Terug naar overzicht

Onze top 20: feitjes en weetjes rondom uitvaart en rouw

14/01/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
feitjes en weetjes rondom uitvaart en rouw

Enige tijd geleden deelden wij een aantal bijzondere feitjes en weetjes over de dood. Het werd hoog tijd om weer het internet rond te speuren naar nog meer interessante en bizarre feitjes en weetjes rondom uitvaart en rouw. Bekijk hier onze top 20!

Top 20 feitjes en weetjes rondom uitvaart en rouw:

Belangrijke feitjes en weetjes rondom uitvaart en rouw

We beginnen met 7 wist je datjes waar je zeker wat aan kunt hebben als iemand in je omgeving komt te overlijden of als jij zelf in rouw bent. Was je er bijvoorbeeld al van op de hoogte dat:

1. Als je een auto erft, je als erfgenaam verplicht bent om binnen vijf weken na het overlijden het kentekenbewijs over te schrijven op jouw naam of die van een nieuwe eigenaar?

2. Er tijdens een uitvaart regelmatig wordt ingebroken bij de nabestaanden? Inbrekers speuren rouwadvertenties af op zoek naar het woonadres van nabestaanden en de datum en tijd waarop de uitvaart plaatsvindt. Als de woning op dat moment onbeheerd wordt achtergelaten kunnen ze ongestoord hun gang gaan.

3. Het rouwproces van kinderen en volwassenen van elkaar verschilt? Volwassenen denken vaak voortdurend aan het gemis, terwijl kinderen in stukjes rouwen. Het ene moment kunnen ze verdrietig zijn en het andere moment kunnen ze vrolijk spelen.

4. Je bij twijfel over de financiële situatie van de overledene de erfenis het best beneficiair kunt aanvaarden? Als er meer schulden dan bezittingen zijn, word je door een beneficiaire aanvaarding niet aansprakelijk gesteld voor de schulden.

5. Parentificatie vaak voorkomt bij verlies? Dit houdt in dat het kind de rol van de volwassene op zich neemt op emotioneel en sociaal gebied en hierdoor zelf niet aan rouwen toekomt. Lees hier meer over rouw bij kinderen.

6. Het rouwvervoer niet perse een traditionele zwarte rouwwagen hoeft te zijn? Je kunt namelijk ook kiezen voor een rouwwagen in de lievelingskleur van de overledene. Er is zoveel meer mogelijk voor het rouwvervoer.

7. Het niet overal in Nederland is toegestaan om een wensballon op te laten? Een wensballon oplaten brengt namelijk enkele risico’s, zoals brandgevaar, met zich mee.

Ook interessant om te weten!

Daarnaast zijn er ook bijzondere feitjes en weetjes rondom uitvaart en rouw waar je waarschijnlijk niet zo heel veel aan hebt, maar die wel heel erg interessant zijn om te weten! Misschien zit hier wel een goede conversatie-starter tussen voor op een saai feestje... Want wist jij al dat:

8. Er meer dan 200 lichamen aanwezig zijn op de Mount Everest? De lichamen zijn zo goed geconserveerd gebleven door de lage temperaturen, dat ze nu gebruikt worden als markeringen.

10. De laatste woorden van Thomas Edison waren "Het is erg mooi daar"?

11. Er meer mensen overlijden tijdens het maken van een selfie dan door een aanval van een haai? Selfies hebben de laatste jaren vijf keer meer mensenlevens geëist dan aanvallen door haaien. Wie had ooit gedacht dat het maken van selfies zo uitdagend kon zijn?

12. Het syndroom Cotard een zeldzame psychische aandoening is waarbij iemand de waan heeft dat hij dood is, niet bestaat of dat zijn organen ontbreken?

13. 'Bijna-dood ervaringen' blijkbaar veroorzaakt worden door een combinatie van dopamine en zuurstoftekort?

14. In Mexico ieder jaar op 1 en 2 november een feest wordt gehouden om alle doden te herdenken? Tijdens dit feest, genaamd Día de los Muertos, staan de deuren van de huizen wagenwijd open, zodat de doden op bezoek kunnen komen.

15. Wetenschappers van de Southampton Universiteit beweren wetenschappelijk bewijs te hebben, dat het bewustzijn nog een aantal minuten aanwezig kan zijn ondanks dat je klinisch dood bent verklaard?

16. Tijdens de middeleeuwen veel parochiekerken in Engeland gemeenschapskisten hadden? Deze werden geleend of gehuurd om de overledene van het huis naar het kerkhof te vervoeren. Eenmaal aangekomen bij het graf werd het lichaam uit de kist gehaald en in een eenvoudige lijkwade begraven.

17. Het hebben van een goed bezochte uitvaart een punt van aandacht is in Taiwan? Om een menigte aan te trekken huren sommige nabestaanden strippers in, organiseren ze danspartijen en uitgebreide feestjes, om zodoende mensen te verleiden aanwezig te zijn. Dat noemen wij nog eens het leven vieren!

Feitjes en weetjes rondom uitvaart en rouw: dieren

In onze top 20 met feitjes en weetjes rondom uitvaart en rouw mogen natuurlijk geen wist je datjes met betrekking tot dieren ontbreken! Wist je dat:

18. Olifanten en chimpansees hun doden begraven door bladeren en takken over ze heen te 'gooien'?

19. Er dieren bestaan die nooit doodgaan, of tenminste niet doodgaan door ouderdom? Zo bestaat er een kwal die zijn levenscyclus kan terugdraaien na een poliep status van drie dagen. In de poliep status 'verjongt' de kwal als het ware zijn cellen. Het proces van ouder worden begint hierdoor telkens weer opnieuw als hij verwond raakt of ziek wordt.

20. De kat van mode-icoon Karl Lagerfield volgens ingewijden een deel van zijn erfenis heeft gekregen? In een interview vlak voor zijn overlijden liet hij al weten dat Choupette een erfgename is. De kat zou 800 miljoen dollar hebben geërfd. Niet slecht...

Ken jij zelf nog feitjes en weetjes rondom uitvaart er rouw die in dit lijstje thuishoren? Wij lezen deze graag terug in de reacties!

Bron: vrt.be

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje