Terug naar overzicht

Alles over de uitvaartondernemer

10/09/2018
Redactie
Delen:
taken van een uitvaartondernemer

Bij een overlijden, en zeker als deze plots is, komt er opeens heel veel tegelijk op je af. Je hebt te maken met allerlei emoties en moet ook nog van alles regelen voor de uitvaart. Gelukkig komt hier de uitvaartondernemer om de hoek kijken. Dit is de persoon die je gedurende de voorbereidingen en tijdens de dag van het afscheid zelf kan ondersteunen en begeleiden. Maar wat zijn nu precies de taken van een uitvaartondernemer? Op deze en andere vragen geven we uitgebreid antwoord.

Schakel tussen nabestaanden en personeel

Eigenlijk kun je de uitvaartondernemer ook wel omschrijven als de schakel tussen de nabestaanden en het personeel waar je in het geval van een overlijden mee te maken krijgt. Denk aan het personeel van een crematorium bijvoorbeeld. Of de leverancier voor jullie rouwkaarten. Als nabestaanden overleggen jullie dus alles met de uitvaartondernemer, die jullie wensen vervolgens zal communiceren met de juiste mensen. Maar een uitvaartondernemer kan nog veel meer betekenen. We zullen verderop in dit artikel verder ingaan op alle andere taken van een uitvaartondernemer.

Uitvaartondernemer niet verplicht

Het inschakelen van een uitvaartondernemer is overigens niet verplicht. Het is naar ons idee wel raadzaam om een uitvaartverzorger of -ondernemer in de arm te nemen, omdat er in korte tijd veel zaken geregeld moeten worden waar je waarschijnlijk niet dagelijks mee bezig bent. Maar je kunt bepaalde zaken zeker zelf regelen of samen met de uitvaartondernemer oppakken. Je kunt - als dat mogelijk is, bijvoorbeeld in geval van ziekte - al voor het overlijden een uitvaartondernemer uitkiezen. Dit geeft een stukje rust. Je kunt dan ook al je wensen doornemen en bepalen wat je wel en niet door de uitvaartondernemer wilt laten regelen. Want wellicht wil je sommige zaken in eigen beheer houden.

Altijd vrije keuze van uitvaartondernemer

Er zijn veel verschillen tussen uitvaartondernemers. De een denkt heel erg met je mee, de ander heeft een zeer breed of juist bijzonder aanbod aan mogelijkheden voor de uitvaart en weer een ander is bijvoorbeeld gespecialiseerd in budget uitvaarten. Kijk maar eens bij dit overzicht van uitvaartondernemers, je zult zien dat er veel verschillende soorten uitvaartondernemers zijn. Bedenk dus goed wat je belangrijk vindt en kies een uitvaartondernemer die aansluit op jouw wensenpakket. Je hebt altijd de vrije keuze, ook als je een uitvaartverzekering hebt. Lees daarover meer in ons artikel 'De uitvaartverzekering: vijf vragen en antwoorden'. Wist je trouwens dat wij ook de uitvaart voor je kunnen regelen? Wij werken samen met verschillende uitvaartondernemers in het land die een persoonlijke RememberMe uitvaart kunnen organiseren. Aan de hand van jouw wensen kijken we welke uitvaartondernemer het beste bij jouw wensen aansluit. Bij ons geldt: niets moet en alles mag.

Taken van een uitvaartondernemer

Maar, wat zijn nou eigenlijk de precieze taken van een uitvaartondernemer? Het belangrijkste is dat hij of zij samen met jullie de wensen met betrekking tot de uitvaart bespreekt. Vervolgens zal hij/zij helpen in het maken van keuzes omtrent bijvoorbeeld de kist, rouwkaarten, uitvaartmuziek en de rouwauto. Ook heeft deze persoon een coördinerende rol op de dag van de uitvaart zelf. Onderstaand in grote lijnen een takenlijstje zoals deze er uit kan zien voor een uitvaartondernemer:

  • Controleren of de wettelijke verplichtingen voor wat betreft de uitvaart worden nageleefd
  • Kostenplaatje van de uitvaart maken
  • Een begraafplaats of crematorium benaderen en reserveren
  • Indien gewenst: het opstellen van een rouwadvertentie
  • Samen met jullie de rouwkaart uitkiezen/ontwerpen en ervoor zorgen dat deze worden afgedrukt
  • Zorgen dat alles voor de uitvaart geregeld wordt. Denk aan de locatie, kist of wade, de rouwbloemen, het rouwvervoer en de catering
  • Alles omtrent de opbaring/aflegging/verzorging van de overledene regelen
  • De uitvaartdienst regelen en ook op deze dag zelf een coördinerende rol vervullen

Bespreek je wensen

Kort gezegd is de uitvaartondernemer er dus om de taken van jullie als familieleden uit handen te nemen, zodat jullie je kunnen focussen op het verdriet en het verlies. Ben je er nog niet helemaal over uit hoe je het betreffende afscheid voor je ziet, bijvoorbeeld omdat het overlijden onverwacht was, dan is de uitvaartondernemer er ook om samen met jullie te sparren over een mogelijke indeling en ideeën. Probeer goed te bedenken wat je belangrijk vindt, een uitvaart kun je namelijk maar een keer doen. Ons advies is dan ook om duidelijk je wensen aan te geven zodat het afscheid zo goed mogelijk aansluit op deze wensen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje