Terug naar overzicht

Uitvaartwensen van je partner: ben jij al op de hoogte?

23/01/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaartwensen van je partner

Ben jij al op de hoogte van de uitvaartwensen van je partner? Schaam je niet als het antwoord 'nee' is, want je bent hier niet de enige in. Uit een onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net is namelijk gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders niet goed op de hoogte is van de uitvaartwensen van hun partner. Zo weet 71 procent van de 1.500 respondenten niet of hun partner het liefst gecremeerd of begraven wil worden. Des te meer reden om hier verandering in te brengen! In dit artikel benadrukken wij de voordelen van het bespreken van de uitvaartwensen van je partner en vertellen we waar je aan kunt denken bij het bespreken hiervan.

Een passende uitvaart is belangrijk

Hoewel uit bovengenoemd onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de respondenten niet weet of de partner gecremeerd of begraven wil worden, blijken ze duidelijkheid daarover wel degelijk belangrijk te vinden. 87 procent van de respondenten geeft namelijk aan het erg te vinden als zij een begrafenis zouden krijgen terwijl ze het liefst gecremeerd willen worden. Dit geldt voor andersom ook. Dit vertelt ons hoe belangrijk het is om toch een gesprek aan te gaan over de uitvaartwensen van je partner. Ook voor je eigen gemoedsrust is het fijn als je de keuze voor het begraven of cremeren van je partner met zekerheid kunt maken. Iedereen verdient immers een goede uitvaart die bij hem of haar past.

Uitvaartwensen van je partner bespreken: zes voordelen

Zoals beloofd zouden we de voordelen van het bespreken van de uitvaartwensen van je partner benadrukken. Wij hebben de zes belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet.

  1. Voor nabestaanden is het altijd fijn als de uitvaartwensen van de overledene bekend zijn. Iedereen verdient een mooi afscheid en een daarbij passende uitvaart waar de nabestaanden met een glimlach op terug kunnen kijken. Dit is voor de nabestaanden vaak lastig om te realiseren als zij niet op de hoogte zijn van de uitvaartwensen van de overledene.
  2. Een persoonlijke uitvaart kan helpen bij het rouwverwerkingsproces. Een positieve terugblik op de uitvaart kan een bijdragen leveren aan de verwerking van het verlies, zelfs jaren later. Je kunt het vergelijken met een mooie, troostende herinnering.
  3. Een gesprek over de uitvaartwensen van je partner biedt je de gelegenheid om ook jouw uitvaartwensen kenbaar te maken. Het is belangrijk dat minstens één persoon op de hoogte is van jouw uitvaartwensen, zodat ook jij de uitvaart krijgt die je voor jezelf voor ogen hebt.
  4. Als nabestaande heb je na het overlijden van een partner veel zaken die je direct na overlijden moet regelen en daarbij komt ook nog het verdriet van het verlies kijken. Er zit veel aandacht en tijd in het regelen van de uitvaart. Als je op de hoogte bent van de uitvaartwensen van je partner kan dit echter heel wat tijd schelen. Je hebt dan immers richtlijnen voor hoe de uitvaart eruit moet zien en je hoeft niet bij iedere keuze te twijfelen. Dit maakt dat er meer ruimte over blijft om de periode vóór de uitvaart te rouwen. Wat ook erg belangrijk kan zijn.
  5. Een persoonlijke uitvaart is steeds meer in trek. Er is tegenwoordig dan ook erg veel mogelijk op het gebied van afscheid nemen. Reden te meer om alvast naar de uitvaartwensen van je partner te vragen. Als je partner erg uitgesproken en extravert is, past een uitvaart met veel kleur en van alles erop en eraan wellicht meer bij hem of haar. Is je partner wat meer teruggetrokken, dan is een meer ingetogen en misschien wel een uitvaart in besloten kring meer geschikt. Een uitvaart die past bij de persoonlijkheid en hoe de overledene in het leven stond is vaak toch wel het mooist om op terug te kijken. 
  6. Een niet al te onbelangrijk voordeel is het inzicht dat je krijgt in de kosten. Door de uitvaartwensen van je partner te bespreken kun je je alvast voorbereiden op de kosten van de uitvaart. Ook kun je eventueel bij de uitvaartverzekering navragen wat er vergoed wordt of de keuze van de uitvaartverzekering aanpassen op de uitvaartwensen. Zo kom je niet voor verrassingen en onverwachte kosten te staan. 

Onderwerpen voor het gesprek

Een gesprek aangaan over de dood blijft moeilijk. Er worden dan ook veel excuses gemaakt om niet over de dood te praten. Herken jij jouw partner hier toevallig in? Dan is het misschien een idee om zelf het gesprek te starten. De volgende onderwerpen kunnen je helpen om een gesprek te beginnen over de uitvaartwensen van je partner.

Of deel het op een andere manier met elkaar

Vinden jullie een gesprek over jullie uitvaartwensen toch veel te lastig? Dan kunnen jullie er altijd nog voor kiezen om de persoonlijke uitvaartwensen ergens op te schrijven of in een document vast te leggen. Overhandig het aan elkaar of bewaar het op een plek waar jullie het beide weten te vinden mocht een van jullie komen te overlijden. Licht eventueel ook familieleden of vrienden in over de bewaarplek van jullie uitvaartwensen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje