0
Terug naar overzicht

Wat mag er mee in de kist?

11/02/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
Wat mag er mee in de kist

Het meegeven van spullen in de kist is niet nieuw. Eeuwenlang worden er al 'grafgiften' meegegeven in verschillende culturen. Denk maar aan het Oude Egypte; de Egyptenaren geloofden erin dat de giften door de overledenen werden gebruikt in het hiernamaals. Het meegeven van spullen is niet alleen iets van vroeger, maar ook vandaag de dag worden er nog spullen meegegeven in de kist. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Wat mag er mee in de kist en zijn er regels aan verbonden? Lees hier wat je wel en wat je niet in de kist mag leggen.

Wat mag er mee in de kist: de regels

Bij begraven en cremeren wordt er bijna altijd wel gebruik gemaakt van een uitvaartkist. Sommige nabestaanden vinden het fijn om persoonlijke spullen mee te geven in de kist. In de wet zijn er geen regels vastgelegd van wat er wel en niet in de uitvaartkist mee mag. Wel hebben crematoria en begraafplaatsen eigen algemene voorwaarden. Bij een crematorium is dit vaak in de vorm van civielrechtelijke algemene voorwaarden en de begraafplaatsen hebben voorwaarden in de vorm van een beheersreglement. Het verschilt per begraafplaats en crematorium wat er wel en niet mee mag in de kist. Wil je zeker weten of hetgeen jij in je hoofd hebt mee mag in de kist, vraag dit dan van te voren na bij het crematorium of begraafplaats van jouw keuze.

Dit mag ZEKER niet mee in de kist

Volgens de regelgeving met betrekking tot het begraven van voorwerpen mogen er zeker geen materialen in de kist worden geplaatst die zorgen voor vervuiling van de grond. Ook moeten de voorwerpen door de natuur afbreekbaar zijn. Om deze reden mogen spullen zoals elektronica en cosmetica niet mee in de kist. Voor foto's worden uitzonderingen gemaakt mits deze zonder een fotolijstje worden meegegeven. Daarnaast zijn ook voorwerpen gemaakt van leer, kunststof, plastic, rubber en metaal niet toegestaan. Ook producten waar een batterij in zit mogen niet mee in de kist. Daarnaast is het ook niet toegestaan om scherpe voorwerpen mee te geven.

Waarom mogen deze voorwerpen niet mee in de kist? 

De redenen dat deze voorwerpen niet mee mogen in de kist zijn eigenlijk vrij voor de hand liggend. Elektrische voorwerpen brengen natuurlijk ontploffingsgevaar met zich mee in de crematieoven en bij het begraven van de kist zorgen deze stoffen voor de vervuiling van de grond. Dit is natuurlijk slecht voor het milieu. Ook zorgen sommige voorwerpen en stoffen ervoor dat de ontbinding van het lichaam minder snel verloopt. 

Maar wat mag er mee in de kist?

Je weet nu wat er niet mag worden meegegeven in de kist en wat de redenen hiervoor zijn. De vraag blijft natuurlijk: wat mag er mee in de kist? In principe mag je alle makkelijk verteerbare voorwerpen meegeven in de kist. Ook tekeningen van kinderen, brieven, bloemen en foto's (zonder fotolijstje uiteraard!) mogen mee. Daarnaast vinden veel kinderen het fijn om een lievelingsknuffel mee te geven aan een overleden persoon. Dit is gelukkig ook toegestaan.

Denk ook aan de kleding!

Naast de genoemde voorwerpen is het ook handig om na te denken over de kleding die de overledene draagt in de kist. Veel kleding bestaat uit moeilijk afbreekbare kunstvezels zoals nylon. Let ook op het materiaal van de schoenen; schoenen van bijvoorbeeld (kunst)leer zijn erg belastend voor de grond. Hoewel het wel eens wordt afgeraden door de uitvaartondernemers komt het ook vaak voor dat brillen en sieraden nog worden gedragen. Houd in gedachten dat de eisen hiervoor kunnen verschillen per begraafplaats. Over het algemeen stellen de natuurbegraafplaatsen strengere eisen dan de reguliere begraafplaatsen.

3 tips

  1. Geef geen achtergebleven spullen van de overledene mee waar je een sterke waarde aan hecht en die je graag wilt bewaren ter herinnering aan de overledene.
  2. Gaat het om een begrafenis van een baby? Dan is het een idee om foto's van de ouders in het kistje neer te leggen zodat hij of zij 'niet alleen is'.
  3. Geef een brief mee met belangrijke dingen die je niet tegen de persoon hebt kunnen zeggen vóór het overlijden. Op deze manier blijft dit wellicht minder in je hoofd rond spoken.                          
Delen:

Reacties (4)

Reactie van rudolf regout op 24 sep. 2022 07:53
"Alleen toegestaan is begraven in pijama van natuurlijke stof. Geen loden kist of polyester bekleding vanwege vervuiling Nooit meebegraven zaken vanwege de vervuiling zijn polyester kleding inclusief schoeisel, juwelen inclusief horloges. Geen bloemen want komen op de vuilnishoop."
Reactie van Sylvia bonnet-Huurman. op 28 nov. 2020 12:16
"Mag de urn van de partner mee met degene die nu overleden is?"
Reactie van Lilian op 28 sep. 2020 23:43
"Of toon berouw tijdens het sterfbed, voor als het straks te laat is.... En dan heb ik het over mensen, die eerder nooit naar hun familieleden (eigen vlees en bloed) hebben om hebben omgekeken."
Reactie van mandy op 19 jul. 2020 16:34
"knuffels dan"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje