0
Terug naar overzicht

Werken als overledenenverzorger: “Omgaan met mensen is mijn passie”

30/01/2017
Redactie
Delen:
overledenenverzorger

In de rubriek ‘werken als…’ interviewen we mensen uit de uitvaart- & rouwbranche over hun bijzondere beroep.  Zo willen we jullie de vele mooie, lastige en ontroerende kanten laten zien die deze branche kent… Als iemand is overleden wordt hij of zij, voor zover dat lukt en wanneer dat gewenst is, toonbaar gemaakt voor de nabestaanden. Hoe gaat deze overledenenverzorging in zijn werk en hoe is het om dit werk regelmatig uit te voeren? Voor Joost Romeyn van LUX Compagnie is het een dagelijkse bezigheid. Naast het maken van omhulsels en kisten, verzorgt hij overledenen. Hij verzorgt ze, maakt ze op en kleedt ze aan. Dit doet hij samen of in overleg met de nabestaanden. “Ik ga altijd in gesprek met de nabestaanden en laat hen weten dat ik hun wensen voorop stel. Zij bepalen of iemand toonbaar mag zijn en de manier waarop. Regelmatig helpen ze mee met het verzorgen. Dit is voor velen een manier om om te gaan met het verlies”, zegt Joost.

Portret van overledenenverzorger Joost

Waarnemen van stervensproces

“Na het moment van overlijden zijn er bij de overledene allerlei gelaagde processen gaande. Ik neem die processen waar en stem daarop de overledenenzorg af”, legt Joost uit. “Waarneming is een belangrijk onderdeel van mijn vak. Bij ieder mens is het stervensproces anders. De een blijft heel lang warm, terwijl de ander snel koud wordt. De een is rustig gestorven en de ander in een gevecht. Dit heeft allemaal invloed op het lichaam van de overledene en de zorg die ik daarbij verleen.” Hij maakt bijvoorbeeld mee dat mensen kilo’s kwijtraken als ze zijn overleden. Hun kleding is dan veel te groot en moet kleiner worden gemaakt. Hij bewerkt de kledingstukken en maakt ze passend zodat de overledene er weer toonbaar uitziet.

Mijn leven gaat over loslaten en opnieuw beginnen. Daarom ben ik uiteindelijk de overledenenzorg in gegaan.

Een dekbed

Joost krijgt ook te maken met mensen die ernstig letsel hebben. "Laatst was er een man die zelfmoord had gepleegd, waarvan het gezicht ernstig beschadigd was. Dan probeer ik iemand toch toonbaar te maken voor zover dat mogelijk is”, vertelt hij. Hij verzorgde de man en legde een dekbed waar hij vaak onder had geslapen, over hem heen. De lichaamsdelen die niet beschadigd waren, zoals zijn oor en bovenarm, ontblootte Joost, zodat de nabestaanden hem konden herkennen. Wanneer het mogelijk is camoufleert hij wonden. Dit doet hij met postmortale make-up.

Lippen stiften

“Mijn beautycase is drie keer zo groot als een normale. Ik koop make-up bij speciaalzaken want je kunt met de doorsnee spullen geen overledene opmaken”, legt hij uit. De huid van een gestorven persoon neemt geen vocht meer op. Make-up kan dus niet intrekken en ligt er bovenop. Een tijdje terug maakte hij samen met twee dochters hun overleden moeder op. Ze wilden dat ze er net zo uitzag als altijd. Met een speciale techniek stiftte Joost haar lippen. “Ik deed de lippenstift aan de bovenkant van mijn hand en mengde dit met olie. Met een penseel bracht ik het aan op haar lippen.”

Leren voor overledenenverzorger

Werken met overledenen en nabestaanden geeft Joost veel voldoening. “Ik hou van mensen, en om met elkaar een proces aan te gaan”, zegt hij. "Regelmatig krijg ik een knuffel van nabestaanden. Ik raak echt met hen verbonden, een mooie bijkomstigheid van mijn vak." Joost heeft een bijzondere loopbaan doorgemaakt. Op zijn veertiende werd hij van school gestuurd en ging toen aan de slag bij Monumentenzorg Amsterdam. Daar leerde hij te werken met allerlei materialen en gereedschappen. Verder is hij altijd kunstenaar geweest en heeft hij een aantal bedrijven gehad waar hij verschillende voorwerpen maakte. Zijn leven is niet altijd makkelijk geweest. Hij heeft verdrietige momenten meegemaakt. Twee keer is hij een vrouw verloren en zijn schoonzus is omgekomen tijdens het vliegtuigongeluk van de MH17. De dood is hierdoor verweven met zijn leven. “Mijn leven gaat over loslaten en opnieuw beginnen. Daarom ben ik uiteindelijk de overledenenzorg in gegaan.” Hij heeft een aantal cursussen gevolgd. Nog steeds studeert hij dagelijks en wordt hij regelmatig begeleid door artsen. De inzichten veranderen namelijk snel in deze tijd.  “In Nederland heb je niet zoveel goede opleidingen voor mijn vak. Het waarnemen van het stervensproces heb ik geleerd uit ervaring.”

Moeilijk te voorspellen

Het nadeel van het beroep overledenenverzorger is dat de werktijden onregelmatig zijn en dat je altijd bereikbaar bent. Mensen kunnen ieder moment overlijden, dat is moeilijk te voorspellen. "Het is soms best vermoeiend, want het neemt mijn hele leven in beslag", zegt Joost. Hij houdt het werk goed vol dankzij de fijne mensen waarmee hij samenwerkt en de gesprekken die hij met zijn vrouw voert. "Ik ben een enorme prater. Als ik iets heb meegemaakt wat ik kwijt wil, vertel ik dat aan mijn vrouw. Dat is erg prettig", zegt hij. Zijn vrouw Moniek werkt ook in de uitvaartbranche, dus ze kunnen elkaar goed begrijpen.

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een goede verzorging van een overledene? Bekijk dan onderstaande bedrijven.
Bekijk alle leveranciers

Reacties (33)

Reactie van Nicole Christ op 29 jan. 2022 18:45
"Beste Joost, ik ben heel erg geïnteresseerd in dit beroep en zou er graag meer over willen weten en graag een keer met u in contact willen komen. Gr Nicole Christ"
Reactie van s breure op 7 nov. 2021 15:41
"Beste Joost , prachtig verhaal ! Graag kom ik met u in contact . gr s breure"
Reactie van Brecht Seepers op 17 okt. 2021 17:37
"Beste Joost, ik ben 22 jaar en ik werk in de zorg. Overledenenzoeg interesseert mij al jaren en ik hoor graag van u, met informatie betreft een opleiding of vakkundigheid"
Reactie van Akash Velle op 17 jan. 2021 20:18
"Goedenavond, Ik wil ook die kant op maar ik heb geen flauw idee welke opleiding ik moet doen. Kunt u mij helpen? Bvd. Mvg, Akash"
Reactie van K.van As op 15 jan. 2021 11:40
"Prachtig stuk.. Zou heel graag meer informatie willen en in contact willen komen met u."
Reactie van Birgitte op 11 jan. 2021 18:41
"Ook ik denk er vaakmover na om in de uitvaartzorg te gaan werken. Het geven van de laatste zorg spreekt mij het meest aan. Maar hoe wordt je dat. Heeft u tips om dat te worden."
Reactie van Annemarie Zeldenrijk op 8 jan. 2021 16:53
"Beste Joost, Wat een mooi verhaal en voor mij ook zo herkenbaar. Ik heb altijd graag de uitvaart ingewild en nu maak ik dan ook echt de stap. Heb me al aangemeld voor de opleiding voor postmortale zorg Wat ik alleen merk is dat het vinden van een baan niet zo makkelijk is. Heb je enkele tips waar en hoe dat kan aanpakken? Graag je reactie"
Reactie van Monique Loos op 5 jan. 2021 11:02
"Beste Joost ,jeetje wat een reacties , ook ik wil graag in contact komen met jou. Een paar jaar terug is mij gevraagd om in de overledenenzorg te gaan maar zat toen net in een scheiding . Met vriendelijke groet Monique"
Reactie van Persheva Perré op 3 jan. 2021 22:25
"Beste joost, Ik zou graag met u in contact komen. Ik wil graag overledene verzorger worden maar de weg er naar toe vindt ik erg lastig. Zo is het bijvoorbeeld erg moeilijk om een opleiding te vinden of een stageplaats. Graag zou ik van u horen welke weg ik zou kunnen bewandelen. Mvg Persheva Perré""
Reactie van Linda Sloove op 22 dec. 2020 18:37
"Beste Joost Ik zou graag eens langs komen om te praten over dit fascinerend beroep."
Reactie van Alyssa op 3 nov. 2020 11:53
"Geachte Joost, Ik zit in mijn examenjaar op de middelbare school en ik wil graag overledene verzorgen worden. Ik heb alleen geen idee wat voor opleiding ik hiervoor kan volgen, ook lijkt obductie assistent me erg interessant en heb ik geen idee welke opleiding ik daarvoor kan volgen. Zou u me misschien advies kunnen geven? Alvast hartelijk bedankt"
Reactie van Chantal Windt op 18 aug. 2020 11:52
"Beste Joost, Bedankt voor dit bericht. Graag kom ik met u in contact. Ik zou graag meer willen weten over hoe je overledenenverzorger wordt. Hier loop ik al een tijd tegenaan. In kan op internet veel cursussen vinden, maar is dit de juiste manier? Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet, Chantal"
Reactie van Karin op 14 jul. 2020 11:05
"Geachte meneer Joost, ik zou me heel graag meer te weten willen komen over dit vak. Ik zit er al een tijd aan te denken. Om te doen met de benodigde cursussen natuurlijk. Zou ik met u in contact kunnen komen om wat meer informatie te krijgen. vriendelijke groet, Karin"
Reactie van Bertje musse op 1 jun. 2020 01:03
"Beste Joost, ik zou ook heel graag het vak uitoefenen wat jij ook doet ,en graag willen leren ,waar moet je ,je dan inschrijven ,groetjes Bertha"
Reactie van Tomas Schrijvers op 31 mei 2020 23:11
"Ik ben erg benieuwd naar overledenen verzorger mijn moeder was theoloog en deed aan uitvaart begeleiding en ik denk dat dit een mooie manier is om dat door te zetten. Mijn vraag is hoe kan ik dat realiseren op deze manier?"
Reactie van Sonja op 14 mei 2020 15:52
"Beste Joost, wat een mooi verhaal. Ook ik overweeg overledenenverzorger te worden. Mijn vraag is alleen of er genoeg werk in te vinden is. Ook zijn er opleidingen die erg verschillen, van 3 dagen tot heel uitgebreid en specialistisch. Wat raad u aan? Alvast bedankt voor uw reactie!"
Reactie van Jacoline van der wiel op 16 apr. 2020 11:16
"Beste Joost Ik wil graag overleden verzorger worden en ben bereid om een opleiding te volgen Maar mijn probleem is dat ik zicht baare tatoages heb 1 in mn nek en op mn handen Nou is mijn vraag of ik hier voor word afgewezen of dat ik toch de kans krijg om me zelf te bewijzen in mijn kunnen Hoop dat je me kunt helpen Mvg jacoline"
Reactie van Daphne op 14 apr. 2020 11:42
"Beste Joost, Zelf werk ik in de dementerende ouderenzorg. Heb daardoor zelf ook al een aantal keer de laatste zorg verleend. Dit lijkt mij zo’n mooi beroep. Graag zou ik hier dan ook verder in willen gaan. Heeft u tips en of opleidingen die ik zou moeten volgen om in deze prachtige branche te kunnen gaan werken."
Reactie van Josie op 12 mrt. 2020 19:23
"Beste Joost, Wat een mooi verhaal. Ik heb de brochure in huis om aan deze cursus te beginnen in april maar zit nog met wat vragen. Misschien kunt u mij verder helpen?"
Reactie van yvonne nuyten op 12 feb. 2020 13:12
"Beste joost Ik werk zelf zorg en doe graag der laaste zorg maar is zo moeilijk in te komen. gr yvonne nuyten"
Reactie van Rowie Ficheroux op 19 jan. 2020 15:59
"Beste joost, al langere tijd zit ik te denken deze branche in te gaan en zou zeer graag in contact met u komen voor meer informatie! Zeer veel respect voor het werk dat u verricht."
Reactie van Thirza van de steeg op 15 jan. 2020 18:43
"Beste Joost, Ik zou graag met u in contact willen komen en meer willen weten over u vak. Mvg Thirza"
Reactie van Wilma Mens op 4 nov. 2019 11:03
""Beste Joost, ik zou graag meer te weten willen komen over overledenverzorger. Ik zit er al een tijd aan te denken om het aannemersbedrijf te verlaten en meer voor de maatschappij te doen. Ik heb het meegemaakt met mijn schoonmoeder en het is zo dankbaar beroep. Ik wil hiervoor ook een cursus voor volgen. Heeft u misschien meer informatie hierover en wat ik kan doen voor in de toekomst. Met vriendelijke groet, Kaya Wilma Mens"
Reactie van Marina Smit op 12 sep. 2019 17:33
"Beste Joost, Graag ontvang ik meer informatie over een opleiding."
Reactie van Kaya Schipaanboord op 7 sep. 2019 15:28
"Beste Joost, ik zou me heel graag meer te weten willen komen over dit vak. Ik zit er al een tijd aan te denken omvertrekken te gaan doen met de benodigde cursussen natuurlijk. Zou ik met u in contact kunnen komen om wat meer informatie te krijgen en ook van iemand iets te horen die hier al ervaring in heeft. Met vriendelijke groet, Kaya Schipaanboord"
Reactie van Merugia Martina op 29 aug. 2019 10:19
"Beste Joost,Ik zou graag met u in contact komen,want ik wil dit beroep heel graag doen. Ik heb de opleiding piëteitsvolle verzorging makeup en camouflage gedaan.Met vriendelijke groet Merugia Martina"
Reactie van Indra op 20 aug. 2019 08:47
"BESTE JOOST, IK HEB AL ENIGE ERVARING MAAR ZOU GRAAG MEER WILLEN LEREN, het is echt mijn droom baan wat ik met heel mijn hart en ziel zal doen. Groeten indra autar"
Reactie van Jeannette op 30 mrt. 2019 07:08
"Beste Joost, Ik wil heel graag dit beroep, de overledene willen verzorgen zonder visagie. Wat voor opleiding en hoe verder te handelen? Ik hoor graag uw ervaring."
Reactie van Kayleigh de Bruin op 9 nov. 2018 10:30
"Beste Joost, Ik ben zeer geraakt door uw artikel. Graag ontvang ik meer informatie over uw vak en ben ook geïnteresseerd eens op gesprek te komen. Met vriendelijke groet, Kayleigh de Bruin"
Reactie van Sylvia van der vet op 29 sep. 2018 21:31
"Heel erg veel intresse in een goede opleiding en uw verhaal heeft mij geraakt en een reden om door te gaan! En op zoek naar iets goeds om dit vak uit te kunnen gaan oefenen.Hoor graag van U ...."
Reactie van Joyce buijtendijk op 11 sep. 2018 09:15
"Beste joost, Ik zou graag met u in contact komen. Ik wil graag overledene verzorger worden maar de weg er naar toe vindt ik erg lastig. Zo is het bijvoorbeeld erg moeilijk om een opleiding te vinden of een stageplaats. Graag zou ik van u horen welke weg ik zou kunnen bewandelen. Mvg Joyce buijtendijk"
Reactie van Mirjam op 19 aug. 2018 15:01
"Beste Joost graag ontvang ik meer informatie"
Reactie van Reinie Boontjes op 9 jun. 2018 07:28
"Beste Joost, Ik werd geraakt door de manier waarop U met respect en Warmte en vol Passie over de Laatste Zorg praat. Ik werk zelf met Alle Liefde in eenHospice in Schagen. Ik mag ook graag de laatste zorg doen. Ik zou er graag meer van willen weten. Groetend Reinie Boontjes Schagen"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje