0
Terug naar overzicht

Herkenbare situaties op de uitvaart voor de familie

18/04/2016
Redactie
Delen:
Herkenbare situaties op de uitvaart voor de familie

Het moment is daar: de dag van de uitvaart is aangebroken en als familie zullen jullie vandaag afscheid nemen van één van de meest dierbare personen in jullie leven. Ondanks het feit dat elke uitvaart anders is, zijn er voor de familie op de dag van de uitvaart wel bepaalde situaties die op de meeste afscheidsmomenten voorkomen. Van mooie en kostbare momenten tot moeilijke en meer pijnlijke scenario's: wij benoemen een aantal herkenbare situaties op de uitvaart voor de familie. Herken jij je als familielid in (één van) deze situatie(s)?

Het moment dat je het lastig vindt om alle mensen onder ogen te komen, omdat je bomvol met emoties zit

Klopt, het is best pittig om als familie al die mensen onder ogen te komen. Natuurlijk weet je dat deze mensen er allemaal voor jullie zijn en met de beste intenties aanwezig zijn op deze dag. Anderzijds ben je ook realistisch en weet je dat vandaag de volle aandacht op jullie gericht is. En ja: dat mag je best een beetje lastig vinden, zeker in deze situatie.

Het moment dat je alleen maar voor je uit kunt staren en woorden ontbreken

Om je heen hoor je de mensen praten, maar het enige wat jij kunt doen is voor je uit staren. Waar naartoe? Dat weet je eigenlijk niet eens. Je hoofd zit he-le-maal vol met allerlei gedachten en hoe veel je ook wilt zeggen, er komt geen woord uit je mond.

Het moment dat je een speech voordraagt en zowel moet lachen als huilen

Je hebt een prachtige uitvaartspeech geschreven en het moment is daar dat je hem mag gaan voordragen. Op het moment dat je begint met lezen schieten de tranen je in de ogen en volgt er een waterval aan tranen. Dapper lees je door en terwijl je de woorden op het papier op je mooist uitspreekt, begin je opeens te lachen. Het publiek trouwens ook. Waarom? Je hebt in je speech ook plaats gemaakt voor die ene grappige en gekke herinnering samen en dat is op een mooie manier door de hele zaal te voelen. Wauw.

Het moment dat dat je heel erg trotst bent op die ene persoon die zulke mooie dingen zegt over jullie overleden familielid

Naast jijzelf, zijn er ook een aantal andere mensen die een speech gaan voordragen. Mensen waarvan je het weet, maar misschien ook wel mensen waar je het helemaal niet van had verwacht. Trots luister je naar de mooie woorden die gesproken worden over jouw overleden dierbare. Wat is het fijn om te horen dat ook anderen zulke fijne en mooie momenten met hem of haar hebben mogen delen. Ja, hij of zij was echt een topper en dat realiseer je je nu nog even extra goed.

Het moment dat je een diepe zucht neemt en je jezelf mentaal voorbereidt op alle lieve condoleances

Het krijgen van al die lieve condoleances is heel erg fijn, maar anderzijds is het ook een beladen iets. Je zult iedereen -al is het maar heel even- persoonlijk te woord gaan staan en dat vergt best wel wat energie. Je neemt een diepe zucht en gaat ervoor. Achteraf ben je misschien wel het grootste deel van je energie kwijt, maar daarentegen wel enorm blij met al die lieve mensen die er voor je zijn. And that's all that matters.

Het moment dat je die ene foto bekijkt en je plots weer terug denkt aan dat moment samen

Daar is 'ie weer, die ene foto waar jullie samen op jullie gekst in beeld springen. Terwijl jij je ogen voor de derde keer laat glijden over dit kiekje, denk je terug aan de herinnering die achter dit kostbare beeld schuilt. Oh, wat was dat moment samen geweldig, maar oh, wat mis je hem of haar...

Het moment dat je eigenlijk best wel blij bent dat er ook nog tijd is om de mooie herinneringen te delen

Want ja: na al die tranen vind je het eigenlijk heel erg fijn om te horen dat de mensen ook aandacht besteden aan al die mooie herinneringen. Zo kunnen jullie als familie ook weer heel even plaatsmaken voor een glimlach, die na een dag als deze hartstikke welkom is.

Het moment dat iedereen de ruimte verlaat en je je zowel 'opgelucht' als 'verdrietig' voelt

'Opgelucht' omdat de dag voorbij is en jullie het als familie toch maar even samen gedaan hebben allemaal. 'Verdrietig' omdat je weet dat het rouwproces eigenlijk nu pas begint. Iedereen wandelt de deur uit en jullie beseffen het als geen ander: iedereen gaat door met hun leven, maar wij, wij beginnen net. Het geregel is voorbij en er is ruimte voor verdriet. Laat dit verdriet toe en geef al je emoties de ruimte, alleen dan zul je erachter komen op welke manier jij het verdriet op den duur een plekje zal kunnen geven.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje