0
Terug naar overzicht

De 10 mooiste begraafplaatsen ter wereld

18/07/2019
Redactie
Delen:
mooiste begraafplaatsen ter wereld

Wil je tijdens je vakantie in het buitenland even wat anders dan een standaard bezoekje aan de musea, pretparken en andere te drukke toeristische trekpleisters? Dan kennen wij wel een plek waar je onder andere een oase van rust en interessante historie kunt vinden: een begraafplaats. Een begraafplaats bezoeken terwijl je op vakantie bent staat waarschijnlijk niet bovenaan op je to-do lijst. Maar wat als wij je vertellen dat er heel wat begraafplaatsen op de wereld zijn die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken als je in de buurt bent? In onze top 10 met de mooiste begraafplaatsen ter wereld kom je erachter waarom.

De mooiste begraafplaatsen ter wereld: top 10

1. Neptune Memorial Reef, Florida

Het indrukwekkende Neptune Memorial Reef in Florida ligt onder water en is hierdoor ook niet makkelijk te bereiken....Als je kunt duiken en beschikt over een duikbrevet is het toch zeker de moeite waard om het te bezoeken! Het Neptune Memorial Reef wordt ook wel een onder water crematietuin genoemd. Je kunt er prachtige gedenkkunstwerken bewonderen die zijn gemaakt uit de as van overledenen. De as wordt met cement vermengd tot een prachtig beeld en naar de bodem gezonken. Er is nergens in de wereld een soortgelijke begraafplaats te vinden. Het is dus een heel uniek concept. Je snapt vast wel waarom het Neptune Memorial Reef op nummer 1 staat in onze top 10 met de mooiste begraafplaatsen ter wereld. Het Neptune Memorial Reef is oorspronkelijk bedacht door Gary Levine en ontworpen door kunstenaar Kim Brandell.

2. Père-Lachaise, Parijs

Père-Lachaise is met jaarlijks meer dan drie miljoen bezoekers een van de meest bezochte begraafplaatsen ter wereld en mag dan ook niet ontbreken in onze top 10 met de mooiste begraafplaatsen van de wereld. Als je de drukte wilt vermijden dan is dit niet zo'n geschikte plek, maar het is wel een prachtige locatie. Er liggen heel wat beroemdheden begraven op deze begraafplaats. Enkele hiervan zijn Jim Morrisson, Oscar Wilde en Édith Piaf. Tijdens een bezoek aan Père-Lachaise kijk je niet alleen je ogen uit vanwege de vele graven van beroemdheden, maar ook vanwege de prachtige sculpturen, indrukwekkende graftombes en bijzondere grafmonumenten. De funeraire kunst is net zo interessant als de graven van de beroemdheden die er hun rust hebben gevonden.

3. Merry Cementery, Sapanta

Als je een keer op bezoek bent in het Roemeense Sapanta is het aan te raden om het indrukwekkende Merry Cementery te bezoeken. Wat deze begraafplaats zo bijzonder maakt zijn de verhalen die bij elk graf staan geschreven op de blauw gekleurde grafzerken. Naast de opvallende graven is er ook iets anders wat de verhalen op de grafzerken zo speciaal maakt. Er staat namelijk niet zomaar wat geschreven. In korte en komische rijmpjes wordt er per graf iets verteld over de overledene die er ligt. Een lokale timmerman is in 1935 met deze bijzondere traditie begonnen. 

4. Cemitério dos Prazeres, Lissabon

Het Cemitério dos Prazeres in Portugal heeft veel weg van een dorp. Dit komt voornamelijk door de vele paden en huisjes voorzien van deuren en gordijnen. Op de begraafplaats liggen heel wat rijke en bekende Portugezen begraven. Daarnaast is het grootste familiegraf van heel Europa te vinden in het Cemitério dos Prazeres. Zo liggen er in het familiegraf van een van de belangrijkste Portugese staatsmannen Pedro de Sousa Holstein wel 200 familieleden begraven! Dat hoor je ook niet vaak... Letterlijk vertaald betekent Cemitério des Prazers 'Begraafplaats van Plezier'. Volgens verhalen wordt de begraafplaats zo genoemd, omdat het vroeger een plezierige plek was om te wonen. Het landgoed is in 1833 omgebouwd tot een begraafplaats nadat er duizenden mensen kwamen te overlijden door een verschrikkelijke cholera epidemie. 

5. Green-Wood Cemetery, Brooklyn, New York

New York staat bekend om zijn drukke straten, maar te midden van alle drukte vind je een oase van rust in het Green-Wood Cemetery. De begraafplaats heeft de grootte van een park en het is dan ook aan te raden om wandelschoenen aan te trekken bij een bezoekje aan het Green-Wood Cemetery. De begraafplaats bestaat namelijk uit 600.000 graven en beschikt over een zeer rijke geschiedenis die je met een gids kunt ontdekken tijdens een tour. Houd bij een bezoek aan het Green-Woord Cemetery wel rekening met het feit dat je er minstens een dag of twee voor nodig hebt om de gehele begraafplaats met zijn prachtige architectuur te kunnen bewonderen...Tijdens de tour krijg je namelijk alleen de meest spraakmakende graven van de begraafplaats te zien. Wat veel mensen niet weten is dat er ook catacombes te vinden zijn in het Green-Wood Cementery. Deze zijn echter slechts een keer per jaar te bezichtigen door het publiek. Daarnaast kun je vanaf de begraafplaats de prachtige Manhatten Skyline zien. Mooi meegenomen!

 

Begraafplaatsen wereldwijd op volgorde

6. Waverley Cemetery, Sydney

Het Waverley Cementery in Sydney is niet alleen een bezoekje waard vanwege de prachtige graven die er te bewonderen zijn, maar ook vanwege het prachtige uitzicht op de oceaan en de kliffen. Het bekende Bondi Beach is op loopafstand van de begraafplaats. Er zijn meer dan 50.000 begraafplaatsen te bezoeken op het Waverley Cementery en er worden nog wekelijks mensen begraven. De prachtige begraafplaats is ook in enkele films te bewonderen zoals de film Dirty Deeds uit 2002.

7. Cementerio de Santa Ifigenia, Santiago de Cuba

Cementerio de Santa Ifigenia is een van de belangrijkste monumentale begraafplaatsen van Cuba. Deze prachtige begraafplaats werd in 1868 gebouwd en kent een rijke historie. Zo zijn er graven van belangrijke Cubanen uit de 19e eeuw te vinden waaronder die van José Julián Martí y Pérez, een van de leiders tijdens de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog. Ook liggen er revolutionairen uit 'De Beweging van de 26e juli' begraven. Deze begraafplaats behoort tot onze top 10 met de mooiste begraafplaatsen ter wereld vanwege de prachtige grafmonumenten en de neoclassicistische graven die je meteen bij de ingang van de begraafplaats ziet. Deze graven zijn tevens ook de oudste graven van Cementerio de Santa Ifigenia.

8. Begraafplaats Sint Annakerk, Oranjestad

Aruba staat bekend om de vrolijke en kleurrijke huisjes. Dit zie je niet alleen terug als je door de straten van Aruba loopt, maar ook op de begraafplaatsen. Zo zijn de graven op begraafplaats Sint Annakerk er in alle kleuren die je maar kunt verzinnen. Naast de kleurrijke graven is het ook wel interessant om de vele bovengrondse graven te bewonderen. Dit zie je in Nederland namelijk nog niet zo veel op de begraafplaats.

9. Municipal Sara Braun, Punta Arena

De begraafplaats van Punta Arena in Chili is een prachtige begraafplaats die zeker een bezoekje waard is als je in de buurt bent. Ook deze begraafplaats lijkt met zijn vele paden op een dorp. Je vindt er de meest bijzondere en grote graftombes en mausolea van de rijkste families en van beroemdheden, maar ook kleine vervallen graven van de wat armere bevolking. Met de unieke architectuur van deze begraafplaats die dateert uit 1894 is het niet voor niks een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Punta Arena. 

10. Chichi Cemetery, Chichicastenango

De Chichi Cemetery in Guatamala is vanwege de duizende grafstenen in diverse kleuren een van de kleurrijkste begraafplaatsen ter wereld. Dit komt doordat een graf vaak in de lievelingskleur van de overledene wordt geschilderd. De kleurrijke begraafplaats is al van ver te zien. De Maya's vieren het leven en de dood. Op deze begraafplaats wordt dan ook elk jaar op 31 oktober Día de los Muertos gevierd. Dan worden de graven op het Chichi Cemetery nog meer versierd door de nabestaanden en er wordt uitgebreid gegeten en gefeest. 

De mooiste begraafplaatsen ter wereld: jouw top 3

Heb jij een van deze begraafplaatsen al eens bezocht of ken je zelf andere begraafplaatsen die een bezoekje waard zijn? Laat in de reacties jouw top 3 achter met de mooiste begraafplaatsen ter wereld.

Bron foto's:
Wikipedia
ghardeman.nl

Delen:

Reacties (6)

Reactie van Frank op 12 aug. 2022 17:12
"Jaren geleden ben ik op de grootste begraafplaats van Boedapest geweest , wat indruk weekend was dat en ook 100e jaren oud."
Reactie van Deborah van der Meer op 23 aug. 2020 09:31
"Schoonselhof nabij Antwerpen"
Reactie van B. van Veen op 30 apr. 2020 12:20
"De begraafplaats in Milaan Italië, Genua en natuurlijk Zorgvlied in Amsterdam"
Reactie van Dase op 25 jul. 2019 11:09
"Deze verdient ook een plaats op de lijst: CEMENTERIO DE CRISTOBAL COLON in Havana Cuba, prachtig.."
Reactie van Tineke Bosman op 18 jul. 2019 15:26
"pere-lachaise, Zo mooi en zo groot, ik heb verschillende foto's van graven van beroemde mensen, ja heel bijzonder."
Reactie van Erik Tax op 18 jul. 2019 10:54
"Cementerio das prazeras in lissabon is idd heel uniek. Een fototeportage maken is een hele uitdaging maar geeft een geweldig beeld "

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje