0
Terug naar overzicht

Persoonlijk gebaar voor bij de uitvaart

13/08/2020
Redactie
Delen:
Persoonlijk gebaar voor bij de uitvaart

Er zijn duizend-en-een soorten bloemen waarmee je afscheid kunt nemen van een dierbare die er niet meer is. Maar het kan ook op een andere manier. Want misschien hield de persoon in kwestie niet zo van bloemen, of wil je naast bloemen ook iets anders doen. Wij presenteren: negen voorbeelden van een persoonlijk gebaar voor bij de uitvaart.

1. Persoonlijke memo

Ga voor een memo in de kleur of vorm die bij de persoonlijkheid van de persoon past. Ieder voor zich kan hier een persoonlijk berichtje op schrijven en dit op de kist plakken. Denk aan een spreuk die jullie samen delen, een omschrijving die jullie liefde typeert of een uitspraak waar jullie samen heel hard om hebben moeten lachen.

2. Herinneringsboekje

Maak een persoonlijk boekje waarin je al jullie mooiste, gekste en kostbaarste herinneringen bundelt. Dit kunnen teksten zijn, maar ook foto’s bijvoorbeeld. Of wat denk je van een pagina waarop je zijn of haar mooiste eigenschappen opsomt? Het is een mooi ritueel om dit boekje in de kist te leggen. 

3. Tijdlijn of fotoslinger als persoonlijk gebaar voor bij de uitvaart

Knutsel een tijdlijn of fotoslinger in elkaar die jullie mooiste momenten samen in beeld brengt. Zet elk moment op één kaartje en bind vervolgens de kaartjes –van oud naar nieuw- aan het touw. Je kunt deze om de kist heen leggen als versiering, maar je kunt het fotolint ook laten dienen als aankleding bij de uitvaart en in de ruimte zelf ophangen. Na het afscheid kun je er voor kiezen om het fotolint eventueel weer mee naar huis te nemen, om hem daar een mooi plekje te geven.

4. (Persoonsgebonden) donatie

Was de persoon in kwestie een hartpatiënt? Of leed hij/zij aan een ernstige ziekte? Je kan er dan voor kiezen om een persoonlijke donatie voor een goed doel achter te laten. Alle kleine beetjes helpen. Ook jouw persoonlijke envelopje. Als er geen ruimte is ingericht om een dergelijke gift achter te laten, kun je deze het beste persoonlijk geven aan de persoon die het dichtste bij hem of haar stond. Denk aan de partner, ouders of kinderen.

5. Wensballon

Als je hem of haar één ding mag toewensen, wat zou dat dan zijn? Geef jouw mooiste wens mee door middel van een (kleine) wensballon en laat deze achter in of naast de kist. Je kunt ‘m natuurlijk ook voor jezelf houden en op laten gaan op een plek waar jullie samen mooie momenten gedeeld hebben. Let wel op! Het is niet overal in Nederland toegestaan om een wensballon op te laten. Lees meer over de regels en gebruiken bij het oplaten van een wensballon in het artikel 'Wensballon oplaten: regels en gebruiken'.

6. Foto met tekst

Je weet wel: die ene foto waar jullie zo de slappe lach hebben samen. Of dat kiekje waar jullie samen naar de zonsondergang staren. Laat deze foto afdrukken op stevig papier en versier de achterkant met jouw allermooiste woorden. Tip: wil je jouw bericht liever anoniem houden? Plak hem dan op de kist, met de foto aan de voorkant.

7. Gepersonaliseerd kaarsje

Het kan ook mooi zijn om een kaarsje te laten personaliseren. Dit kan met een foto, maar je kunt het ook laten bedrukken met een tekst of tekening. Steek het kaarsje aan tijdens het afscheid en geef hem een mooi plekje, bijvoorbeeld op een tafeltje, bij de kist of op de plek waar mensen hun laatste boodschap kunnen achterlaten.

8. Handgeschreven brief

De perfecte manier om jouw bericht anoniem te houden. Misschien waren er dingen die je altijd tegen hem of haar wilde zeggen, maar nooit hebt gedurfd? Het mooie aan een brief is dat alle emoties samen komen. Zo lang en uitgebreid als jij zelf wilt. Leg de brief in de kist voordat hij dicht gaat en jouw woorden zullen altijd bij hem of haar zijn.

9. Het belangrijkste: jijzelf!

Het belangrijkste is altijd nog jouw aanwezigheid; het gegeven dat je persoonlijk afscheid neemt. Op dat moment, op die plek. Houd bij je keuze in een persoonlijk gebaar voor bij de uitvaart altijd rekening met de verzoekjes van familieleden en eventuele partner. Als er op de rouwkaart specifieke wensen staan aangegeven, is het wel zo netjes om je hieraan te houden. We hebben trouwens ook een artikel vol tips voor een persoonlijke uitvaart van begin tot eind.

Heb je zelf een mooi voorbeeld van een persoonlijk gebaar voor bij de uitvaart? Laat jouw idee(ën) achter in een reactie onder deze blog. Zo inspireren we elkaar!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje