal je zelf wie jouw organen krijgt?

Je hebt zelf geen zeggenschap over wie jouw organen krijgt of wie jij bijvoorbeeld liever wilt uitsluiten. Een voorkeur aangeven is dus niet mogelijk. Er wordt vooral gekeken naar hoe hard iemand een orgaan of weefsel nodig heeft en of het überhaupt wel geschikt is.

orgaandonatie

6. Invullen Donorkeuze: hoe werkt dat?

Wat allereerst erg belangrijk is om te weten: orgaandonor worden is geen lichte beslissing. Het is een beslissing die erg lastig kan zijn en ook ontzettend belangrijk is! Lees daarom alle informatie goed door en neem de punten goed in je op. Pas als alles duidelijk voor je is kun je een weloverwogen keuze maken. Bespreek de keuze die je maakt ook met je naasten, het is essentieel dat zij op de hoogte zijn van jouw voorkeur.

Welke keuzes heb je bij het invullen van het Donorregister?

Bij het registreren in het donorregister kun je kiezen uit de volgende 4 mogelijkheden:

  1. Ja, ik wil donor worden. Je kunt invullen welke organen en weefsels je wilt doneren.
  2. Nee, ik wil geen donor worden.
  3. Mijn partner of familie beslist na mijn overlijden.
  4. Ik wijs één persoon aan die beslist na mijn overlijden. Wie?

7. Welke organen en weefsels zijn geschikt voor donatie?

Ook kun je in het Donorregister aangeven welke organen of weefsels je wilt afstaan. De organen die geschikt zijn voor donatie zijn:

  • hart;
  • nieren;
  • lever;
  • longen;
  • alvleesklier;
  • darmen.

Bij weefseldonatie gaat het om:

  1. huid;
  2. botweefsel, kraakbeen en pezen;
  3. oogweefsel;
  4. hartkleppen;
  5. bloedvaten;
  6. zenuwweefsel.

8. Kunnen mijn familie en naasten nog wel afscheid nemen van mij als ik donor ben?

Een angst waar veel mensen mee zitten... Maar we kunnen je gerust stellen: familie en naasten krijgen de tijd om afscheid te nemen. Vóór en na de donatie kunnen familie en naasten bij hun dierbare zijn. Ook fijn om te weten: het uitnemen van organen en weefsels gebeurt altijd met heel veel zorg. Het is van belang dat de donor er na de operatie zo natuurlijk mogelijk uitziet.

9. Hoelang zou een operatie kunnen duren?

Een operatie zoals deze is niet niks. Het moet precies gebeuren en dat kost ook veel tijd. Daarom kan het zo zijn dat een orgaandonatie 10 tot 24 uur kan duren. De artsen zijn zich ervan bewust dat naast het overlijden van een dierbare dit ook nog eens extra zwaar kan zijn. Dit is ook de reden waarom een Orgaandonatiecoördinator (ODC) ervoor zorgt dat de familie de gehele tijd op de hoogte blijft van wat er gebeurt en gaat gebeuren.

De tijd tussen het vaststellen van het overlijden en het uitnemen van de organen verschilt nogal. Dit kan liggen tussen de 4 tot 12 uur. Als het lichaam van een weefseldonor binnen 6 uur wordt gekoeld kan het gebeuren dat de weefsels nog tot 24 uur na het overlijden worden uitgenomen voor transplantatie. Om deze reden kan een weefseldonatie 8 tot 28 uur duren. 

10. Kan iedereen orgaandonor worden? 

In principe kan iedereen donor worden, of je nou jong, oud, gezond of ziek bent. Er is geen maximumleeftijd voor donatie. In sommige gevallen kun je om medische redenen echter geen donor zijn. Ook al ben je geregistreerd in het Donorregister. Daarnaast is orgaandonatie alleen mogelijk wanneer iemand in het ziekenhuis is overleden. De arts stelt de dood vast door vastgelegde regels en afspraken te volgen. De oorzaak van het overlijden bepaalt hoe de orgaandonatieprocedure verder verloopt en welke organen en weefsel geschikt zijn om te transplanteren.

Bron: Donorregister, Rijksoverheid

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje