Terug naar overzicht

WereldLichtjesDag: samen staan we sterk

09/12/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
wereldlichtjesdag

Rouwen na het verlies van een kind is erg moeilijk, er ontstaat een leegte die nooit meer kan worden opgevuld. Als ouder kan het ook erg lastig zijn om er 'zomaar' over te praten met anderen. Op WereldLichtjesDag krijg je echter de kans om ouders te ontmoeten die ook een kind hebben verloren. Ieder jaar, op de 2e zondag van december, is het WereldLichtjesDag. Op deze dag worden er overal in de wereld kaarsjes aangestoken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Wil je meer weten over de betekenis en het ontstaan van WereldLichtjesDag? Lees dan vooral verder!

Wat is WereldLichtjesDag?

WereldLichtjesDag draait om het herdenken van overleden kinderen. Het gaat om overleden kinderen van over de hele wereld, ongeacht de leeftijd en hoe lang het geleden is dat het kind is overleden. Een overleden dierbare blijft namelijk voor altijd in gedachten. Stipt 19:00 (lokale tijd) worden er over de hele wereld kaarsjes aangestoken. De gedachte achter WereldLichtjesDag is dat de wereld voor een momentje letterlijk oplicht voor een ieder die een kind is verloren. Ook is het voor ouders met een overleden kind belangrijk om te weten dat zij niet alleen zijn met hun verdriet en dat er mensen zijn die hetzelfde meemaken. Zij kunnen bij elkaar namelijk extra steun vinden, omdat zij elkaars leegte vaak het best begrijpen. Ook de steun van andere mensen en de gedachten dat er aan hen wordt gedacht kan erg veel betekenen.

Het ontstaan van WereldLichtjesDag

World Wide Candle Lighting, voor ons bekend als WereldLichtjesDag, is in 1997 ontstaan in Amerika. Het is opgericht door een organisatie genaamd 'The Compassionate Friends'. Hedendaags worden er op elke 2e zondag in de maand december op 19:00 (lokale tijd) kaarsen gebrand om stil te staan bij alle overleden kinderen. Door de verschillende tijdzones overal in de wereld is het de bedoeling dat er op WereldLichtjesDag ieder uur ergens op de wereld kaarsen worden aangestoken.

Het doel van WereldLichtjesDag

Het doel van WereldLichtjesDag is om alle overleden kinderen gezamenlijk te eren en herinneren door een kaarsje te branden en door te luisteren naar muziek, woorden die troost bieden en prachtige gedichten over rouw en verlies. Op deze manier wordt er een lichtpuntje gecreëerd in de donkere dagen van de maand december. Men vindt op deze dag troost en steun bij elkaar. 

WereldLichtjesDag in Nederland

In Europa zijn er in drie landen meer dan 100 locaties die meedoen aan WereldLichtjesDag. Op deze locaties kan iedereen die dat wilt elke 2e zondag van december een kaarsje aansteken ter nagedachtenis aan alle overleden kinderen in de wereld. In Nederland worden er op diverse locaties herdenkingsbijeenkomsten gehouden op deze dag. Het aantal locaties is de afgelopen jaren ook heel wat gegroeid, dus wie weet wordt er ook bij jou in de buurt een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd op de 2e zondag van december. Het speciaal voor deze dag geschreven lied ‘Precious Child’ wordt gespeeld, terwijl iedereen elkaar op deze bijzondere dag steunt.

Bezoek de officiële website van WereldLichtjesDag in Nederland en bekijk het aanmeldproces en het programma per locatie.

Voor wie is WereldLichtjesDag?

Deze dag is bestemd voor iedereen die een kind of een andere dierbare heeft verloren én voor iedereen die zich betrokken voelt en graag steun en medeleven wil tonen. Op deze dag komen mensen van allerlei leeftijden bij elkaar, van jonge kinderen tot volwassenen van boven de 80 jaar. Voor sommigen gaat het om een volwassen kind dat is overleden en anderen herdenken misschien wel een kind dat vóór de geboorte is komen te overlijden. Voor de een is het verlies nog heel vers en voor de ander is het al weer tientallen jaren geleden. Maar hoe je het ook went of keert: de pijn en het gemis die een ieder voelt blijven voor altijd bestaan. Daarom is het op deze dag juist zo mooi om ook met mensen te zijn die je niet kent, maar die wel hetzelfde hebben doorstaan. Samen stilstaan, omringd door lichtjes en elkaars steun.

Meedoen aan WereldLichtjesDag

Voor sommige locaties is het nodig om je aan te melden. Het aanmeldingsproces voor WereldLichtjesDag verschilt per locatie. Op deze manier wordt er bijgehouden hoeveel mensen er komen en wordt er een kaarsje voor je klaargezet. Daarnaast is het vaak ook mogelijk om de naam van een overleden kind door te geven bij de aanmelding, zodat deze wordt opgenoemd tijdens het herdenken. Ook is er op sommige locaties de mogelijkheid om zelf jouw verhaal te delen met anderen. Informeer voor de zekerheid altijd per locatie over het aanmeldingsproces en het programma van de dag. Is er bij jou in de buurt geen locatie waar een herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden op WereldLichtjesDag? Dan is het mogelijk om in jouw woonplaats zelf een WereldLichtjesDag te starten. Jouw locatie wordt dan toegevoegd aan de lijst.

Mocht er bij jou in de buurt geen herdenkingsbijeenkomst zijn of lukt het je gewoonweg niet om er bij te zijn, maar zou je toch graag willen deelnemen aan WereldLichtjesDag? Dan kun je dit natuurlijk ook gewoon vanuit huis doen. Steek om 19:00 een kaars aan in bijvoorbeeld de woonkamer. Doe dit alleen of samen met vrienden of familieleden.

Bron: WereldLichtjesDag

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje