Terug naar overzicht

Fotograferen op locatie

02/03/2018
Redactie
Delen:
Fotograferen op locatie

Steeds minder vaak fotografeer ik een uitvaart in een kerk. Deze tendens is al een poos gaande. Met de komst van de crematoria, de ontkerkelijking en tegenwoordig de rouwcentra die in eigen beheer zijn. Of geheel andere locaties die als afscheidslocatie ingezet kunnen worden zoals kastelen, voetbalstadions, theaters, evenementenlocaties enzovoort. En dan zijn er nog de natuurbegraafplaatsen, die vaak ook een kapel of ruimte hebben voor een ceremonie en die in populariteit zijn toegenomen.

Ik geef toe: iedere uitvaart is uniek en kan prachtig en persoonlijk ingevuld worden. Dus wat mij betreft is het fantastisch dat mensen uit zoveel mogelijkheden kunnen kiezen voor datgene wat bij hen past. Als bekwaam afscheidsfotograaf probeer ik altijd het mooiste plaatje te maken. Dit is een uitdaging op alle plekken die worden ingezet als uitvaartlocatie. Op iedere locatie is het weer anders en kom ik nieuwe uitdagingen tegen.

Het belang van goed licht

Op veel plekken wordt de overledene voor het raam geplaatst en dan heb ik te maken met veel tegenlicht. Dan zijn er locaties waar er veel lichten op de plek waar de overledene komt te staan zijn gericht, waardoor ik veel contrast ga zien en soms moeite heb met de juiste belichting in combinatie met omringende mensen. Graag zet ik de nabestaanden en genodigden in een totaal plaatje op de foto.  Alles samen met de overledene, met de kist op de foto, zodat het duidelijk is in verhouding waar iemand zich bevond ten tijde van de afscheidsdienst. Dat de kist dan een uitgelichte vlek geeft is weleens mogelijk.

Nu was ik onlangs weer in een kerk. Ik weet niet wat het is, maar ik vind deze omgeving werkelijk iets toevoegen aan mijn beleving. Het komt vast door mijn interesse in alles wat met kunst te maken heeft. Een kerk heeft voor mij een sfeervolle uitstraling. Er is zoveel kunst te bewonderen. De glas in loodramen, de standbeelden, het houtsnijwerk, de schilderijen, de hoge pilaren en de beschilderde plafonds, een groot orgel, met goud belegde objecten, grote kandelaars en noem maar op.

De magie van het moment

Een uitvaartplechtigheid in een omgeving van de kerk geeft me vele mogelijkheden tot fotograferen van zowel grote totalen, tot kleine details. Van bovenuit naar beneden kijkend vanaf het koor of het orgel. En dat licht door de ramen! Als ik geluk heb schijnt de zon op bepaalde momenten precies goed door de ramen, om werkelijk adembenemende sfeerbeelden te kunnen maken. Dan zie ik de magie geheel tevoorschijn komen om deze dan ook te fotograferen.

Ik zou willen pleiten voor meer uitvaarten in zulke prachtige inspirerende plekken zoals een kerk, in plaats van de sobere moderne zalen. Al dan niet met een religieuze invulling, als dit niet gewenst is. Er zijn immers steeds meer kerken die geen kerkelijke functie meer hebben. Er komen nieuwe rituelen en zo hebben we het mooie beroep van ritueelbegeleider, die vaak een uitvaart een prachtige meerwaarde kan geven. Hoewel het interieur en de belichting in een kerk me inspireren, kan ik ook erg gecharmeerd zijn van andere locaties en de invullingen die dan gevonden worden krijgen zo volledige aandacht. 

De meerwaarde van foto's

Hoe ik het straks zou wensen voor mijn uitvaart, vind ik nog moeilijk aan te geven. Het is nog niet aan de orde: ik ben immers niet ziek of verwacht niet spoedig dood te gaan. Ik voel me in mijn bloei van mijn leven, al weet ik dat het plotseling over kan zijn. Dus nadenken erover is interessant genoeg. Zodat ook anderen weten wat je wensen zijn, mocht het zomaar voorvallen. Ik weet in ieder geval dat hoe je het ook invult, of welke locatie je ook kiest, dat foto’s ervan een waardevolle toevoeging geven. Om altijd nog weer terug te mogen kijken naar hoe het was. Want we maken het allemaal zo mooi en persoonlijk mogelijk om onze dierbare te eren.

Hoe zit het met jou? Heb jij al enige idee over wat je zou wensen bij je overlijden? Of enkel een paar zaken die je misschien zeker wenst? En denk je dat foto’s iets is wat je de nabestaanden zou willen meegeven? Ik hoor graag van je. Reageer onder dit verhaal en ik zal het lezen en waarschijnlijk terug reageren. Alvast dank!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje