Terug naar overzicht

Opbaren van een overledene: thuis of toch op locatie?

28/03/2018
Redactie
Delen:
Opbaren van een overledene

Als een dierbare net is overleden wil je hem of haar wel op een dusdanige manier voor je zien, dat je er een fijne herinnering aan overhoudt. Een belangrijke schakel hierin is de opbaring: waar en hoe wil je dat de persoon ligt als het moment van afscheid nemen aanbreekt? Er zijn namelijk meer opties dan enkel en alleen een opbaring in een uitvaartcentrum. Wij praten je bij over het opbaren van een overledene en de verschillende mogelijkheden die je hierin hebt.

Opbaring in het uitvaartcentrum

Tegenwoordig bieden steeds meer rouwcentra de mogelijkheid aan om vierentwintig uur per dag de overleden persoon te kunnen opzoeken. Hiervoor hebben zij de zogeheten '24-uurs kamers'. De nabestaanden krijgen dan een eigen sleutel waarmee ze zonder toestemming de kamer in kunnen gaan. Niet alle rouwcentra hebben overigens deze kamers. Houd dan in je achterhoofd dat ze werken met bepaalde openingstijden, waar je rekening mee moet houden.

Opbaren van een overledene in vertrouwde omgeving

Met 'vertrouwde omgeving' bedoelen we in deze context 'thuis'. Dit kan zowel de woonkamer en de slaapkamer als een studeerkamer zijn. Hierbij is het vanzelfsprekend dat je als familie en vrienden elk moment van de dag bij de persoon in kwestie aanwezig kunt en mag zijn. Veel mensen geven de voorkeur aan thuisopbaring, omdat de drempel van het bezoek dan mogelijk wat lager ligt en de vertrouwde omgeving zorgt voor een meer 'ontspannen' sfeer onderling. Als de opbaring van een overledene thuis de voorkeur heeft, dan moet er wel rekening gehouden worden met het feit dat het bed of de kist is voorzien van een koeling. Een alternatief voor koelen is thanatopraxie, een vorm van lichte balseming. Dit kun je overigens allemaal bespreken met de uitvaartondernemer, die hierbij kan helpen.

Combinatie van thuis en op locatie opbaren

Als familie kun je er ook voor kiezen om te gaan voor een combinatie van thuis en op locatie opbaren. Zo kan de overledene de eerste dagen in de vertrouwde omgeving blijven en de laatste dagen opgebaard worden in het rouwcentrum waar jullie voor gekozen hebben.

Opbaren op zelf gekozen locatie

Er is ook een mogelijkheid om het opbaren van een overledene te doen op een locatie naar keuze. Bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis of op een andere vertrouwde plek. Let wel op: niet alle locaties doen dit. Het is dus altijd handig om even met jullie uitvaartondernemer te bespreken wat hierin de mogelijkheden zijn.

Kleding en persoonlijke bezittingen

Het moment van opbaring is het moment waarop mensen voor het laatst afscheid kunnen nemen. Dit vormt een herinnering die de meeste mensen lang met zich meedragen. Daarom wil je dat dit goed gebeurt en dat de overledene er zoveel mogelijk uitziet zoals hij of zij was. Kleding, sieraden, make-up en zaken als een bril en horloge spelen hierin een belangrijke rol. Maar je kunt het ook persoonlijk maken door bijvoorbeeld een knuffel, tekening, bloemen, foto’s en kleine persoonlijke bezittingen in de kist te leggen. In het artikel Wat mag er mee in de kist geven we hiervoor tips en inspiratie.

Niet opbaren

Bij een opbaring bepaal je zelf of de overledene op bed, op een opbaarplank of in een kist wordt opgebaard. Kies je voor een kist, dan bepaal je ook zelf of de kist open of gesloten moet blijven. Maar het kan ook zo zijn dat je geen opbaring wilt, bijvoorbeeld omdat je dit met de persoon in kwestie hebt besproken. Ook kan het zo zijn dat iemand in zijn of haar laatste wilsbeschikking heeft aangegeven niet opgebaard te willen worden. Is dit het geval? Dan blijft de overledene de dagen tot de uitvaart in het mortuarium.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje