Wellicht heb je de term wel eens voorbij horen komen: 'funeraire kunst'. Maar wat is dat eigenlijk? Wij vertellen je in dit artikel wat funeraire kunst is, waar het vandaan komt en welke uitingsvormen er zijn van funeraire kunst.
Wat is funeraire kunst?
Onder funeraire kunst worden alle uitingen van kunst en symboliek met betrekking tot grafmonumenten en begraafplaatsen verstaan. Het gaat voornamelijk om beeldhouwwerken en objecten, maar ook symbolen spelen een belangrijke rol bij funeraire kunst. Het woord ‘funerair’ komt van het Latijnse woord “funus”. Het woord funus werd gebruikt om rituelen en gewoontes met betrekking tot het overlijden te benoemen. In het Frans wordt het woord ‘funéraire’ gebruikt voor alles rondom begrafenissen. Naast begrafenissen draait funeraire kunst ook om alles wat samenhangt met begraafplaatsen, grafmonumenten en rouw, dus ook kunstzinnige herinneringsproducten vallen onder funeraire kunst. Kort gezegd: funeraire kunst slaat op alle (kunst)uitingen rondom de dood.
Funeraire kunst al eeuwenoud
Eeuwenlang worden de doden herdacht met praalgraven en andere grafkunsten om een graf aan te duiden. Het is dan ook niet gek om te bedenken dat het gebruik van funeraire kunst zo oud is als de mensheid. Zo waren de Romeinen, de Grieken en niet te vergeten de Egyptenaren zeer goed in funeraire kunst. Denk maar eens aan de mummies, amforen en kunstbeelden die er in die tijd zijn gemaakt. Maar wat dacht je van de bekende Egyptische piramides? Dit zijn graven, maar ook kunstwerken op zich.
Ook in Nederland is funeraire kunst al eeuwenlang een traditie. Met name dankzij de Victoriaanse invloeden in de negentiende eeuw is de funeraire kunst in opkomst gekomen in Nederland. Er werd steeds meer aandacht besteed aan rouwmuziek, rouwkleding, rouwvervoer en de uitvaart- en grafdecoratie.
Vormen van funeraire kunst
Zoals je net al hebt kunnen lezen wordt funeraire kunst geuit in verschillende objecten van verschillende maten en vormen. Onderstaand hebben we enkele vormen van funeraire kunst op een rij gezet.
Grafmonumenten
Grafmonumenten kunnen klein en simpel zijn, maar er kan ook een compleet grafmonument als kunstwerk worden ontworpen. Neem bijvoorbeeld graf-, en herdenkingsmonumenten van glas. Stuk voor stuk ware kunstwerken. Een grafmonument hoeft niet altijd een standaard steen te zijn. Ze kunnen ook gemaakt worden van Roest Vast Staal (RVS) en glas. Bekijk eens de unieke grafmonumenten van Grafkunstenaar Christine Kortland.
Grafdecoratie
Er worden vaak beeldjes bij het graf neergezet, soms dienen de beeldjes als decoratie, maar het kan ook zo zijn dat er een betekenis achter de beeldjes zit. Een vaak voorkomend grafbeeld is de engel. Verderop in dit artikel wordt kort uitgelegd waarom er vaak wordt gekozen voor een engel en wat de betekenis ervan is. Naast beeldjes voor bij het graf kan je ook kiezen voor andere unieke grafdecoratie zoals bijvoorbeeld persoonlijke graflichtjes. Neem eens een kijkje bij Silent-Stones Gedenkstenen.
Uitvaartkisten en wades
Ook van een uitvaartkist kan een mooi kunstwerk worden gemaakt. Op onze leverancierspagina vind je diverse kistenpartijen die er naar streven om een persoonlijke touch te geven aan de kist. Dit doen zij bijvoorbeeld door een uitvaartkist zo te beschilderen, printen of wrappen dat er een karakter aan wordt gegeven dat iedereen herinnert aan de overleden dierbare. Bij Vonea maken ze gebruik van gecertificeerde materialen die geschikt zijn voor crematie of begraven. Ze printen alle ontwerpen op biologisch afbreekbare folie.
Maar wat dacht je van een kleurrijke wade dat ook gepersonaliseerd kan worden? Hoewel een wade er vaak toch wel heel simpel uit ziet, maakt Saramare er prachtig ontwerp van. Bij Saramare is het mogelijk om een heel persoonlijke, op maat gemaakte wade met een eigen uitstraling te maken.
Urnen
Ook op het gebied van urnen is er erg veel keuze. Ze zijn er in enorm veel verschillende maten en vormen en je kan er zelfs eentje laten ontwerpen naar jouw eigen wensen en stijl. Op onze website vind je een groot aanbod aan leveranciers van urnen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Tess-keramiek.
Herinneringsproducten
Ook op het gebied van herinneringsproducten is er genoeg keus. De een kiest voor iets kleins als een armband of ketting met de foto van de overledene er in en de ander gaat voor een wat groter herinneringsproduct. Onderstaand worden twee voorbeelden van unieke herinneringsproducten in de vorm van funeraire kunst genoemd.
Schilderij - Denk bijvoorbeeld aan een schilderij dat je kan ophangen in huis. Geschilderde portretten helpen mensen in het verwerkingsproces. Aan de hand van de door jouw gekozen dierbare foto's kan er een prachtig herinneringskunstwerk worden gemaakt. Op deze manier geef je je herinneringen niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk, een plek. Of wat dacht je ervan om op een speciale dag, zoals de sterfdag of geboortedag van de overledene, zelf aan een persoonlijk herinneringsschilderij te werken? Bij Gedenkfoto ben je op het juiste adres voor prachtige herinneringskunst ter nagedachtenis van een overleden dierbare.
Kunstbeeld - Beelden roepen herinneringen op. Het is dan ook een leuk idee om een kunstbeeld te laten maken dat je herinnering aan de overledenen tot leven brengt. Je kan het zo persoonlijk maken als je maar wilt. Veel mensen ervaren een "standaard" urn in huis vaak als te confronterend. Asbeelden en hun kunstzinnige vorm geven echter een aangenamer en vertrouwd gevoel, omdat er voor anderen geen direct verband met de overledene is. Het wordt eerder gezien als een prachtig kunstwerk. Ook JavyDesign maakt bijzondere en kunstzinnige herinneringsproducten.
Symbolen in de funeraire kunst
In de diverse funeraire kunst objecten worden wel eens symbolen verwerkt, denk bijvoorbeeld aan de standaard symbolen als hartjes, ringen en een klavertje vier. Elk symbool heeft een andere betekenis. Wij benoemen enkele bekende symbolen die in de funeraire kunst gangbaar zijn:
Ouroboros - Dit symbool staat voor eeuwigheid. Een ouroboros is een afbeelding van een slang of een draak die bijt in zijn eigen staart, wat dus staat voor een eeuwige cirkel. Vaak wordt zo een eeuwige cirkel ook afgebeeld als twee ringen die aan elkaar verbonden zijn, dit kan gezien worden als een eeuwige samenzijn tussen twee geliefden.
Omgekeerde fakkel - Een omgekeerde fakkel staat voor een leven dat voorbij is.
Zandloper - Vervliegen van de tijd. De zandloper wordt dan ook vaak afgebeeld met vleugels en staat voor iemand die jong is overleden oftewel een leven dat kort heeft geduurd.
Engel - Een engel staat voor liefde en bescherming. Iedereen gunt zijn dierbaren alle liefde en bescherming, ook wanneer ze er niet meer zijn geeft het een fijn gevoel om te weten dat er over hun graf wordt gewaakt. Daarom worden er vaak beeldjes van engeltjes bij het graf neergezet.
Bekijk het artikel Gedenksymbolen: de betekenissen om meer te weten te komen over de veelgebruikte funeraire kunst symbolen.
Bron: Weekvandebegraafplaats
Reacties (1)