0
Terug naar overzicht

‘Mijn werk gaat niet over de dood, het gaat over leven’

21/12/2017
Redactie
Delen:
tasjes voor tranen

-ADVERTORIAL- Na een carrière in het onderwijs besloot Nienke Hyams haar professionele leven over een andere boeg te gooien: ze werd uitvaartverzorger. Volgerlanden Uitvaartzorg is inmiddels een gevestigd bedrijf dat zich kenmerkt door een grote zorg en persoonlijke aanpak. Een ook de allerkleinsten worden hier niet in overgeslagen.

Extra aandacht voor kinderen

Die extra aandacht om kinderen ook bij de uitvaart te betrekken is gezien de achtergrond van Nienke niet verwonderlijk. “Ik denk dat het heel belangrijk is om ook de allerkleinsten bij het afscheid mee te laten doen. Dat begint al door ervoor te zorgen dat je ze letterlijk meeneemt aan de hand en op gelijke hoogte – dus door even door de knieën te gaan – met ze praat. Dat is iets wat ik uit het onderwijs meegenomen heb, maar natuurlijk gaat het verder dan dat. Ook in deze branche ben je met mensen bezig.”

Tasjes voor tranen

Een van de 'Tasjes voor tranen'

De speciale aandacht voor kinderen komt ook naar voren in haar zelfbedachte product, toegespitst op rouwverwerking bij kinderen. De ‘tasjes voor tranen’ voor kinderen zitten vol spulletjes die kunnen helpen bij het verdriet. Nienke legt het uit: “De inhoud is verschillend en aangepast naar de leeftijd van kinderen van twee tot zestien jaar. Denk aan een boekje van Nijntje over oma Pluis voor de allerkleinsten, maar bijvoorbeeld ook een steen in de vorm van een hart, een kaarsje, een armbandje en een zakdoek om even uit te huilen. Kinderen verdienen eigenlijk altijd een antwoord. Ze voelen wel dat papa of mama verdriet heeft, maar niet precies waarom dat zo is. En een kind van drie of vier is misschien sneller tevreden met een antwoord, terwijl een iets ouder kind meer vragen heeft. Zodoende zijn de Tasjes voor tranen afgestemd op verschillende leeftijden. Bijvoorbeeld: voor de jongste kindjes zit er een kleurboekje in, de ouderen krijgen in plaats daarvan een knutselboek of een herinneringsboek.”

Persoonlijk en afwisselend

“Het persoonlijke aspect is voor mij ook heel belangrijk”, vervolgt Nienke. “Als zelfstandige in de uitvaartbranche kan ik daar nog eens extra zorg voor dragen. Ik ben eigen baas, dus wanneer ik ergens langer nodig ben dan gepland dan trek ik daar met alle liefde extra tijd voor uit. Maar andersom kan het natuurlijk ook. Soms wil een familie liever dat ik wat op de achtergrond werk, dan vervul ik een andere rol. Ik wil de mensen het gevoel geven dat ze de uitvaart vooral zelf in de hand hebben en zelf kunnen regelen, dat is mijn doel. Daarbij is het voor mij natuurlijk essentieel om altijd goed te luisteren. Naar wat er gezegd wordt, maar vooral ook naar wat er niet gezegd wordt.”

Ik ben begonnen met het idee dat het af en toe wel anders kan, maar vooral anders mág.

De overstap naar een professioneel bestaan als zelfstandig uitvaartondernemer is inmiddels ongeveer drie jaar geleden. “Het is een branche die natuurlijk volop in ontwikkeling is en waarin de afgelopen tijd enorm veel zelfstandigen bijgekomen zijn. Ik ben begonnen met het idee dat het af en toe wel anders kan, maar vooral anders mág. Het hoeft natuurlijk niet, wanneer een familie een traditionelere uitvaart met koffie en een plak cake wil dan kan dat ook. Maar ik denk dat het ook heel mooi is om te adviseren en te laten zien wat er allemaal mogelijk is.”

Volgerlanden Uitvaartzorg - een impressie

Dit werk gaat over het leven

Een overstap van het onderwijs naar de uitvaartwereld is misschien op het eerste gezicht niet heel logisch, maar volgens Nienke hebben beide vakgebieden wel degelijk raakvlakken. “Het menselijke aspect speelt bij beiden een grote rol. Mensen zeggen wel eens: ‘jij werkt met de dood’, maar zo voel ik het helemaal niet. Dit werk gaat over het leven. En ook mijn ervaring met kinderen is natuurlijk toepasbaar. Kinderen leven volop, en die verdienen dus net een beetje extra aandacht. En daarbij verdient iedereen een uniek afscheid zoals hij of zij bij leven was en waar nabestaanden met een glimlach en een traan op terug kunnen kijken."

Geen treurig zwart pak

Die bewustwording is de laatste jaren wel toegenomen vertelt Nienke. En dat is ook een van de redenen waarom zij kiest voor haar eigen werkwijze, die waar nodig van het traditionele afwijkt. Het clichébeeld van een uitvaartondernemer in een treurig zwart pak strookt niet met haar werkwijze. “Ik kom als mezelf en probeer zo persoonlijk en integer mogelijk te werk te gaan. Ook word ik regelmatig gevraagd om te spreken op een uitvaart. Dan wordt het verhaal helemaal toegespitst op het leven van de overledene. Dat vind ik ontzettend belangrijk, dat het niet standaard wordt. Elke persoon is immers bijzonder, iedere uitvaart dus ook.”

Nienke Hyams is onafhankelijk uitvaartverzorgster. Nieuwsgierig geworden naar wat zij voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Nienke of kijk op haar website voor meer informatie. 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje