0
Terug naar overzicht

Gedenksymbolen: de betekenissen

18/10/2018
Redactie
Delen:
Gedenksymbolen

Je kent ze wel: die welbekende gedenksymbolen, zoals een engel bijvoorbeeld, of een hart. Prachtig om te gebruiken op bijvoorbeeld je rouw- of bedankkaart, maar nog mooier om te gebruiken als je weet welke oorspronkelijke betekenis er achter welk symbool schuilt. We snappen dat je misschien niet al deze betekenissen in je hoofd hebt zitten. Daar zijn wij dan weer voor. Welke vind jij het beste bij jezelf passen?

21 gedenksymbolen en hun betekenis

Ankertje
Dit symbool staat voor standvastigheid en hoop. Een ankertje met een gebroken ketting staat voor het einde van een leven.

Kroon
De kroon staat -inderdaad- voor bekroning en lof. Ook staat dit teken voor het leven na de dood.

Vogel
Een vogel die zijn vleugels spreidt symboliseert zowel de ziel, vrede, het eeuwige leven als spiritualiteit.

Kruis
Dit is zonder twijfel één van de bekendste gedenksymbolen uit het lijstje. Deze staat voor vertrouwen en herrijzen. In militaire context staat het kruis weer voor overwinning en bekroning.

Boek
Dit gedenksymbool staat voor zowel de Bijbel, als voor een bericht vanuit God. Ook wordt dit teken gebruikt bij iemand die gestorven is aan een ziekte en voor hetgeen hij in die periode allemaal heeft weten te bereiken.

Klaproos
De klaproos betekent ook wel 'eeuwige slaap'.

Ster
Zie je een ster op een rouwkaart staan? Dan kan hiermee 'de begeleiding van God' bedoeld worden. Een ster met vijf punten symboliseert de Ster van Bethlehem en een ster met zes punten staat voor een creatie van God.

Zandloper
De zandloper kan staan voor een leven dat te kort heeft geduurd, oftewel: de tijd die eigenlijk veel te snel gegaan is.

Palmblad
Een blad van een palmboom staat voor een spirituele overwinning, succes en eeuwige vrede.

Lammetje
Dit diertje staat voor onschuldigheid. Deze wordt dan ook vaak gebruikt in het geval van een sterfte van een (klein) kindje.

Wijzende vinger
Een wijzende vinger wordt in verband gebracht met het pad naar de dood, maar wel met een positieve gedachtegang erachter. De wijzende vinger wijst namelijk in principe naar de hemel.

Leeuw
Een leeuw straalt de kracht van God uit en beschermt je tegen kwade geesten.

Rode roos
Dit bloemtype betekent ook wel 'liefde', 'hoop' en 'geslaagde liefde'.

Lelie
'Zuiverheid', 'onschuldigheid', 'puurheid' en 'verrijzenis'.

Piramide
Dit van oorsprong Egyptische gedenksymbool wordt geassocieerd met 'verrijzenis', 'het eeuwige leven', 'verlichting' en 'spirituele verwording'.

Vlinder
Een vlinder symboliseert de herrijzenis van Christus.

Zon
Een zon die opkomt staat voor een nieuw leven. Een zon die schijnt staat weer voor 'everlasting love', oftewel eeuwig durende liefde.

Ketting
Dit gedenksymbool kan drie dingen betekenen: 'vriendschap', 'liefde' en 'eerlijkheid'.

Zwaard
Deze beschermt tegen kwade invloeden van buitenaf.

Hartje
Het hart symboliseert -naast de liefde- zowel genegenheid als je toewijding aan de dood. Twee hartjes die met elkaar in connectie staan, staan voor een gelukkig huwelijk.

Infinity of lemniscaat
Het infinity teken - de liggende acht- staat bekend voor zijn oneindigheid, eeuwigdurende liefde en kracht. Daarnaast staat het symbool voor constante vernieuwing, harmonie, evenwicht en verbondenheid.

Ken je nog andere gedenksymbolen die missen in deze lijst? Laat het ons dan weten, zodat we de lijst verder kunnen aanvullen.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Jaspert op 3 okt. 2021 13:28
"Er zijn twee grote engelen en in het midden een groot hart. Daaronder een soort graftombe en in die graftombe zit en granieten kist. Zoiets wil ik hebben. Wat zijn daar de kosten van?"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje