Terug naar overzicht

Foute cadeaus om aan de nabestaanden te geven

29/06/2016
Redactie
Delen:
Foute cadeaus om aan de nabestaanden te geven

Eigenlijk kun je met cadeaus na een overlijden niet veel fout doen. Het is juist een blijk van steun als je iets aan de nabestaanden wilt schenken. Je laat weten dat je aan ze denkt. Toch kan het zo zijn dat sommige van deze geschenken wellicht niet zo goed overkomen, ondanks de beste bedoelingen. Wil je zeker weten dat je het niet 'verkeerd' doet? Lees dan onderstaande tips om te voorkomen dat je 'foute cadeaus' koopt om aan de nabestaanden te geven.

Feestelijke cadeaus

Er zijn van die typische cadeaus die je vooral geeft bij feestelijke aangelegenheden. Vaak ook nog voorzien van een vrolijke verpakking. Denk bijvoorbeeld aan een bierpakket, een fles champagne of een lekkere parfum. Het lijkt ons beter om deze cadeaus te bewaren voor bijvoorbeeld een verjaardag.

(On)bruikbare cadeaus

Bedenk bij 'bruikbare' cadeaus altijd goed of iemand iets met je cadeau kan doen. Zo is het een mooi gebaar om iemand alle benodigdheden te geven om te kunnen ontspannen in bad. Het is alleen jammer als iemand geen bad heeft... Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor bloemzaden om te zaaien in de tuin als diegene geen tuin heeft. Doe dus altijd even de check of iemand het cadeau wat je in gedachten hebt ook kan gebruiken.

Kunstwerken & schilderijen

Smaken verschillen, zeker als het om kunst gaat. De een houdt van modern en abstract terwijl de ander de voorkeur geeft aan romantisch en traditioneel. Een beeld van een Engel is bijvoorbeeld een mooi symbool om te geven, maar voor het moderne, abstracte type heeft het waarschijnlijk niet de voorkeur om in huis te plaatsen.

Geloofsovertuiging

Houd altijd rekening met de religie van de nabestaanden. Iemand die Katholiek is, zal wellicht niet zo snel een Boedha beeld in huis willen hebben. Ook kaarten met teksten die bedoeld zijn voor een glimlach op het gezicht komen bij bepaalde geloofsovertuigingen niet goed over.

Tegoedbonnen

Een tegoedbon voor een winkelketen of detailhandel lijkt ons minder gepast. Het laatste waar het hoofd van een nabestaande naar staat is het aanschaffen van nieuwe kleding of een te gekke gadget.

Survivalkit

Het kan een goed bedoeld idee zijn, indien je het juist aanpakt. Wellicht wil je wel echt een pakket samenstellen die de persoon in kwestie door een moeilijke periode kan helpen. Helemaal prima, maar dan lijkt het ons niet gepast om het een survivalkit te noemen omdat je dat associeert met andere zaken. Ten tweede is het aan de nabestaanden hoe zij het rouwproces aanpakken en geeft het beeld dat ze moeten "overleven" een fout idee. Goed idee dus om een pakket samen te stellen maar pak het wel juist aan.

Een foute kaart

Het is altijd fijn om een kaart te ontvangen met lieve woorden. Kijk wel even naar de context van de kaart. Humor kan in het geval van een overlijden niet altijd gewaardeerd worden. Hoe sterk en vrolijk iemand ook in het leven staat, dit verandert op het moment dat ze een verlies te verwerken hebben.

Bloemen van tankstation/supermarkt

Ben je te laat om bloemen te kopen en besluit je nog even langs de supermarkt of het tankstation te gaan? Tsja, doe het niet. Het komt niet zo netjes over als je een boeket rozen met het label van de supermarkt overhandigt tijdens een uitvaart. Dus rijd toch nog even om voor een mooi boeket van de bloemenzaak. Een mooi boeket bloemen hoeft overigens helemaal niet duur te zijn.

Chocolade

Een stukje chocolade kan voor sommige mensen dienen als troostvoer en kan je dus ook zeker geven. Ook hier geldt; investeer in een doosje lekkere bonbons van de chocolaterie en laat de de minder lekkere variant in de supermarkt liggen.

Ingelijste foto

Het is een mooi gebaar als je foto's wilt delen die je nog hebt van de overledene. De nabestaanden zullen deze herinneringen op beeld vast ook op prijs stellen. Het is echter beter om de foto niet in te lijsten. Laat de nabestaanden  bepalen hoe ze deze foto's willen gebruiken. Je kunt uiteraard wel aanbieden om samen een lijstje uit te zoeken als de nabestaande de foto graag wilt inlijsten.

Geld

We snappen dat het echt goed bedoeld is, een steuntje in de rug bieden als je weet dat een familie het wellicht moeilijk heeft. Toch kan je dit misschien op een andere manier opvangen, denk bijvoorbeeld aan iedere week een lekkere maaltijd langs brengen. Het zal zeker gewaardeerd worden.

Een belangrijke tip!

Wat eigenlijk nog vervelender is dan deze foute cadeaus geven, is niets van je laten horen. Je kunt al heel simpel een bloemetje, kaartje of een persoonlijk bericht via Facebook sturen. Het is weinig moeite om even iets te laten horen. Vaak vinden mensen het lastig om de juiste woorden te vinden voor dit bericht. Het is dan ook helemaal niet erg om te zeggen dat je even niet weet wat je moet zeggen, als je maar iets zegt. Om je op weg te helpen kun je deze tips voor het schrijven van een condoleance kaart doorlezen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje