Terug naar overzicht

Kleding van een overledene: wat kun je hiermee doen?

04/05/2016
Redactie
Delen:
Kleding van een overledene

Kleding is één van de dingen die iemand nalaat als hij of zij overlijdt. Het 'opruimen' van de kledingkast van een dierbare die er niet meer is, kan dan ook een hele emotionele en beladen opgave zijn. Want wat wil je eigenlijk met de kleding doen? De één vindt 't lastig om de kleding te bewaren, de ander vindt dit juist weer heel prettig. Wij praten je bij over de mogelijkheden omtrent de kleding van een overledene.

Schenken aan een goed doel

Iets doen voor een ander is altijd een mooi gebaar, zo ook een schenking doen aan een goed doel. Er zijn verschillende goede doelen waaraan je kleding van een overledene kunt schenken. Denk aan het Leger Des Heils bijvoorbeeld, of het Rode kruis. Ook zijn er speciale inzamelpunten voor kinderkleding, waar Stichting Kinderfonds er één van is.

Kleding van een overledene zelf dragen

De ene persoon zal zich hier fijner bij voelen dan de ander, dat is maar net wat jouw eigen gevoel je ingeeft. Het kan ook zo zijn dat je heel erg veel waarde hecht aan een bepaalde trui die hij of zij regelmatig uit de kast trok. Het is een mooi gebaar om jouw dierbare te eren middels het dragen en/of bewaren van deze trui.

Verdelen onder familie en/of vrienden

Vind je het lastig om zijn of haar kleding te bewaren, maar wil je wel graag dat de kleding van de overledene bewaard blijft binnen de vertrouwde kring? Dan kun je er voor kiezen om de kleding te verdelen onder vrienden en familie. Nodig de meest dierbare vrienden- en familieleden op een vrije middag eens bij je thuis uit, zodat jullie hier samen een beslissing over kunnen nemen.

Verwerken in tastbare stoffen herinneringen

Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwerken van kleding van een overledene in een tastbare herinnering. Zo kun je van die verzameling warme truien een lappendeken laten maken, of van dat fijne, grote overhemd een lekker groot kussen. Ook mooi: een kledingstuk verwerken in een knuffel voor een kind. Dit is tevens een mooie manier om jouw steentje bij te dragen aan het rouwproces van een kind. Wat heb jij eigenlijk gedaan met de kleding van je overleden geliefde? Vond je het fijn om de kleding bij je te houden of vond je het prettiger om de kleding bijvoorbeeld te schenken aan iemand anders? We horen graag jouw verhaal in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Reacties (2)

Reactie van S.P. Brouwer-Haytink op 15 dec. 2020 10:27
"Met de kleding van een dierbare die niet mer bij ons is, maak ik in opdracht unieke memorydekens en - kussens. Ieder met eigen wensen, ieder met een eigen verhaal. Regelmatig worden mijn klanten op dit idee gewezen door een rouwcoach. Het is een mooie manier om rouw te verwerken en over het verlies te praten... het uitzoeken van de kleding, herinneringen die weer naar voren komen en uiteindelijk een deken met alle mooie momenten in één oogopzicht. Een deken is als een fotoboek... je haalt het tevoorschijn als je er 'doorheen wilt bladeren', legt het weer weg als je er even minder behoefte aan hebt."
Reactie van lenie op 17 mei 2020 20:43
"Mijn man is vorig jaar augustus overleden .Na een hartoperatie is hij naar een horrorweek op de IC overleden. En hebben wij niet echt afscheid van hem kunnen nemen . Ik heb wel wat kleding afgegeven aan familieleden . En een deel hangt en ligt nog in de kast, Ik kan het niet weg doen nog niet. Wij hebben een grote beer die mijn man als het bed opgemaakt was op het hoofdeinde neerzette. Deze beer heb ik door een kleermaakster aan laten kleden met de kleren van mijn man. Zijn broek, riem, overhemd, shirt, jasje, sokken en pet .Ook heeft hij zijn bril op en ketting en horloge aan. Ik ben er super blij mee. Het geeft mij een beetje troost."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje